De woonkamer kan dé plek zijn waar je op de bank chilt na een lange werkdag, gezelschapsspelletjes speelt met vrienden of goede gesprekken voert onder het genot van een drankje. Het is fijn als je woonkamer zich leent voor al deze verschillende activiteiten en toch één huiselijk geheel vormt waar je graag thuiskomt. In dit blog proberen we je van leuke woonkamer inspiratie te voorzien, om je zo te helpen met het samenstellen van een tof én functioneel interieur voor deze centrale plek in huis.

Houd de basis van je woonkamer simpel

Het kan slim zijn om de kleuren van de wanden in je woonkamer basic te houden. Dit kun je doen door voor een neutrale kleur als (gebroken) wit, een lichte grijstint of een aardekleur te kiezen. Bovendien kan neutrale of lichte muurverf prachtig zijn in combinatie met bijvoorbeeld een houten vloer. Een houten vloer of een betonnen vloer met een industriële look staat niet alleen mooi, maar is ook gemakkelijk om schoon te houden. Bovendien kun je met een eenvoudige basis van je woonkamerinterieur meer accessoires toevoegen zonder dat het rommelig wordt. Vervolgens kun je één wand voorzien van een fellere kleur of een kleurrijk behang. Het voordeel hiervan is dat je met het verven of beplakken van één wand eenvoudig de uitstraling van je hele woonkamer beïnvloedt en je dit na een tijdje ook weer eenvoudig kunt aanpassen.

Het zitgedeelte in de woonkamer

Het is ook belangrijk om goed na te denken over de zithoek in de woonkamer. Een bank is een hele investering, dus overweeg bij het uitzoeken van een bankstel om voor een neutrale kleur te gaan. Wit is misschien niet zo handig, maar grijs of donkerblauw kan heel mooi zijn. De kans dat je hierop uitgekeken raakt is wat minder groot dan wanneer je voor een trendgevoelig kleurtje gaat zoals felgroen, geel of paars. Een leren bank kan ook een mooie combinatie vormen met een lichte, basic wandkleur. Bijkomende voordelen zijn dat je leer gemakkelijk kunt afdoen als je hebt geknoeid, het lang meegaat én we natuurlijke materialen naar verwachting in 2022 weer veel terug gaan zien.

Woonkamer inspiratie zitgedeelte

Personaliseer en breng kleur aan met accessoires

Als de basis van je woonkamerinrichting is gelegd, kun je gaan decoreren. De simpele kleuren van de wanden en de grote meubelen kun je aanvullen met wat opvallendere accessoires. Maak de bank extra uitnodigend door er een aantal leuke kussentjes en een kleed met motief op te gooien. Planten zijn ook een makkelijke manier om kleur en sfeer aan je woonkamer toe te voegen. Felle kleuren kun je in je woonkamer opnemen door bijvoorbeeld een paar “gekkere” items neer te zetten, zoals een groot schilderij in de woonkamer op te hangen, of door een modern beeldje of een vaas met bloemen in contrasterende kleuren neer te zetten. Voor accessoires kun je ook wat meer outside the box denken. Zo kun je een oude dekenkist schuren en voorzien van een nieuw laklaagje voor een leuke, alternatieve bijzettafel. Zie eventueel onze eerdere blog met tips voor het goedkoop opfleuren van je woonkamer.

Woonkamer inspiratie houten dekenkist

Als je bang bent dat je woonkamerinterieur al snel verslonst door rondslingerende rommel, kun je ervoor kiezen om je dagelijkse items te integreren in je interieur. Je kunt bijvoorbeeld een boel kleurrijke tijdschriften opgestapeld neerleggen op een bijzettafeltje of opgerolde kleden in een grote rieten mand naast de bank neerzetten. Een oud schaaltje van je oma leent zich ook prima als sleutelbakje en kan een leuk contrast vormen met een moderne inrichting. Bewaar persoonlijke schatten zoals een zelf geknutseld beeldje, een kindertekening of een vakantiesouvenir niet in een doos onderin de kast, maar geef ze een plekje in je woonkamer. Stel bijvoorbeeld een collectie van je mooiste persoonlijke schatten samen en doe dit geheel onder een doorzichtige stolp of in een lijst. Zo wordt het niet rommelig en benut je deze items om een persoonlijke finishing touch aan je woonkamer te geven.

Woonkamer inspiratie accessoires

Hopelijk hebben we je kunnen helpen met dit blog over woonkamer inspiratie. Heb je behoefte aan meer inspiratie? Neem dan een kijkje op onze Instagram en Pinterest pagina’s.