2021 is alweer bijna voorbij, de tijd vliegt! Tijd om vooruit te kijken en een blik te werven op de verwachte woontrends van 2022. Wat we zien is dat zowel de kleurentrends als woontrends helemaal terug gaan naar de natuur en elkaar goed aanvullen. In deze blog bekijken we de leukste interieurtrends die we volgend jaar verwachten te zien, zodat jij alvast wat inspiratie op kunt doen. Ben jij klaar om te zien wat er allemaal gaat komen?

Kleurentrends 2022

De natuur is niet meer weg te denken in ons interieur en speelt ook in 2022 een grote rol in woontrends. De kleuren van het jaar staan dit jaar daarom helemaal in het teken van het buitenleven. Histor heeft de kleur Olive Spring uitgeroepen tot kleur van het jaar 2022. De groene tint staat symbool voor het welzijn dat de natuur ons brengt en komt voort uit het gezond blijven in tijden van corona.

kleurentrends-olivespring-brightskies

Ook Flexa de kleur van het jaar 2022 bekend gemaakt. Zij hebben gekozen voor de kleur Bright Skies. Een luchtige, lichtblauwe tint die wederom voortvloeit uit de sombere Covid-periode. De kleur symboliseert een nieuw begin en weerspiegeld de eindeloze lucht om ons heen. Ook met deze tint haal je de natuur naar binnen en breng je alles tot leven.

Woontrend 1: Wabi Sabi (Japandi 2.0)

Wabi Sabi (Japandi) interieurtrend

Combineer de Japanse stijl met Scandinavische elementen en je creëert een zen interieur. Laat de eenvoud, rust en stilte terug komen in je interieur en zie de schoonheid in het alledaagse. Wabi Sabi is meer dan een woontrend, het is eigenlijk een hele levensfilosofie. Bewonder de schoonheid van imperfectie van materialen zoals hout en steen en ga terug naar de basis.

Woontrend 2: Retro 70’s  (upcycling en recycling)

70's retro interieurtrend

Eerder zagen we de 70’s stijl al terug komen in de mode wereld. Deze nostalgische trend zal in 2022 ook de interieurbranche gaan heroveren. Een sprankje retro is meer dan genoeg om een huis wat op te fleuren. Milde designs van oranje in combinatie met de Histor kleur; Olive Spring en andere warme neutrale kleuren vrolijken ieder interieur op.

Deze interieurtrend gaat samen met de trend die we al wat langer kennen; Recycling en upcycling. De trend die blijft duren. Geef meubels en voorwerpen een tweede leven en kies voor duurzaamheid. Ga naar een plaatselijke vlooienmarkt bij jouw in de buurt om de mooiste en meest unieke items te scoren.

Woontrend 3: Urban 90’s

urban 90's woontrend

Neonkleuren en Street art, dat zijn dingen die de 90’s kenmerken. Deze eigentijdse uitstraling keert terug in ons interieur. Hoe dan? Door vrolijke kleuren en traditionele vormen. Maak gebruik van opvallende accessoires in combinatie met grafische prints en waan je helemaal terug in de tijd!

Woontrend 4: Duurzame en organische materialen

duurzame en organische materialen

Het bewustzijn van natuurlijke materialen neemt ook in 2022 steeds toe. We integreren nog meer natuurlijke en organische materialen in ons interieur. Denk hierbij aan elementen zoals kurkwanden of organische vormen.

Woontrend 5: Ronde vormen in huis

ronde vormen woontrend

De organische materialen worden ook doorgevoerd in de vormen. Ronde vormen zijn een verlengde hiervan. Wat we steeds vaker zien zijn ronde, organische vormen in meubels en decor. Dit was in 2021 ook al maar in 2022 gaat dit pas echt de overhand hebben. Combineer de vormen met zachte stoffen en je voelt je helemaal veilig en vertrouwd.

Woontrend 6: Multifunctionele en slimme meubels

multifuncioneel meubel woontrend

De stedelijke bevolking groeit: dat bekent veel mensen op weinig ruimte en dat vereist een slimme inrichting. Meubels die worden aangepast aan de wensen van de consument is een opkomende trend. Dit gaat samen met digitale of geautomatiseerde functies. Slimme meubels bevatten geïntegreerde technologieën of bestaan uit meerdere functies. Bijzettafeltjes kunnen bijvoorbeeld ook luidsprekers en bedieningselementen bevatten. En zo hebben banken meerdere hoekenzitplekken om verschillende ruimtes te creëren. De handige snufjes helpen om een woning zo efficiënt mogelijk in te richten. Daarnaast vergroten slimme meubels die draadloos via een mobiel of spraakbesturing worden aangestuurd het woongemak.

Woontrend 7: Nostalgische vloerpatronen

patronen vloer woontrend

Visgraatvloeren zien we in bijna ieder interieur terug komen. Ook in 2022 zien we naast de visgraatvloer, ook andere vloeren met geometrische patronen een grote comeback maken. Het zijn voornamelijk nostalgische houtpatronen die we in 2022 terug zien. De vloeren stralen karakter en kwaliteit uit in combinatie met moderne elementen.

Hopelijk heb je iets gehad aan dit overzicht met de verwachte woontrends van 2022. Zijn er (andere) dingen die je gaat doorvoeren in je interieur? Laat het ons weten in de comments!