Ben je toe aan een make-over van je interieur en zoek je een woonstijl die rust en eenvoud uitstraalt? Een interieur waar lichte kleuren de hoofdrol spelen en waar je wordt omgeven door natuurlijke materialen? Dan voel jij je helemaal thuis in de Scandinavische stijl!

Een Scandinavisch interieur is van alle tijden, maar de laatste jaren zie je deze interieurstijl steeds vaker. Geen wonder, want het is een interieur waarin je helemaal tot rust komt. Bovendien is de stijl relatief eenvoudig toe te passen in een ruimte.

Rond de jaren vijftig werd Scandinavisch design populair in Denemarken, Zweden en Finland. Het ging om meubels van goede kwaliteit, waarbij de nadruk ligt op functionaliteit. Van (design)meubelen werd het al snel een complete interieurstijl, waar eenvoud en functionaliteit nog steeds voorop staan, en waar sfeervol en minimalisme hand in hand gaan.

Wil jij een Scandinavische stijl in jouw interieur? Dat doe je met deze tips!

Kies voor licht

Natuurlijk licht

‘Licht’ mag je op verschillende manieren opvatten. Ten eerste gaat het om natuurlijk daglicht. In Scandinavische landen is het in het winterseizoen vaak vroeg donker, dus willen mensen overdag zo veel mogelijk van het licht genieten. Daarom heeft een Scandinavisch interieur vaak grotere ramen. Omdat dit niet altijd haalbaar is in een al bestaande ruimte, kun je er voor kiezen de ramen zo veel mogelijk vrij te laten. Plaats geen meubels voor het raam of een grote plant op de vensterbank. Zorg er ook voor dat de gordijnen niet een deel van het raam bedekken. Kies in plaats daarvan voor raamdecoratie die aan de muur bevestigd wordt, zoals rolgordijnen.

Lichte kleuren

Daarnaast wordt een Scandinavisch interieur gekenmerkt door lichte kleuren. Grotere oppervlakten zoals de muren en het plafond worden vaak (gebroken) wit gehouden en ook de rest van het interieur heeft neutrale tinten, het liefst gebaseerd op de natuur. Daarbij kun je denken aan grijstinten, aardetinten en pastelkleuren. Wil je liever iets meer contrast in een ruimte, dan kies je voor een paar accenten in bijvoorbeeld donkerblauw, donkergrijs of zwart.

Natuurlijke materialen

De Scandinavische woonstijl staat bekend om het gebruik van natuurlijke materialen. Het gaat dan vooral om hout, het liefst in een lichte kleur. Ook linnen, katoen en aardewerk zijn graag gezien in deze woonstijl, evenals rotan en jute. Bovendien zijn natuurlijke materialen vaak duurzaam, waarmee jij je steentje bijdraagt aan een beter milieu.

Hoe je deze materialen toe kunt passen? Kies bijvoorbeeld voor een houten vloer en aardewerken accessoires of ga voor de voordelen van shutters van hout. Deze hebben een luxe uitstraling. Bovendien zijn ze door de mogelijkheid om zelf de mate van lichtinval te bepalen, een mooie aanvulling op een Scandinavisch interieur.

Minimalisme

“Less is more” is het uitgangspunt bij het Scandinavische design, en dus ook bij de interieurstijl. Functionele meubels die strak zijn vormgegeven en een open karakter hebben. Daarnaast zijn tierelantijntjes een no-go en is veel ruimte extra belangrijk. Houdt het dus rustig, zowel met de inrichting als met de accessoires.

Met deze tips creëer je gemakkelijk zelf een Scandinavisch interieur. We zijn benieuwd hoe jij deze tips toepast in jouw interieur. Heb jij nog een relevante tip? Laat het dan weten!