Kleine slaapkamer inrichten

Het inrichten van een kleine slaapkamer kan een erg leuke uitdaging zijn. Als je weet waar je rekening mee moet houden, kun je je kleine slaapkamer omtoveren tot een heerlijk paradijsje. In dit blog voorzien we je van tips om een kleine kamer zo in te richten dat er een comfortabele slaapplek ontstaat, waar je helemaal tot rust kunt komen. We leggen je uit hoe je ervoor kunt zorgen dat je slaapkamer, ondanks de beperkte ruimte, functioneel is én niet overvol maar sfeervol wordt. Ook bespreken we een aantal tips en tricks waarmee je een kleine slaapkamer zo ruimtelijk mogelijk kan laten ogen. Denk als je je slaapkamer gaat inrichten dus niet in beperkingen, maar doe een beroep op je creativiteit.

Be Afraid of the Enormity of the Possible

Kleine kamer inrichten: welke kleuren kies je?

Voor een kleine slaapkamer is het verstandig om met lichte basiskleuren te werken. Zo benut je de basis van je slaapkamerdecoratie al om rust te creëren. Ga voor wit of een lichte (pastel)kleuren. Voor de wand waar het licht opvalt, geldt helemaal dat het slim om deze van een lichte kleur te voorzien. Zo kan het licht goed weerkaatst worden en wordt je kleine slaapkamer geen donker hok. Door het plafond een iets lichtere kleur te geven, lijkt de ruimte iets groter.

slaapkamer lichte pastel kleuren

­Zet de lijnen uit in je slaapkamer

Denk na over het lijnenspel tijdens het inrichten van je kleine slaapkamer. Wil je de ruimte breder laten lijken? Kies dan voor horizontale lijnen op de zijwanden van je kamer. Heeft de ruimte een laag plafond en wil je deze hoger doen laten lijken? Werk dan met verticale lijnen op de wanden. De gewenste lijnen hoef je niet letterlijk op je muur te verven. Je kunt de lengte of breedte van je kamer ook accentueren door de indeling en aankleding van de kamer. Dit zijn items die geschikt zijn om het lijnenspel in een kleine slaapkamer mee te beïnvloeden:

  • Jaloezieën: er bestaan zowel horizontale als verticale jaloezieën, de verticale varianten worden lamellen genoemd. Je kunt met jaloezieën je kleine slaapkamer eenvoudig een meer horizontale of verticale focus geven en daarmee minder klein laten lijken.
  • Behang: hoewel het slim is om in je kleine slaapkamer met lichte kleuren te werken, zou je met een behang met subtiele streep kunnen werken om een meer horizontale of verticale focus te creëren. Een andere optie is om dit maar op één wand te doen, zodat het niet te druk wordt.
  • Gordijnen: Je kleine slaapkamer zal hoger lijken met gordijnen die lopen vanaf de vloer tot het plafond.
  • Kleed: Met een kleed met een streep erin kun je ook een ruimtelijk effect creëren. Plaats het kleed met de strepen in de richting die je groter wil laten lijken, dus in de verticale richting bij een ondiepe kamer en horizontaal bij een kamer die je breder wil laten lijken.
  • Muurverf: Je kunt je kleine slaapkamer ook groter laten lijken door muurverf of behang maar tot de helft te laten doorlopen. Vul met een (nog) lichtere muurverf de bovenste helft van de wand, zo krijg je een optisch effect waarbij de kamer groter lijkt.

Tiny houses empower you to more specifically choose how you want to live

– Ethan Waldman

Bed plaatsen in een kleine kamer

Vaak wordt aangeraden om het bed in kleine slaapkamers wat hoger te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld door het bed op een verhoogd plateau te plaatsen en eronder kastruimte te maken. Een andere optie is om een bed met lades kiezen, of zelf bakken met spullen plaatsen onder een bed met pootjes. Ook voor het bed geldt dat het verstandig is om voor een “luchtig” model te kiezen: eentje op minimalistische poten en zonder omvangrijke hoofd- of voeteneindes.

klein bed verhogen opslagruimte

Heb je nu een erg kleine slaapkamer waarin de muren dichtbij elkaar staan? Benut dit dan om een soort bedstee te creëren. Het is wellicht wat onhandig dat je niet om het bed heen kunt lopen, maar als je echt een zeer beperkte ruimte hebt gaat dat sowieso niet lukken. Waarom zou je de hele hoek dan niet bedekken met matras? Je kunt dit doen door wat balken aan alle drie de muren te bevestigen en daar een lattenbodem op te leggen. Zo heb je een zwevend bed waaronder je veel kastruimte kunt maken. Je kunt je spullen ook onder dit bed leggen en deze opbergruimte verbergen door er een gordijntje voor te maken. Met dit bed idee creëer je als het ware een “nest”. Je zou deze slaaphoek ook nog kunnen omlijsten met een gordijn, zodat het echt een hemels hoekje wordt. Overweeg om dan wel met doorschijnende stof of stof in een lichte kleur te werken, zodat je het licht niet tegenhoudt en de ruimte niet alsnog kleiner gaat lijken.

Verder willen we je ook wijzen op de mogelijkheid die een laag bed biedt. Als je je bed meteen op de grond plaatst, vormt het minder een “blok” dat in het oog springt in je -toch al- kleine slaapkamer. Door je bed laag te plaatsen kun je een ruimtelijkere indruk geven aan je slaapkamer, omdat je meer blijft zien van de lichte wand waartegen je je bed plaatst. Bovendien is een minimalistische stijl die je creëert met een bed zonder pootjes of een matras, erg in. Je kunt de minimalistische stijl doortrekken in de rest van de inrichting van je kleine slaapkamer en daarmee een stijlvol, hip geheel creëren dat zo ruimtelijk mogelijk oogt. De opslagruimte die je inlevert met een bed op lage hoogte, kun je eventueel compenseren door de onderstaande tip over planken toe te passen. Overweeg dus goed in hoeverre je opbergruimte onder je bed nodig hebt en of planken in de lengte of breedte een uitkomst voor je kunnen zijn.

Simplicity is the ultimate sophistication – Leonardo da Vinci

Zwevende meubels houden een kleine ruimte luchtig

Zwevende meubels zijn ideaal tijdens het inrichten van een kleine slaapkamer: een “luchtig design” van meubels zorgt ervoor dat je inrichting minder massief lijkt en geeft een ruimtelijkere uitstraling aan je slaapkamer. Bovendien kun je onder meubels op pootjes nog wat spullen uit het zicht opbergen.

laag bed in kleine slaapkamer

Opbergruimte in een kleine slaapkamer

Opbergruimte creëren tijdens het inrichten van een kleine slaapkamer hoeft geen moeilijke of vervelende taak te zijn. Ga bij het inrichten voor simpele planken. Die kun je bijvoorbeeld over de hele lengte van een wand ophangen, tussen twee zijwanden in. Dit past helemaal binnen het idee van een “zwevend interieur” en zo creëer je veel opbergruimte. Plaats de planken op behoorlijke hoogte, zodat je bed of andere meubels eronder passen. Op die manier zet je “verloren” ruimte om in opbergruimte en is er geen grote kast nodig die veel ruimte inneemt in de kleine kamer. Dit kan ook nog eens een stylish effect geven: kies bijvoorbeeld voor witte planken of robuuste houten planken tegen een witte muur.

Het plaatsen van spullen op de planken kun je vervolgens ook op een stijlvolle manier doen. Maak bijvoorbeeld een mooie, gesorteerde boekenplank of schik accessoires op kleur. Zo worden deze planken als snel een lust voor het oog. Plaats een klein lampje op een van de planken of hang een lichtslinger aan de onderste plank om een sfeervol geheel te creëren. De horizontale, lange strepen die je creëert door een wand op deze manier van planken te voorzien, zullen je kleine slaapkamer breder laten lijken. Je kunt dit concept ook een op meer verticale manier toepassen: plaats vanaf de vloer tot aan het plafond rijen met planken. Door op die manier in de hoogte in te werken, zal je kamer hoger lijken.

planken als opbergruimte in kamer

Heb je een slaapkamer die kleiner oogt doordat er veel onhandige hoeken of schuine wanden inzitten? Kijk dan ook of je planken in bepaalde nisjes kunt plaatsen voor extra opbergruimte en een knus effect.

All you need is…less

Kleine slaapkamer? Keep it clean

Tijdens het inrichten van je kleine slaapkamer is het van belang om niet te veel items op te nemen in je interieur. Houd de vloer zoveel mogelijk onbedekt, want dat oogt ruimtelijker. Ook bij het uitzoeken van meubels en accessoires is het verstandig om goed na te gaan of je dingen echt nodig hebt. Geef karakter aan je slaapkamer door met een paar eyecatchers te werken, en houd de rest van je slaapkamerinterieur zo rustig mogelijk. Bij eyecatchers kun je denken aan leuke kussentjes, één mooie ingelijste poster of één sierlijke hanglamp. Breng kleur aan door middel van enkele accessoires met hetzelfde kleuraccent, in plaats van heftige muurkleuren.

Functionele én decoratieve accessoires die je kleine slaapkamer uitstraling geven

Bij het vorige puntje concludeerden we al dat je zeker bij een kleine slaapkamer beter kunt voorkomen dat je deze volpropt met spullen en accessoires. Kies je accessoires daarom zorgvuldig uit en investeer in items die zowel functioneel als decoratief zijn. Denk hierbij aan:

  • Haakjes. Haakjes zijn ideaal om nog wat extra opbergruimte te creëren. Bevestig ze op plekken die anders toch verloren ruimte zouden zijn, zoals op de binnenkant van deuren of eventueel onderaan een plank.
  • Poef. Een poef is niet alleen een trendy item, maar ook multifunctioneel. Je kunt er natuurlijk op gaan zitten, maar het kan ook als bijzettafeltje dienen waarop je boeken of kleren legt. Het meubelstuk is relatief klein en laag, waardoor het niet zo nadrukkelijk in het zicht staat of veel ruimte inneemt. Het fijne van een poef is dat je het item makkelijk verschuift of naar een andere kamer verplaatst als je er klaar mee bent. Zeker een aanrader dus voor iedereen die zijn of haar kleine slaapkamer van een hip, multifunctioneel meubel wil voorzien.
  • Lampen. Maak gebruik van wand- en plafondlampen om geen ruimte kwijt te zijn aan staande lampen. Door een lamp naar boven te laten schijnen, lijkt het alsof het plafond hoger is.

Life isn’t perfect, but your accessories can be

  • Uitklaptafeltje/zwevend bureau. Als je graag een plekje in je slaapkamer wilt hebben waar je kunt zitten werken, schrijven of lezen, maar niet permanent ruimte kwijt wil zijn aan een bureau, monteer dan een inklapbaar tafelblad aan een leeg stukje muur. In combinatie met een simpel krukje, dat je op een ander moment weer als kastje/bijzettafeltje kunt gebruiken, heb je dan een fijn werkplekje.
  • Kistje. Voorzie een fruitkistje van wieltjes en je hebt een bijzettafeltje, nachtkastje of stoeltje waar je dingen in en op kan plaatsen. Zo heb je een stoer item dat je kamer opsiert en multi-inzetbaar is. Bekijk onze eerdere blog over DIY projecten met fruitkistjes voor meer tips en ideeën hierover.

kleine slaapkamer inrichten praktische meubels

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Ken jij de interieurtrend waarbij men schilderijen en spiegels op de grond zet, zonder op te hangen? Speel in op deze trend door je kleine slaapkamer te voorzien van een grote spiegel die je op de grond neerzet, schuin tegen de wand. Zo laat je enerzijds je kleine kamer groter lijken doordat er een spiegel in staat die het beeld en licht weerkaatst. Anderzijds creëer je ook de “nonchalante look” die de hippe trend van het neerzetten, in plaats van hangen, van spiegels met zich meebrengt. Door een lange spiegel verticaal op de grond te plaatsen, versterk je ook weer het verticale lijnenspel in je kleine slaapkamer, wat de ruimte hoger zal doen lijken. Als je toch liever gaat voor een kleinere spiegel, dan kan een ronde spiegel ook een leuke, originele toevoeging zijn aan de inrichting van je kleine slaapkamer.

Kleine slaapkamer inrichten: take it to the next level

Stel dat je nu echt ruimte te kort komt in je kleine slaapkamer, maar de kamer wél een hoog plafond heeft, zoals bij zolderkamers soms het geval is. Benut deze loze ruimte dan door in de nok van het dak een vide te maken. Je maakt dan eigenlijk een soort extra verdieping in de ruimte, waar je bijvoorbeeld je matras neer kunt leggen. De ruimte op je vide zal wel beperkt zijn door het schuine of lage plafond, maar als je de plek gebruikt voor je bed, heb je de hoogte ook niet per se nodig.

kleine slaapkamer inrichten vide

Het is niet de bedoeling dat zo’n vide echt een volwaardige extra etage wordt, maar het is een vliering die maar een gedeelte van de kamer overdekt en waar je met een ladder eenvoudig naar toe kunt gaan. Zo’n ladder is ook nog decoratief, aangezien je kledinghangers, foto’s en lichtslingers aan de zijkanten kunt hangen. Ook kun je hier een trapkast voor (laten) maken waardoor je trap naar de vide meteen veel kastruimte biedt.

Met zo’n vide creëer je een knus slaapplekje dat uitkijkt op de rest van de kamer, zonder dat je met een stapelbed moet gaan werken. Je zou deze slaapplek extra romantisch kunnen maken door er een gordijntje voor te maken of door andersoortig stof langs de zijkanten te hangen, waardoor het echt een op knus nestje gaat lijken. Onder de vide, op de “begane” grond, houd je ruimte over voor kasten, een bureau of chillplek. Waak er wel voor dat je met het creëren van een vide geen hokkerige benedenverdieping overhoudt. Als de lichtinval al zeer beperkt is, of als je ramen afdekt met de vide, moet je dit idee misschien niet uitvoeren. Natuurlijk kun je met het werken met witte muurverf en het tactisch plaatsen van spiegels en sfeerlicht, ook het een en ander oplossen.

Dit waren onze tips voor het inrichten van je kleine slaapkamer. Hopelijk hebben we je weten te inspireren en heb je leuke ideeën opgedaan over hoe je de inrichting van jouw kleine slaapkamer gaat aanpakken. We horen graag welke tips jij gaat uitvoeren en of je nog andere toffe ideeën hebt voor mensen die hun kleine slaapkamer graag zo sfeervol én praktisch mogelijk willen inrichten.

Ben je geïnspireerd geraakt door dit blog en benieuwd geraakt naar onze andere blogs?