Ben jij ook zo’n fan van yoga en mediteren? Of wil je dit graag regelmatig gaan doen? Je hoeft niet altijd naar een yogastudio hiervoor. Richt thuis een plek in waar je helemaal tot rust komt, waar je yoga kan doen en waar je ongestoord kan mediteren. Maar hoe richt je zo’n plek nu in dat het echt jouw eigen veilige en rustige plek wordt? We geven je een aantal tips die bijdragen aan het creëren van jouw eigen yoga- en meditatieplek.

Meditatie slaapkamer

1. Bespreek samen waar jouw yoga- en meditatieplek komt

Deel je je huis met een partner, kinderen en/ of vrienden? Dan is het vaak lastig om een vaste plek in huis helemaal voor jezelf te claimen. Toch is dit het fijnste voor je eigen yoga- en meditatieplek. Een vaste plek die jij kan inrichten en waar je direct tot rust komt. Bespreek daarom eerst samen je wensen, waarom deze plek voor jou belangrijk is en wat dit voor je betekent. Hebben jullie samen een plek gevonden die voldoet en waar je je echt even kan terugtrekken? Dan is het tijd voor de inrichting!

Woon je in een huis waar het onmogelijk is om een eigen plek te claimen en in te richten als yoga- en meditatieplek? Kom dan met een tussenoplossing: dat je op bepaalde tijdstippen deze plek indeelt en daarna weer opruimt, maar dat het tijdens dit tijdstip echt even van jou is.

Yoga en meditatie

2. Kader je yoga- en meditatieplek af

Of je nu een plek in je woonkamer hebt, in je slaapkamer, op zolder of in de extra slaapkamer, zorg ervoor dat je jouw yoga- en meditatieruimte kadert. Leg een mooie grote doek op de grond, leg wat kussens op de hoeken, zet kaarsjes neer op de randen of hang een mooi gordijn op. Door je plek af te kaderen zorg je ervoor dat dit jouw ruimte wordt. Dat je echt even ‘ergens’ heen kan wanneer je dit nodig hebt en dat je weet zodra je deze ruimte binnenstapt: tijd voor mezelf en voor ontspanning.

Meditatie in de woonkamer

3. Zorg voor sfeerlicht

Sfeerlicht zorgt voor ontspanning en rust en het geeft jouw plek net even een andere dimensie dan de rest van het huis. Hang een mooie lamp op, zet wat lampen neer of werk juist met kaarsen. Kom erachter wat het beste voor jou werkt en bijdraagt aan jouw ontspanning.

4. Zet wat mooie planten neer

Planten geven zuurstof, zorgen voor ontspanning en voor een goede ademhaling. Heb je de ruimte voor wat mooie grote planten? Richt dan je yoga- en meditatieruimte hiermee in. Heb je hier niet de ruimte voor (je wil natuurlijk niet tijdens je Warrior die prachtige planten omstoten), dan werken een paar kleine plantenpotjes ook goed.

Yoga plek met planten

5. Gun jezelf een mooie yogamat

Niets is fijner dan een yogaplek in huis te hebben waar je je kan terugtrekken en waar je yoga kunt doen wanneer jij dit wilt. Je loopt naar deze plek en je voelt je al helemaal ontspannen. Koop een mooie yogamat voor jezelf, eentje die je op deze plek kan laten liggen en die samenvalt met jouw inrichting. Zo is een yogamatmet een mooie print een fijne en ook nog eens mooie toevoeging aan jouw ruimte.

Yoga mat

6. De juiste yoga- en meditatieprops

Het is ook heel fijn wanneer je wil gaan mediteren of yoga wil doen, dat je niet eerst op zoek moet naar al je yoga- en meditatieprops. Zet een mooie rieten mand of een kastje neer waar je je yogablok, je oogkussentje en je meditatiekussen kwijt kan. Zo zijn ze altijd dichtbij in je eigen yoga- en meditatieplek.

7. Doe rustig aan met accessoires

Bouw je eigen plek niet te vol met accessoires, zodat je hier echt je rust vindt. Een klein tafeltje of kastje met een mooie foto, een beeld en wat kaarsjes is prima en draagt vaak aan de sfeer en de rust, maar meer wil je hier liever niet hebben. Stem ook de kleuren van je accessoires af op je eigen plek, zodat alles met elkaar samenvalt.

Nu je je eigen yoga- en meditatieplek hebt ingericht, heb je een fijne ruimte waar je helemaal jezelf kan zijn, tot jezelf kan komen en kan genieten van je eigen aanwezigheid. Geniet ervan en hopelijk draagt deze mooie ruimte bij aan de rust die je in jezelf vindt.