Studentenkamer inrichten

Eindelijk is het je gelukt om een studentenkamer te vinden! Nu kan het leukste onderdeel van het verhuizen beginnen. Tijd om je nieuwe stekkie helemaal in te richten! Maar hoe kun je dit nou het beste aanpakken, een studentenkamer inrichten? Vaak zijn de kamers zelf al enorm duur waardoor er minder budget over is voor het inrichten van jouw studentenkamer. Het inrichten van een nieuwe woning is lastig. Laat staan als je maar een paar vierkante meters hebt in je studentenkamer om in te richten. In dit artikel geven we je een uitgebreid aanbod aan tips, inspiratie en ideeën voor de beste inrichting van jouw studentenkamer.

Praktische inrichting van je studentenkamer

Je tijd als student wordt door veel mensen ervaren als de gaafste tijd van hun leven. Maar voordat je aan je studie, en op zijn tijd een feestje kan beginnen, moet eerst je studentenkamer worden ingericht. Alle spullen die je eerst op je kamer had staan, en meer, moeten gaan passen in die kleine ruimte. Daarom is het belangrijk om van te voren een schets te maken hoe jij jouw kamer het beste kunt inrichten. Een kleine simpele schets met daarin maten hoe groot en breed je kamer is doet vaak al wonderen. Het is daarbij natuurlijk ook belangrijk om te meten hoe groot je grootste meubels zoals bed, kast en tafel zijn. Vervolgens kun je gaan schuiven met je meubels. Op die manier kun je bij het inrichten van jouw studentenkamer alles in een keer op de goede plek zetten. Dat scheelt weer een heleboel gedoe op verhuisdag!

studentenkamer inrichten inspiratie

Bij het inrichten van studentenkamer is het ook praktisch om meubels te gebruiken die meerdere functies hebben. Handige tips zijn:

  • Een bureau gebruiken om aan te eten en om je huiswerk te maken. Compact en super functioneel.
  • Kapstokhaakjes aan de zijkant van kasten. De perfecte oplossing voor het ophangen van je badjas, jassen of tassen. Hiermee verlies je geen kostbaar vloeroppervlak.
  • Lades onder je bed voor extra opslagruimte. Een bed met lades eronder is een echte lifesaver in een kleine studentenkamer. Ideaal voor het opbergen van kleding, of je beddengoed waardoor je kamer opgeruimd blijft.
  • Om echt ruimte te besparen kun je ook een slaapbank kopen of kies voor een hoogslaper waar je jouw bureau onder kunt zetten.
  • Gebruik uitklapbare stoelen of krukken die je gemakkelijk kunt opbergen wanneer je ze niet nodig hebt.

Het voordeel van een slaapbank: Iedereen kan zitten wanneer je vrienden over de vloer hebt. En s ’avonds heb je met slechts een paar aanpassingen je bed klaar staan. Op die manier houdt je je kamer netjes zonder veel moeite hiervoor te doen. Deze handige en praktische tips geven we je alvast mee. Daarmee heb je al de eerste stap gezet bij het inrichten van jouw studentenkamer.

studentenkamer inrichten voorbeeld

Opbergruimte, spullen ordenen in je studentenkamer?

In een kleinere ruimte zoals in een studentenhuis is het essentieel om goede en voldoende opbergruimte te hebben. Je moet zo efficiënt mogelijk denken. Een manier om je rommelige spullen weg te werken is door een gordijn op te hangen. Hier kun je al je spullen gemakkelijk achter zetten. Let wel op dat je kamer hierdoor kleiner kan ogen. Gebruik een transparanter gordijn om dit op te lossen. Mocht je de spullen nodig hebben, zet je gewoon het gordijn open. En komen er mensen langs, schuif je het gordijntje dicht zodat je kamer er weer netjes uitziet.  Wil je een waterkoker of klein koelkastje op jouw studentenkamer? Dan zou je dat ook op deze manier af kunnen schermen. Dat ziet er toch wat gezelliger uit als je vrienden of kamergenoten op bezoek komen.

Een andere plek om je spullen neer te zetten is onder je bed. Je bed neemt vaak het meeste plek in beslag, terwijl onder je bed een grote ruimte onbenut blijft. Zonde, als je het mij vraagt! Naast spullen die je zelf gebruikt heb je ook genoeg spullen die meerdere keren per week gebruikt. Deze spullen, zoals schoolboeken, kun je plaatsen op gemonteerde planken. Het beste voor het aanzicht van je studentkamer is om je planken wel netjes te houden. En wil jij nou graag net dat stapje extra doen om je studentkamer in te richten? Decoreer je planken dan met een kaarsje of een accessoire waardoor je kamer een stuk gezelliger wordt.

Hoogslaper als bed voor inrichting studentenkamer

 

Wat voor bed kies ik voor de inrichting van mijn studentenkamer?

Je bed gaat waarschijnlijk het grootste gedeelte van je kamer in beslag nemen. Eén van de beste ideeën in een studentenkamer is door in de hoogte te werken door middel van een hoogslaper. Je bespaart zo ruimte en het geeft de mogelijkheid om onder je bed een aparte hoek (kamer) te creëren. Om een extra gezellig hoekje te creëren in je studentenkamer, kun je onder je hoogslaper een bureau of bank plaatsen.

Side note: Controleer wel van te voren even of het plafond hoog genoeg is voor een hoogslaper. Heb je nou niet zoveel ruimte of een lager plafond in je kamer? Dan zijn er natuurlijk nog genoeg andere opties voor het inrichten van de studentenkamer.

studentenkamer inrichten kosten

Als je kiest voor een lager bed kun je beslissen om je bed voor meerdere doeleinde te gebruiken. Door een mooi deken, sprei of extra kussens op bed te leggen, kun je het overdag ook gebruiken als extra zit plek. Met de kussens en de sprei kun je ook een gezellig hoekje creëren in de stijl van je kamer. Heb je liever geen hoogslaper als bed? Kies dan voor een laag bed met andere lagere meubels. Door lage meubels te gebruiken ziet je studentenkamer er minder vol uit en lijkt het of je meer ruimte over hebt.

studentenkamer inrichten met lage meubels

 

Studentenkamer inrichten door goedkope meubels te verzamelen

Studenten hebben vaak minder geld en een studiefinanciering is meestal niet genoeg om een volledig nieuw interieur te kunnen kopen. Je studentenkamer inrichten hoeft niet duur te zijn. Wij geven je een aantal tips hoe je met ieder budget je studentenkamer toch leuk kunt inrichten.

Tweedehands webshops met meubels voor een studentenprijsje

Tip 1, de meest logische, speur tweedehands winkels en webshops af. Wij Nederlanders, hebben er een handje van om ons complete interieur na een aantal jaar te vervangen. Deze ‘oude’ meubels zijn nog in perfecte staat en worden voor een habbekrats aangeboden op marktplaatsen. Let wel op dat je meubels eerst in het echt bekijkt, voordat je jouw zuurverdiende geld overmaakt naar een oplichter of fraudeur.

studentenkamer inrichten

Bezoek een kringloop

De tweede tip is om naar een tweedehands/ kringloopwinkel te gaan. Ja sommigen mensen doen nog wel eens hun aankopen in de winkel. Nederland dropt massaal hun oude meubelen met de gedachte dat ze er dan vanaf zijn. Daar zitten vaak nog hartstikke leuke en goede meubels bij die jij als student goed kan gebruiken. In een tweedehands winkel kun je in één keer vaak al meerdere benodigde meubels bij elkaar verzamelen. Een ander voordeel is dat je alle meubels kunt zien en voelen. Zo voorkom je dat je een spreekwoordelijke kat in de zak koopt.

Neem meubels van je ouders over

De derde tip is om eens goed na te denken welke meubels je allemaal nieuw nodig hebt. Want ga je full time op je studentenkamer wonen of blijf je nog wel eens slapen bij je ouders. Slaap je niet meer bij je ouders? Dan kun je er voor kiezen om je meubels uit jouw eigen kamer mee te nemen naar je nieuwe studentenkamer. Dat scheelt een hoop geld! Mocht je nog op beide locaties willen slapen, dan moet je gaan afwegen waar je welke spullen gaat plaatsen en wat het meest handig is.

Gebruik je netwerk

De vierde en laatste tip voor een goedkope studentenkamer inrichting. Vraag aan familie, vrienden, collega’s en buren. Je wilt niet weten wat mensen nog allemaal in hun zolder of kelder hebben staan. Voor slechts een kleine vergoeding (of misschien wel helemaal gratis) heb je zo mooie spulletjes zoals borden, bestek of een stofzuiger bij elkaar. Als tegenprestatie nodig je ze dan wel uit voor je housewarming?

goedkope studentenkamer inrichting

Hoe kun je het beste je studentenkamer inrichten?

We hebben het al kort gehad over de inrichting van je kamer door bijvoorbeeld een hoogslaper om ruimte te besparen. Vaak heb je maar een kamer in een studentenhuis. Daarom is het lastig om alles wat je nodig hebt in je kamer te krijgen. Je wilt graag een plek waar je gezellig met vrienden kan zitten, maar dit kan ook zomaar de plek zijn waar je slaapt. Een oplossing hiervoor kan zijn dat je een afschermwand gebruikt. Enkele voorbeelden van scheidingswanden:

  • Hang een gordijn op
  • Plaats een boekenkast als scheidingswand
  • Plaats een vakkenkasten met open kastjes voor een ruimtelijk effect.

Hierdoor creëer je als het ware twee verschillende ruimtes. Probeer geen massieve meubels of elementen te gebruiken, maar elementen waar je doorheen kijkt. Op deze manier voorkom je dat je de kamer kleiner maakt dan de studentenkamer daadwerkelijk is. Dit is zonde aangezien je immers al een kleine ruimte hebt. Het is een goede optie wanneer je een ruime kamer hebt, maar het kan ook zijn dat je kamer te klein is voor een scheidingswand. Je kan in dit geval ook overwegen om een grote spiegel in je kamer op te hangen. Spiegels reflecteren licht waardoor je kamer groter lijkt.

scheidingswand om studentenkamer in te richten

Gebruik een minimalistische stijl

Je hebt maar weinig ruimte in je studentenkamer en je hebt daardoor ook niet veel ruimte voor veel meubels. Probeer tijdens het inrichten van je studentenkamer om een zo minimalistische stijl te gebruiken. Je wilt natuurlijk graag dat alles netjes is en dat je genoeg opbergruimte hebt, maar houdt dit wel tot een minimum. Een minimalistische stijl houdt in dat je veel werkt met witte kleuren, minder accessoires en een ruimtelijke indeling maakt. Je kamer kan kleiner gaan lijken als je al de muren van je studentenkamer gaat bezetten met meubels.

studentenkamer inrichten

Een ander onderdeel van een minimalistische stijl is dat je ook je persoonlijke spullen verminderd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleren, sieraden, elektrisch apparatuur enz. Als je gaat verhuizen naar een studentenkamer, houdt er dan rekening mee dat je waarschijnlijk minder ruimte gaat hebben. Neem daarom alleen de spullen mee die je echt nodig denkt te hebben.

studentenkamer met minimalistische stijl

Plaats planten in je kamer

Een onderdeel dat niet mag ontbreken aan je nieuwe studentenkamer zijn planten. Dit is waarschijnlijk niet datgene waar je in eerste instantie aan denkt maar wel belangrijk is. Een plant zorgt ervoor dat er meer zuurstof in de ruimte vrijkomt. Daarnaast houdt een plant de lucht goed schoon in je kamer. Een ander voordeel is dat je door de extra zuurstof beter gaat slapen en meer uitgerust bent. Erg handig als je een ‘late avond’ hebt gehad en de volgende dag vroeg uit bed moet. De laatste jaren is het creëren van een botanische sfeer ook een trend onder studenten.

Naast de vele voordelen ziet een plant er ook heel leuk uit en zorgen ze voor een lekkere geur in je kamer. Op het moment dat je planten plaatst in je kamer heb je ook meteen je eerste accessoires binnen. Het is wel verstandig om een plant uit te kiezen die weinig verzorging nodig heeft. Het kan natuurlijk altijd een keer gebeuren met het drukke studentenleven dat je de plant vergeet water te geven. Er bestaan gelukkig veel soorten planten, waaronder vetplanten, die gemakkelijk te verzorgen zijn. Je hoeft dus niet perse voor een cactus te kiezen.

studentenkamer inrichten inspiratie

Welke kleuren moet ik gebruiken in mijn studentenkamer?

Het kleurgebruik is de basis van de inrichting van een nieuwe ruimte, zo ook van je studentenkamer. Een kleur kan heel bepalend zijn voor de sfeer van een huis. In een kleinere ruimte is het fijner om lichtere tinten te gebruiken. Lichtere tinten weerkaatsen namelijk het licht waardoor je ruimte groter lijkt. Een kleine ruimte staat vaak al vol met meubels en door rustige tinten te gebruiken, houdt je de rest rustig.

In een grote ruimte kun je gemakkelijk aanwezige en gewaagde kleuren gebruiken omdat je dan een grotere open ruimte hebt. Vaak is het zo dat verschillende kleuren passen bij verschillende ruimtes van een huis, bijvoorbeeld in de slaapkamer is het fijner om warmere kleuren te gebruiken zoals rood en grijs en in de woonkamer juist wat meer lichte en neutrale kleuren zoals wit en lichtblauw. Een studentenkamer dient voor alle ruimtes tegelijk, studieruimte, woonkamer, etc. Daarom is het verstandig om lichte tinten te gebruiken. Als je ervoor kiest om je studentenkamer rustig te houden kun je wel een accent kleur gebruiken. Dit kun je bijvoorbeeld toepassen in een leuk kussentje op de bank of een mooie sprei op je bed. Een andere tip is om de meubels en muren in dezelfde tint te schilderen, zo vallen de meubels als het ware weg in de achtergrond. Wil je meer informatie bekijk dan onze andere blog welk kleurenschema het beste bij jouw woonstijl past.

Maak je kamer gezellig

Eén van de belangrijkste onderdelen is om van je kamer echt je eigen plek te maken. Je wilt een warm en gezellig gevoel krijgen als je op je kamer komt. Eén van de manieren hoe je dat kunt doen is door het plaatsen van foto’s. Hang bijvoorbeeld een collage aan je muur in plaats van een wirwar van foto’s neer te zetten. Je hebt alle gave herinneringen van vrienden en familie op een plek.

studentenkamer gezellig inrichten

Een andere tip is om meerdere lichten op je kamer te gebruiken in plaats van een centrale lamp. Een centrale lamp is vaak erg kil en straalt weinig uit. Door naast je centrale lamp ook andere kleinere lampjes te gebruiken geef je veel meer sfeer mee aan je huis. Wat dacht je bijvoorbeeld van een slinger van lampjes die je door je kamer heen kan hangen? De laatste tip die je van ons krijgt om je kamer gezellig te maken: Hang een wereldkaart op. Op de wereldkaart kun je aangeven op welke plekken je al bent geweest en welke plekken je nog wilt bezoeken. Dan weet je waar je die studieboeken voor opendoet!

studentenkamer inrichten

 

 

Zoals je hebt gelezen zijn er veel manieren om je studentenkamer in te richten. In dit artikel hebben we je verschillende tips en ideeën gegeven om jouw kamer op de beste en meest efficiënte manier samen te stellen. Ten slotte is het belangrijk om je kamer creatief in te richten die helemaal past bij jouw eigen smaak. Maak er dus een fijne en gezellige plek van! Dan wensen wij jouw een ontzettende gave studententijd toe.

Heb jij nou nog goede tips om je studentenkamer in te richten? Laat het ons dan weten door contact op te nemen! Ben je benieuwd naar meer van dit soort inspiratie? Bekijk dan ook eens een van deze blogs: