Tips om je tuin klaar te maken voor de zomer

We zijn deze lente al verwend met een aantal zomerse dagen. Toch moet de echte zomer nog aanbreken. Hoe zorg je ervoor dat jouw tuin helemaal klaar is voor het warmste seizoen van het jaar? Lees in dit artikel 4 tips die je helpen.

Zorg voor genoeg schaduwrijke plekjes

Er zijn dit jaar al een aantal zonnige dagen geweest in de lente, een ongekende luxe. In de zomer krijgen we ongetwijfeld nog meer van dit soort dagen. Het is dan wel zo lekker dat je een plekje in de tuin hebt waar je in de schaduw zit. Voor de binnentemperatuur is het ook fijn als de zon niet de hele dag op de ramen schijnt. Zorg dus dat er genoeg zonwering is om jezelf te beschermen tegen de zon. Wil jij naast schaduw op je terras ook minder zon in huis? Dan is een knikarmscherm een goede oplossing. Als jij alleen zon uit huis wilt weren zijn shutters of zonwerende gordijnen ook al genoeg.

Maak de tuin schoon

Niets is zo lekker als ontspannen in je eigen achtertuin zitten met mooi weer. Na de winter is de tuin vaak rommelig en zie je op plekken groene aanslag. Hierdoor gaat het ontspannen een stuk minder goed. Zorg daarom dat je tuin voor de zomer is schoongemaakt. Denk hierbij aan het schoonmaken van de tegels, het zonnescherm, maar ook aan het verwijderen van onkruid. Zeker in de lente begint het onkruid weer te groeien. Door op tijd het onkruid met wortel en al te verwijderen, voorkom je dat het zich verspreidt en je in de zomer weer staat te wieden.

Tijd voor buitenklusjes

De lente is het ideale seizoen om in de tuin aan de slag te gaan. Het is nog niet zo heet als in de zomer, maar al wel lekker zonnig. Schilder alvast de kozijnen, leg de nieuwe bestrating of bedenk of het tijd is voor een groter project. Denk bijvoorbeeld eens na over het plaatsen van zonnepanelen. De kosten voor zonnepanelen zijn een stuk lager als je er meer tegelijk koopt en laat plaatsen. Plaats jij zonnepanelen in de zomer? Dan beginnen ze gelijk met terugverdienen. Zo geniet je in de zomer lekker van je tuin, terwijl de zonnepanelen ondertussen energie opwekken.

Nieuwe tuininrichting

Als de tuin weer helemaal is opgeknapt, is het tijd om voor een nieuwe inrichting. In huis verandert de inrichting ook wel eens. Waarom zou dat niet voor in de tuin gelden? Ga eens een dag naar het tuincentrum voor nieuwe meubels, bloemen of planten die zorgen voor een nieuwe sfeer in de tuin. Als jouw tuinmeubels niet aan vervanging toe zijn, zorgen accessoires ook al voor een leuke sfeer. Denk hierbij aan nieuwe tuinkussens of een bijzettafeltje. Zo geef je met details toch een andere sfeer aan je tuin.