Een leiboom is een boom die vaak wordt gebruikt als groene oplossing voor privacy in een tuin. Doordat de boom plat is zorgt het voor een soort haag in de lucht. Er zijn vele varianten van leibomen, zo zijn er leibomen die het hele jaar door groen blijven, leibomen die elk seizoen een andere kleur aannemen en leibomen waar bloesem aan groeit in het voorjaar. Veel tuiniers gebruiken deze bomen voor afscherming en privacy of om vorm te geven aan hun tuin.

Soorten leibomen met bloesem

Sierkers leiboom

De sierkers, ook wel bekend als de Prunos umineko, is een leiboom met bloesem die in de maanden april en mei wit kleurt en stamt uit de rozenfamilie.

In deze maanden is deze boom rijk aan nectar en komen er veel bijen en vlinders op af. Naast dat de boom in de zomer prachtig wit kleurt, is deze leiboom in de herfst net zo mooi. In de herfst kleurt de boom oranje, paars en felrood. Deze leiboom kan goed tegen koude temperaturen, de boom kan tot 23 graden onder nul overleven en zo in de lente weer zijn prachtige witte bloesem laten zien. 

Als je graag witte bloesem in de tuin wilt rond de lente, en warme kleuren wilt in de herfst, is de sierkers de perfecte leiboom voor in jouw tuin!


Japanse sierkers leiboom

De Japanse sierkers, ook wel de prunus serrrulata kanzan, staat tussen april en mei in volle bloei. Met zijn diep roze kleur is het een populaire leiboom die gewild is bij veel tuiniers.

Naast dat de boom zich in zijn bloeiperiode dieproze kleurt, kleurt de boom zich in de herfst geel, oranje en rood waarna hij in de winter langzaam groen zal kleuren. De boom trekt in zijn bloeiperiode veel bijen en vlinders aan, wat toevoegt aan zijn ecologische waarde.

De Japanse sierkers is een sterke leiboom die goed tegen een stootje kan, ook kan de boom tegen temperaturen tot min 15 waardoor de boom na de winter weer vol in bloei komt te staan. Als jij op zoek bent naar een kleurrijke boom die in zijn bloeitijd een diepe kleur roze aanneemt, dan is de Japanse sierkers de perfecte keuze!


Rode kerspruim leiboom

De rode kerspruim, ook wel bekend als de Prunus cerasifera, is een prachtige leiboom die tussen maart en april roze kleurt. De oorspronkelijke bladkleur van de leiboom is donkerrood, maar naarmate de herfst nadert, transformeert hij langzaam naar felrode, paarse en oranje tinten. 

Naast dat deze boom aantrekkelijk is voor ons oog, is de boom ook populair bij bijen omdat de leiboom een waardevolle bron van nectar is. De rode kerspruim zal niet snel bezwijken onder koude weersomstandigheden, de leiboom kan namelijk tot wel 23 graden onder nul overleven.

Als je op zoek bent naar een bloesemboom die in de lente roze kleurt en in de herfst warme kleuren aanneemt, dan is de rode kerspruim de perfecte keuze!


Bever leiboom

De beverboom, ook wel bekend als magnolia, is een bijzondere leiboom. Dit omdat de bloesem die groeit aan deze leiboom een tulpvorm aanneemt. De beverboom bestaat uit twee varianten: de ene heeft witte bloesem en de andere heeft roze bloesem. Door de bloesem is de beverboom rijk aan nectar, wat bijen, vlinders en vogels aantrekt.

Het blad van de beverboom is ovaal, glanzend en in de herfst kleurt het blad geelbruin. Wat verder bijzonder is aan deze boom is dat er geur vanaf komt, waardoor er in het voorjaar een heerlijk frisse geur door de tuin zal gaan.

Ook deze bloesemboom kan goed tegen koude temperaturen en kan tot 15 graden onder nul overleven. Als je op zoek bent naar een unieke, geurende en kleurrijke leiboom, dan is de beverboom een goede keus!


Sierappel leiboom

Deze leiboom met bloesem kleurt niet alleen roze, maar ook wit. Tussen april en mei kleurt deze boom eerst roze door zijn roze bloemknoppen, waarna deze knoppen openen en witte bloesems tevoorschijn komen. Gedurende deze tijd trekt de boom veel vogels, vlinders en bijen aan.

Tijdens de bloeiperiode zijn de takken van de leiboom nauwelijk te zien vanwege de overvloedige bloesem. In de zomer groeien er vruchtjes, ook wel ‘sierappels’ genoemd, die tot januari aan de boom blijven hangen en een oranje kleur krijgen.

Ook deze leiboom met bloesem is goed bestand tegen de winter. Net zoals zijn soortgenoten kan deze tot temperaturen van 23 graden onder nul overleven om zo weer tot leven te komen in april. Als je op zoek bent naar een leiboom die rijk is aan bloesem en het hele jaar door verschillende kleuren aanneemt, dan is de sierappel een goede keus! 

Tips

Als laatste willen we je nog een aantal tips meegeven voor leibomen met bloesem in de tuin. Zorg dat je een boom kiest die goed past bij de rest van de tuin. Hou er ook rekening mee dat de boom genoeg water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Als laatste is het belangrijk dat de boom op den duur gesnoeid wordt, zodat hij zijn vorm aan blijft houden.

We hopen dat we je genoeg inspiratie hebben gegeven voor een leiboom met bloesem in de tuin, op zoek naar meer tuininspiratie? Bekijk onze blogs werken in je eigen tuin en 4 stappen om de tuin lente proof te maken.