Tips bij het inrichten van een kleine woonkamer

Een trend die wereldwijd gaande is: kleiner wonen. Je wilt in de stad wonen, maar de prijzen stijgen. Dan kies je dus maar voor een kleinere woning. Locatie wint het dan toch van oppervlakte. Het brengt vele voordelen met zich mee; een lagere hypotheek, minder onnodige spullen, meer vrijheid en iets vaker uiteten.  Daarbij komt ook nog eens dat het een stuk duurzamer is. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je woonkamer toch iets ruimtelijker oogt? Als je niet veel ruimte hebt, zul je praktisch moeten denken. Met wat handige tips en tricks hoef je niet in te leveren op stijl!

Lichtinval in je woonkamer

Belangrijk bij een kleine woonruimte is dat je zorgt voor veel licht. Dan is het natuurlijk prachtig als grote ramen hebt die voor veel lichtinval zorgen, maar niet iedereen is hiermee gezegend. Heb je dit niet, dan kun je het beste lichte kleuren gebruiken. Lichte kleuren weerkaatsen namelijk het licht, donkere kleuren adsorberen waardoor de kamer al snel kleiner oogt.  Wit is dus een goede keus om een kamer optisch ruimer te maken!  Een lichte vloer en plafond helpen ook een grotere kijk te geven. Als je de kamer groter wilt laten lijken kun je het beste de muren en het plafond in een dezelfde kleur verven. Hierdoor vallen de scheidingslijnen tussen het plafond en de muur weg waardoor de ruimte ook groter lijkt. Dit betekent echter niet er geen kleur mag zijn in je kamer. Combineer het bijvoorbeeld met een kleurrijk schilderij aan je muur, een gekleurd vloerkleed of meubels. Neem eens een kijkje bij schilderijenshop voor inspiratie!

Tip: Wil je je interieur toch wat spannender maken, dan kun je ervoor kiezen een muur te voorzien van een donkere natuurtint. Deze kun je ook laten terugkomen in je meubels. 

Meubels voor een kleine woonkamer

Wanneer je klein gaat wonen krijg je al snel de verleiding ook kleinere meubelstukken te kopen. Dit is niet nodig. Bij een kleine kamer kun je het beste kiezen voor grotere meubelstukken, in plaats van meerdere kleine meubels. Vooral wanneer je veel zitruimte wilt creëren, is een hoekbank ideaal! Een hoekbank met een smalle armleuning zorgt voor minder ruimteverspilling. Vermijd ook massieve meubelstukken, maar overweeg bijvoorbeeld een bank met hoge pootjes. Deze zal de ruimte een stuk luchtiger maken. Probeer daarnaast creatief te zijn! Het is natuurlijk erg handig als een object meerdere functies kan hebben. Bijvoorbeeld een uitschuifbare eettafel, zodat al je vrienden toch een plekje kunnen krijgen aan je tafel! Handig is ook om inklapbare stoelen op te hangen aan de muur.

Voor tips betreft multifuncitonele meubels in kleine ruimtes kun je kijken op homify.nl

meubels voor een kleine woonkamer
bank voor een kleine woonkamer

Opbergen in je kamer

Wanneer je klein woont wil je natuurlijk niet teveel troep en spullen in je kamer hebben slingeren, je wilt rommel voorkomen. Werk met opbergsystemen! Ga bijvoorbeeld voor een hoger bed met lades eronder. Wanneer je meerdere verdiepingen in huis hebt, maak dan onder je trap een kast. Benut de verloren ruimte goed!

Gebruik wandplanken in plaats van kasten en hang deze hoog aan de muren, waardoor je muur langer lijkt. Op deze manier haal je meer uit je woonruimte en kun je je spullen een plekje geven. Wil je je boeken opbergen op een creatieve manier? Check dan even onze blog ‘onzichtbare boekenplank voor thuis!

boekenkast voor in woonkamer

Indeling van je woonkamer

Dan rest nog de belangrijke vraag, hoe ga je het allemaal indelen?  Als je een kleine ruimte hebt, ben je al snel geneigd om alles in de hoeken te duwen. Je wilt immers alle ruimte die je hebt ook benutten. Echter lijkt een ruimte groter wanneer je de hoeken niet te snel volpropt. Probeer ze vrij te houden. In combinatie met je ‘zwevende’ meubels doet dit goed aan de optische ruimte.

Wanneer je kamer meerdere functies heeft, probeer deze dan op te delen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een ‘luchtige’ boekenkast als schot te gebruiken, of door bank zo neer te zetten dat je meerdere delen in je kamer krijgt. Ook planten zijn een leuke optie om je ruimtes te onderscheiden.

Kijk voor meer wooninspiratie op Instagram!

Accessoires

Dat spiegels ervoor zorgen dat je kamer groter lijkt was vast al bekend. Ze hebben de kracht een ruimte meer diepte, hoogte of lengte te geven. Probeer ze op een manier te hangen dat de blik door het raam gaat. Een grote spiegel is in een kleine kamer dan ook beter dan een aantal kleine spiegels. Dit zou wat rommeliger kunnen overkomen.
Een ander accessoire die helpt je ruimte optisch groter te laten lijken zijn planten. Zet een hoge plant neer of wat hangplanten, dit creëert hoogte. Neem een kijkje op onze blog urban jungle voor meer inspiratie!

Voor nog meer decoratie tips kun je kijken op onze blog ‘5 tips voor het goedkoop opfleuren van je woonkamer‘.

planten voor in woonkamer