Ga jij binnenkort een nieuwe keuken aanschaffen maar weet je nog niet zeker welke keukenopstelling het beste bij jouw ruimte past? No worries! Wij nemen je mee in een aantal tips die je helpen om de perfecte opstelling te kiezen voor jouw keuken. Zo maak je gemakkelijker een keuze die goed bij jouw stijl past en daarnaast ook praktisch is.

Waarom een goede keukenopstelling

Een goed doordachte keukenopstelling zorgt voor optimale functionaliteit van je ruimte. Of je nu een ruime of knusse keuken hebt, de juiste opstelling kan het koken, opruimen en bewegen in je keuken een stuk gemakkelijker maken.

Verschillende soorten keukenopstellingen

Er zijn enorm veel soorten keukenopstellingen om uit te kiezen, maar wij zullen je meenemen in de populairste keuzes zodat jij een goed beeld krijgt van alle standaard-opstellingen. 

Rechte keuken

De rechte keuken, oftewel de enkelwandige keuken wordt veel gebruikt in kleine ruimtes zoals een studio, appartement of tiny house. Bij deze opstelling wordt de gehele keuken tegen een wand geplaatst. Het is compact maar efficiënt, dit omdat alles in één lijn zit en dus binnen handbereik. Woon jij in een kleine ruimte? Dan is deze keukenopstelling perfect

L-vormige keuken

Deze keukenopstelling is een goede keuze voor huizen met een open vloerplan. De keuken is geplaatst tegen twee aangrenzende muren die een hoek vormen waardoor er veel ruimte is om te koken. Omdat de keuken niet extreem veel plek in beslag neemt is het mogelijk om een eethoek toe te voegen aan de ruimte.  

U-vormige keuken

Als je veel ruimte hebt dan is een U-vormige keuken wat voor jou! Deze keuken maakt gebruik van drie muren waardoor het enorm veel opslagruimte biedt. De opstelling omringd degene die aan het koken is waardoor alles binnen handbereik is. Omdat de keuken groot is, kunnen er gemakkelijk twee mensen tegelijk koken zonder elkaar in de weg te lopen. Heb je de ruimte en vind je het fijn om samen te koken? Kies dan zeker voor een U-vormige keuken.

Kookeiland

Een kookeiland is tegenwoordig een van de meest gewilde keukenopstellingen. Dat is niet gek want visueel is een keukeneiland erg aantrekkelijk en daarnaast heeft het nog een aantal voordelen. Het eiland biedt extra opslagruimte, extra werkruimte en er kan zelfs een zitplek van worden gemaakt. Een keukeneiland zorgt snel voor een multifunctionele ruimte waar er naast koken ook gesocialized kan worden. Hou er wel rekening mee dat een kookeiland veel ruimte in beslag neemt en niet functioneel is als het in een te kleine ruimte wordt geplaatst.

Als hier niks tussen staat wat jou aantrekt is dat geen probleem! Veel keukenaanbieders kunnen keukens op maat leveren zodat je zeker bent dat jouw visie helemaal tot leven komt.

Keukenindeling bij kleine ruimtes

Zoals we eerder hebben beschreven is een rechte keuken de beste optie voor een kleine ruimte, maar naast deze opstelling zijn er meerdere dingen waar je rekening mee kan houden. Zorg ervoor dat je compacte apparaten aanschaft zodat er genoeg ruimte overblijft om te kunnen koken. Als je de keuken groter wilt laten lijken is het raadzaam om voor een lichte kleur keuken te gaan omdat dit een opener gevoel geeft.

Ergonomie en Efficiëntie

De plaatsing van de belangrijkste werkplekken in de keuken is erg belangrijk voor de ergonomie en efficiëntie. Zorg er daarom voor dat de koelkast, het fornuis en de spoelbak dicht bij elkaar zitten. Dit zorgt voor een prettigere kookervaring omdat zo alles binnen handbereik is. 

Ga jij dit jaar een nieuwe keuken kopen? Neem dan deze tips mee zodat je er zeker van bent dat je een keuken kiest die het beste past bij jouw ruimte. Zorg dat de keuken aansluit bij jouw persoonlijke stijl, zodat je nog een lange tijd van jouw keuken kan genieten!

Meer keukeninspiratie opdoen? Check zeker onze volgende blogs