Je kent het wel, je hebt een stel schoolgaande pubers in huis en iedere keer wanneer ze weer thuiskomen, gooien ze hun schooltas in de hoek en rennen ze naar boven om naar hun kamer te gaan. Als ouders is dit iets om gek van te worden. Jij doet je best om ervoor te zorgen dat het huis er netjes uitziet en de kinderen maken er een rotzooi van. Als ouder kan het soms een uitdaging zijn om te weten hoe je het beste kunt omgaan met schoolgaande pubers en hun schooltas. In dit artikel geven we je een aantal handige tips en adviezen om deze situatie soepel te laten verlopen. Want laten we eerlijk zijn, je hebt toch ook geen zin om iedere dag de discussie aan te gaan met ze?

 

Een goede rugzak kopen

Het begint allemaal bij een goede rugzak kopen voor je kinderen. Dit is niet alleen belangrijk voor het comfort van je kind, maar ook voor hun veiligheid en gezondheid. Zorg ervoor dat de tas ergonomisch verantwoord is en voldoende ruimte biedt voor al hun spullen. Denk hierbij aan verstelbare schouderbanden en een stevige rugondersteuning. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de persoonlijke voorkeuren van je kind. Laat ze zelf meebeslissen over de stijl, kleur en indeling van hun tas. Hierdoor voelen ze zich meer betrokken en zullen ze gemotiveerder zijn om hun tas netjes en georganiseerd te houden. Want laten we eerlijk zijn, een stoere tas is toch veel leuker dan dat de ouders er een uitzoeken?

 

Het organiseren van de schooltas

Een geordende tas is essentieel voor schoolgaande pubers. Het voorkomt chaos, stress en zoekgeraakte spullen. Help je kind bij het creëren van een systeem om hun tas georganiseerd te houden. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van verschillende compartimenten, etuis en labels. Moedig je kind ook aan om regelmatig hun tas uit te mesten en onnodige items weg te gooien. Dit helpt niet alleen bij het behoud van overzicht, maar zorgt er ook voor dat de tas niet onnodig zwaar wordt. Een te zware tas kan namelijk rug- en nekklachten veroorzaken. Omdat ze natuurlijk wel bij hun belangrijke spullen moeten kunnen, is een telefoontasje kopen helemaal zo gek nog niet. Zo hoeven ze namelijk niet eerst de hele tas op de kop te houden om bijvoorbeeld hun telefoon of sleutels te kunnen pakken.

 

Spreek een vaste plek af voor de tas

Wat altijd goed werkt, is een vaste plek afspreken voor de tas. Stel dat ze uit school komen, dan kun je bijvoorbeeld de afspraak maken om de tas standaard aan de kapstok te hangen, mits ze natuurlijk geen huiswerk hoeven te maken. Wat ook veel ouders doen, is werken met een beloning Stel dat de kinderen een week lang keurig hun tas hebben opgeruimd, ze bijvoorbeeld op zaterdag naar de supermarkt mogen om iets lekkers uit zoeken voor ‘savonds op de bank. Zo houd je ze je namelijk gemotiveerd en zal je ook merken dat het op een gegeven moment vanzelfsprekend wordt.

 

Check onze andere blog over tassen