Een erg belangrijk onderdeel van de eetkamer zijn de hanglampen die boven de eettafel hangen. Soms kan het moeilijk zijn een goede keuze te maken. Welke hanglamp is geschikt voor boven jouw eettafel en welke past bij de stijl van het interieur in je woning? In dit blog geven we jou inspiratie over een aantal mogelijkheden en het effect van de juiste hanglampen boven de eettafel. Ook delen we de goede hoogte waarop een lamp boven de eettafel dient te hangen.

Waar moet je op letten bij de keuze voor een hanglamp?

Het klinkt eenvoudiger dan je denkt, maar als je opzoek bent naar de perfecte hanglamp voor boven jouw eettafel dan komen er stiekem redelijk wat factoren om de hoek kijken. Zo spelen de vorm, lengte, kleur en hoogte uiteraard een rol, maar ook is het belangrijk om rekening te houden met andere lampen in de eetkamer of in de woning. Daarnaast is het type lamp ook van belang, maar in dit blog gaan we er even vanuit dat er gekozen wordt voor een hanglamp. Andere mogelijkheden zijn spots of een opbouw lamp. Toch blijft de bekendste en (in onze ogen) best keuze lamp voor boven de eettafel de hanglamp.

hanglampen gemaakt van touw en brandkranen

Leuk weetje, de hanglamp wordt ook wel een pendelarmatuur genoemd. Je kunt losse pendels kopen, en hier bijvoorbeeld een E27 of E14 lamp in plaatsen. LED filamentlampen zijn LED lampen die lijken op klassieke gloeilampen, doordat ze zichtbare ‘gloeidraden’ hebben (gemaakt van LED strips). Voorbeelden van leuke LED filamentlampen om te gebruiken voor boven de eettafel, zijn Calex lampen. Een losse pendel hoeft geen saai snoertje te zijn. Je kunt de snoer op allerlei creatieve manieren vervangen om jouw lamp uniek en bijzonder te maken. Denk hierbij aan een hanglamp gemaakt van touw of lampen gemaakt van oude brandkranen. Maar ook het vervangen van de lichtbron kan een heel ander effect geven. Ga bijvoorbeeld voor verschillende vormen en groottes als lichtbronnen.

Losse pendels boven jouw eettafel

losse pendels boven eettafel

Ben je al op zoek geweest naar hanglampen maar kun je niets gevonden krijgen? Een hanglamp gemaakt van losse pendels zorgt ervoor dat jij je eigen lamp geheel naar eigen inzicht kunt samenstellen. Zo creëer je een echte unieke eyecatcher boven je eettafel.

De juiste hoogte voor je lamp boven de eettafel

Iets wat vaak vergeten wordt bij het plaatsen van een hanglamp boven de eettafel is de juiste manier waarop de verlichting boven de tafel dient te hangen. Op welke hoogte je lampen boven de eettafel plaatst, is bepalend voor de uitstraling van je eetkamer. De ideale afstand tussen lamp en tafel is ongeveer 70 centimeter. Hierdoor kijk je tijdens het zitten niet tegen de lamp aan, maar kijk je er prettig onderdoor. Sta je naast de eettafel dan hangt de verlichting iets onder ooghoogte, zodat je niet ín het licht kijkt. Daarbij raden we aan om ook vanaf andere plekken in de kamer de tafel eens te bekijken. Heb je een open woning waarbij woonkamer en eetkamer één geheel zijn? Ga dan eens op de bank zitten en kijk of de hanglamp boven de eettafel niet stoort vanaf deze plek.

Soorten hanglampen

Er is enorm veel aanbod als het gaat om lampen en verlichting. Als je op zoek bent naar de geschikte hanglamp voor in de eetkamer dan zijn er een aantal dingen die je in gedachten moet houden. Zo kies je voor een bepaalde stijl of kleur dat past bij je interieur. Zorg ervoor dat de lampen dezelfde uitstraling hebben als de rest van het interieur. Kies je voor een brede hanglamp met kap, of ga je voor drie losse hanglampen aan snoeren?

Niet alleen voor de lampen in de eetkamer is het van belang dat je goed nadenkt over wat geschikt is. Ook de verlichting in de rest van de woning moet geschikt zijn en bij het interieur passen. In een eerdere blog delen we tips over de geschikte verlichting in huis.