Een erg belangrijk onderdeel van de eetkamer zijn de hanglampen die boven de eettafel hangen. Maar welke hanglamp is geschikt voor boven jouw eettafel en welke past bij de stijl van het interieur in je woning? In dit blog geven we een aantal mogelijkheden en het effect van de juiste hanglampen boven de eettafel. Ook delen we de goede hoogte waarop een lamp boven de eettafel dient te hangen.

Waar moet je op letten bij de keuze voor een hanglamp?

Het klinkt eenvoudiger dan je denkt, maar als je opzoek bent naar de perfecte hanglamp voor boven jouw eettafel dan komen er stiekem nog best een aantal factoren om de hoek kijken. Zo speelt de vorm, lengte, kleur en hoogte uiteraard een rol, maar ook andere lampen in de eetkamer of in de woning spelen een rol. Daarnaast is het type lamp ook van belang, maar in dit blog gaan we er even vanuit dat er gekozen is voor een hanglamp. Andere mogelijkheden zijn spots of een opbouw lamp. Toch blijft de bekendste en (in onze ogen) best keuze voor boven de eettafel de hanglamp. Leuk weetje, de hanglamp wordt ook wel een pendelarmatuur genoemd. Je kunt losse pendels kopen, en hier bijvoorbeeld een E27 of E14 lamp in plaatsen. LED filamentlampen zijn LED lampen die lijken op klassieke gloeilampen, doordat ze zichtbare ‘gloeidraden’ hebben (gemaakt van LED strips). Voorbeelden van leuke LED filamentlampen om te gebruiken voor boven de eettafel, zijn Calex lampen.

De juiste hoogte boven de eettafel

Iets waar vaak pas te laat bij wordt stilgestaan is de juiste manier waarop de verlichting boven de eettafel dient te hangen. Op welke hoogte je lampen boven de eettafel plaatst, is echter bepalend voor de uitstraling van je eetkamer. De geschikte afstand tussen lamp en tafel is ongeveer 70 centimeter. Hierdoor kijk je tijdens het zitten niet tegen de lamp aan en kijk je er prettig onderdoor. Sta je naast de eettafel dan hangt de verlichting op ooghoogte, zodat je niet ín het licht kijkt. Hiernaast raden we aan om ook vanaf andere plekken in de kamer de tafel eens te bekijken. Heb je een open woning waarbij woonkamer en eetkamer één geheel zijn? Ga dan eens op de bank zitten en kijk of de hanglamp boven de eettafel niet stoort vanaf deze plek.

Hanglampen brandkraan Hanglampen als brandkraan.   Hanglampen touw Hanglamp van touw.

Soorten hanglampen

Uiteraard is er veel aanbod als het gaat om lampen en verlichting. Als je op zoek bent naar de geschikte hanglamp voor in de eetkamer dan moet je een aantal zaken in gedachte houden. Zo heb je ongetwijfeld voor een bepaalde stijl of kleur gekozen in het interieur. Zorg ervoor dat de lampen dezelfde uitstraling hebben als de rest van het interieur. Kies je voor een brede hanglamp met kap, of ga je voor drie losse hanglampen aan snoeren?

Niet alleen voor de lampen in de eetkamer is het van belang dat je goed nadenkt over wat geschikt is. Ook de verlichting in de rest van de woning moet geschikt zijn en bij het interieur passen. In een eerdere blog delen we tips over de geschikte verlichting in huis.