Verlichting is uiteraard erg belangrijk om je dagelijkse dingen te kunnen doen wanneer er te weinig natuurlijke licht binnenvalt in je woning. Daarnaast kan verlichting veel toevoegen aan de sfeer van je interieur. In eerdere blogs vertelden we je al meer over hanglampen. In dit blog bespreken we plafondverlichting, zodat je een idee krijgt van welke soorten plafondlampen er zijn en welke mogelijkheden je hebt om plafondverlichting te integreren in je huidige interieur.

Wat is plafondverlichting?

Om het onderwerp wat af te bakenen, beschouwen wij voor nu even alleen lampen die direct op of dichtbij het plafond gemonteerd worden, als plafondverlichting. Plafondlampen bieden een erg handige manier om je woning te verlichten. Zo kunnen ze gebruikt worden als basisverlichting van een kamer en nemen ze weinig ruimte in. Bovendien zijn er veel verschillende plafondlampen. Ze verschillen onder andere op het gebied van lichtopbrengst, kleurtemperatuur en design. Hieronder bespreken we een aantal soorten plafondlampen om je een idee te geven over wat mogelijk is op het gebied van plafondlampen en je daarmee te inspireren.

Plafondverlichting dankzij plafonnieres

Plafonnieres hebben vaak een vrij plat, compact design en weerkaatsen het licht dat ze afgeven tegen het plafond. Ze kunnen als basisverlichting worden gebruikt in verschillende kamers waar een vlakke lamp gewenst is. In bijvoorbeeld de hal of in het toilet kan vaak niet met een hanglamp gewerkt worden zonder dat deze in de weg hangt. Een plafonniere biedt dan uitkomst. Ook het plaatsen van een plafonniere met een stijlvol design in de woon- of slaapkamer is een goed idee. Let er bij ruimtes met een laag plafond wel op dat je naast een plafonniere ook een lamp op de vloer zet die naar boven is gericht, zodat de ruimte niet lager gaat lijken.

Hoe integreer je een plafonniere nu in je huidige interieur? Nou dat is vrij simpel, want er bestaan vele modellen plafonnieres, vervaardigd met verschillende materialen. Je vindt er ongetwijfeld eentje die bij jouw interieurstijl past. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor retro plafonnieres met melkglas en staal. Deze retro plafonnieres zullen een stijlvolle toevoeging zijn aan je interieur doordat hun retro design wat meer “karakter” heeft dan standaard plafondlampen. Heb je een modern interieur? Kijk dan eens naar plafonnieres met strak design of ga juist voor een plafonniere met speels model en meerdere lichtpunten.

plafonnieres

Als je een industriële inrichting hebt, ben je niet per se aangewezen op grote industriële hanglampen. Er zijn namelijk ook plafonnieres die helemaal binnen een industrieel interieur passen. Zo bestaan er bijvoorbeeld industriële plafonnieres met een soort metalen kooi eromheen. Op die manier zorg je voor ruimtebesparende basisverlichting zonder je industriële interieurstijl te doorbreken.

Spots om je interieur uit te lichten

Spots kunnen veel meer zijn dan simpele ingebouwde lichtbronnen. Spotjes geven namelijk tal van verlichtingsmogelijkheden. Zo bevatten opbouwspots vaak verdraaibare spots, waarmee je bepaalde delen van de ruimte extra kunt uitlichten. En mocht je je kamerindeling na verloop van tijd veranderen, dan kun je met verdraaibare opbouwspots de belichting gemakkelijk mee veranderen zonder dat nieuwe lichtpunten vereist zijn. Verder kun je een speels effect creëren door de spots in een opbouwspot verschillende kanten op te laten schijnen. Door met opbouwspots en een dimmer te werken, heb je nog meer mogelijkheden om de sfeer in een ruimte te beïnvloeden.

Wil je spots in je interieur opnemen om een ruimte, of delen hiervan, te verlichten? Houd dan rekening met de lichtbundelbreedte van de spot. Gradenbundels van 35° of meer volstaan meestal als basisverlichting. Voor het uitlichten van kleinere oppervlakken kan voor spots met kleinere gradenbundels worden gekozen. De benodigde lichtbundelbreedte is ook afhankelijk van hoe ver de opbouwspot zich bevindt van het te verlichten oppervlak.

Door met een opbouwspot met daarin meerdere lampen te werken, kun je met de bevestiging van slechts één plafondlamp je kamer meteen van veel lichtpunten voorzien. Er bestaan opbouwspots met een minimalistisch design, maar ook opbouwspots met betonlook die makkelijk te integreren zijn in een industrieel interieur. Ook spots met een meer klassiek, bronzen armatuur behoren tot de opties. Tot slot willen we je erop wijzen dat opbouwspots gebruikt kunnen worden als badkamerverlichting. Let er in dat geval op dat de opbouwspots een IP44 codering bevatten, dit betekent dat ze spatwaterdicht zijn.

Kroonluchters

Misschien zitten kroonluchters wat categorie betreft wel tussen plafondlampen en hanglampen in, maar we willen ze hoe dan ook even aan bod laten komen in dit blog. Daar waar een kleine plafonniere een stijlvol en compact middel is om je interieur te verlichten, kunnen kroonluchters juist een uitkomst bieden als je een echte eyecatcher aan het plafond wil hebben. Beschik je over een hoog plafond of een vide met daarvoor een grote open ruimte zoals in het linker plaatje hieronder, dan kun je met een kroonluchter deze ruimte van verlichting en tegelijkertijd een decoratief element voorzien.

plafondlampen

Bij kroonluchters hoef je niet meteen te denken aan de klassieke kroonluchter met kaarsvormige lampen, krullerige versiersels en een statige look. Er bestaan namelijk ook kroonluchters met heel modern design, waar bijvoorbeeld lichtbollen de klassieke kaarslampen vervangen. Ook zijn er plastic kroonluchters waarbij het klassieke kroonluchtermodel wordt gecombineerd met modern materiaal, wat een erg leuk effect geeft.

Hopelijk hebben we je ervan weten te overtuigen dat je een ruime keus hebt wanneer je plafondverlichting gaat uitzoeken, en dat plafondlampen makkelijk te integreren zijn in je huidige interieur. Heb jij nog een go-to plafondlamp die zowel functioneel als stijlvol is? Inspireer ons dan en laat het weten in de comments.