Een gezond huis is belangrijk voor je lichamelijke en geestelijke welzijn. Dit zijn negentips om een healthy home te creëren waar je gezond en gelukkig kunt leven.

1. Doe je schoenen uit bij de deur

Wist je dat je met je schoenen straatvuil, chemicaliën en andere ongewenste stoffen mee naar binnen neemt? Trek je schoenen daarom uit bij de deur en leg warme sokken of sloffen neer. Ook voor je gasten. Zo kun jij genieten van een schoon en gezond huis.

2. Zet planten neer

Planten staan niet alleen mooi in huis. De kleur groene is ook rustgevend om naar te kijken. Veel planten hebben daarnaast luchtzuiverende eigenschappen. Met de juiste planten in huis zuiver je de lucht in je woon- en slaapkamer van ongezonde stoffen. Op deze manier kun je onbezorgd gezonde lucht inademen in huis. Dit zijn de beste luchtzuiverende planten.

planten voor zuivering

3. Ventileer

Een gezond huis is een goed geventileerd huis. Zet ramen en deuren in de ochtend open, zodat er frisse buitenlucht binnen kan stromen. Zo optimaliseer je de luchtkwaliteit in huis.

4. Gebruik natuurlijk luchtverfrissers

Onnatuurlijke luchtverfrissers op basis van synthetische stoffen brengen ongezonde deeltjes in de lucht. Gebruik daarom luchtverfrissers en air sprays op basis van etherische oliën. Etherische oliën komen rechtstreeks van planten. Ze bevatten enkel gezonde stoffen die je gezondheid niet belasten als je ze in de lucht sprayt. Geniet van de heerlijke geuren van de natuur in huis. Denk aan lavendel, bergamot en citrus.

5. Reinig tapijten grondig

Tapijten kunnen allerlei stof en ander vuil in zich opnemen, dus reinig ze regelmatig. Je kunt het laten doen door een goede tapijtreiniger die gezonde reinigingsmiddelen gebruikt. Je kunt tapijten ook zelf reinigen met baking soda of afwasmiddel. Zoek op internet voor de juiste instructies.

6. Gebruik bijenwaskaarsen

Kaarslicht geeft je huis een gezellige en warme uitstraling. Wil je kaarsen waarmee je geen chemische stoffen binnenkrijgt? Gebruik dan bijenwaskaarsen of sojakaarsen. Deze branden schoner en langer.

7. Gebruik een waterfilter

Met drinkwater uit de kraan en ook met mineraalwater in plastic flessen krijg je ongemerkt ongezonde stoffen binnen. Denk aan medicijnresten en chemische stofjes. Als je zuiver kraanwater wil, kun je een waterfilter gebruiken. Je kunt een waterfilter aan je kraan bevestigen, een filter tussen je waterleiding laten plaatsen of je kunt een tafelmodel waterkan met ingebouwde filter gebruiken. Kijk wat voor jou het meest handig en betaalbaar is. Denk eraan dat je filters regelmatig moet vervangen. Op deze manier kun je steeds genieten van schoon drinkwater.

8. Gebruik gezonde reinigingsproducten

Een gezond huis maak je schoon met gezonde reinigingsproducten op basis van natuurlijke stoffen. Je kunt deze in steeds meer winkels kopen, maar je kunt ze ook zelf maken. Dat is vaak helemaal niet moeilijk. Het enige dat je nodig hebt voor zelfgemaakte schoonmaakmiddelen is natuurazijn, groene zeep, baking soda, cleaning soda en een etherische olie naar keuze. Op internet zijn veel recepten te vinden. Probeer het eens!

9. Stop je keukenkastjes vol gezonds

Een gezond huis heeft keukenkastjes vol gezonde voedingsmiddelen. Denk aan noten, zaden en pitten als amandelen, quinoa en amaranth. Ook rauwe honing, zuidvruchten, linzen en peulvruchten horen thuis in een gezond huis. Zuidvruchten en noten zijn fantastische en gezond snacks en je kunt er gezonde repen van maken. Linzen en bonen zijn ideaal voor vegetarische dagen. Je maakt er heerlijke voedzame soepen en burgers van. Gekookte peulvruchten zijn ook geweldig in salades. Je gezonde eetpatroon kun je aanvullen met supplementen die je gezondheid en welzijn ondersteunen. Denk aan omega 3 voor gezonde vetzuren en Ashwagandha voor rust en ontspanning. Als je hier behoefte aan hebt, geef deze producten dan ook een plekje in je gezonde huis.