De kwaliteit van de lucht die wij inademen is van groot belang voor onze gezondheid. Het gaat dan niet alleen om de buitenlucht maar ook om de lucht in ons huis. De luchtkwaliteit in ons huis kan beschadigd worden door chemische stoffen van ons interieur maar ook door de onszelf. Uit onderzoek is gebleken dat planten in staat zijn om deze stoffen uit de lucht op te nemen en daardoor de lucht te reinigen. Deze planten noem je luchtzuiverende planten en ze zijn in bijna alle tuincentra’s verkrijgbaar. Voor het aanschaffen van een luchtzuiverende plant is het verstandig om te weten over de verschillende soorten en hoe je het beste ermee om kan gaan.

 

Soorten luchtzuiverende planten en hun functies

Luchtzuiverende planten komen in verschillende vormen en kleuren, ideaal om er eentje uit te kiezen die past bij het interieur van je slaapkamer. Niet elke luchtzuiverende plant doet hetzelfde als de ander. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van luchtzuiverende planten die je kan aanschaffen voor in de slaapkamer:

  • Lepelplant: staat bekend als een hele sterke luchtzuiverende planten. Deze plant staat ook nog eens sierlijk in de kamer, doordat de plant prachtige witte bloemen kan laten uitbloeien. 
  • Sansevieria: is een echte studentenplant doordat hij bijna niet kapot te krijgen is. Als je van aparte planten houdt, is deze zeker iets voor jou! Dankzij deze plant wordt de zuurstofgehalte in je kamer verhoogd, met als gevolg dat de lucht wat vochtiger wordt. 
  • Krulvaren: is zeer goed in het vochtig houden van de lucht. De plant straalt zelf rust en gezondheid uit. Hierdoor is de plant geschikt om het te plaatsen in een rustige slaapkamer.
  • Blauwvaren: heeft de naam te danken aan zijn blauwe gloed in de vrolijke bladeren. De plant helpt mee met het zuiveren van de lucht en is daarom geschikt in elke kamer, dus ook in de slaapkamer. 

Er zijn buiten deze vier voorbeelden nog meerdere soorten luchtzuiverende planten, en allemaal met het doel om de lucht te zuiveren of de zuurstofgehalte te verhogen. De keuze die je maakt is dus niet meer afhankelijk van de functie, maar van het uiterlijk van de plant en de verzorging ervan. Elke luchtzuiverende plant zal zich aan zijn taak voldoen.

             

 

De verzorging

Na kopen van een luchtzuiverende plant, is het belangrijk om de luchtzuiverende plant te onderhouden net zoals de plant jouw lucht onderhoudt! De specifieke verzorging verschilt per plant want sommige planten hoef je totaal geen aandacht te geven, terwijl de ander veel verzorging vereist. Over het algemeen kunnen luchtzuiverende planten niet in direct zonlicht geplaatst worden en vinden ze het lekker om met regelmaat water te krijgen. Plantenvoeding en (organische) kunstmest zijn extra’s waar je plant er alleen maar beter van wordt.

Maar zelf kun je ook zorgen voor een schonere lucht in je slaapkamer! Laat vaker je raam open zodat er frisse lucht binnen kan komen. Maak ook vaker je slaapkamer schoon zodat er minder stof blijft rondhangen. De luchtzuiverende planten zullen zeker hun werk doen maar je kan het altijd makkelijker maken voor ze. Op deze manier kan jij sneller genieten van een zuiverende lucht in je slaapkamer!