Met de warmere dagen opkomst, zul je al snel merken dat het in je huis een paar graden te warm kan worden. Ook als je in de avond lekker de barbecue wilt aanzetten, merk je dat je toch toe bent aan wat schaduw. Als je huis een goede schaduw ligging heeft, mag je van geluk spreken! Een zonwering is de ideale oplossing wanneer je huis niet in de schaduw ligt. Er zijn diverse zonweringen die allemaal een andere functie hebben en daarmee jouw behoefte aan het weren van de zon, kunnen vervullen.

Terrasscherm als zonwering

Een terrasscherm, ook wel een knikarmscherm genoemd, bestaat uit een scherm waarvan het doek aan een rol is gewikkeld. Onder dit scherm kun je heerlijk zitten. Het voordeel dat bij een terrasscherm komt kijken, is dat de muren en ramen waar de terrasscherm aan bevestigd zijn, ook koel blijven. Zo blijft je huis koel terwijl jij buiten zit. Een terrasscherm van Degalux is er in diverse afmetingen en windbeveiliging, zodat jij optimaal kan genieten van het gemak van een terrasscherm als zonwering.

Markiezen als zonwering

De eerste soort zonwering in Europa waren de markiezen. Ze zijn geschikt tegen regen en zon. Doordat de markies een gesloten overkapping is, kan er geen zonneschijn vanuit een buitenste hoek vallen. Het gehele raam is dan beschermd tegen zon en regen. Een markies zonwering is ideaal voor kleinere ramen en als je een zonwering wilt die een sfeer brengt aan de uitstraling van je huis.

Uitvalscherm als zonwering

De uitvalscherm is een zonwering dat bestaat uit een doek die naar beneden valt in een 90 graden hoek vanuit een rol aan de bovenzijde. Wanneer het doek weer opgetrokken moet worden, is er een afstandsbediening, of hendel voor handmatige besturing, waardoor het doek weer teruggaat in de gevel.

Een uitvalscherm is de meest toegepaste zonwering en daarom de bekendste. Het is eenvoudig op te stellen en te bedienen. Het nadeel van uitvalscherm is dat er geen doorloop aanwezig is, je kan er dus ook niet onder zitten. Het biedt alleen zonwering om de zonnestralen buiten te houden.

Screens

Wanneer je weinig ruimte hebt voor zonwering, is het installeren van screens de ideale keuze.  Ze openen en sluiten verticaal, dus nemen weinig ruimte in. Het nadeel van screens is dat je minder uitzicht hebt naar buiten toe vanuit binnen. Als je het huis wilt koel houden maar nog steeds nog steeds optimaal wilt genieten van je uitzicht, zijn screens niet je beste keuze.

Het type zonwering dat je kiest, is afhankelijk van je persoonlijke keuze en woonsituaties. Buiten deze twee factoren, spelen budget en interieur van het huis ook mee met de keuze die je gaat maken. Het is belangrijk om je goed te laten informeren over zonwering en eventueel tips opzoekt die je goed op weg kunnen helpen naar een koele zomer.