Het komt steeds vaker voor, mensen die besluiten een schuurwoning te bouwen. Dit is een vrijstaand huis dat qua uiterlijk lijkt op een schuur. Er zijn tal van mogelijkheden en stijlen voor het bouwen van een schuurwoning, vaak wordt een moderne en landelijke bouwstijl gecombineerd. Een erg leuk, duurzaam en modern plan, maar hoe richt je hem dan in? Dat is precies waar deze blog jou mee gaat helpen

Schuurwoning indeling

Voordat je jouw perfecte schuurwoning in gaat richten is het belangrijk om naar de indeling te kijken. Vaak heeft een schuurwoning maar beperkte ruimte waardoor het belangrijk is om deze efficiënt te benutten. Schuurwoningen zijn vrijwel altijd voorzien van maar 1 of 2 verdiepingen waardoor het hebben van te veel overtollige spullen niet handig is.
Probeer jouw schuurwoning zo ruimtelijk mogelijk in te delen, combineer beneden eventueel je keuken en woon-/eetkamer voor een ruimtelijke uitstraling. De bovenverdieping deel je in op basis van jouw wensen en behoeften, wil je hier een slaapkamer en een badkamer? Of wil je de bovenverdieping voor iets anders gebruiken? Het is volledig aan jou. Het kan eventueel goed helpen om een plattegrond te schetsen op een A4’tje.

ruimtelijke schuurwoning

Interieur schuurwoning, populaire keuzes

In een schuurwoning interieur wordt, zoals eerder benoemd, vaak geprobeerd een zo ruimtelijk mogelijke indeling te creëren. Een minimalistische wooninrichting is hier ideaal voor. Door geen overbodige meubels aan jouw interieur toe te voegen creëer je een ruimtelijke en moderne sfeer. Ook bevat een schuurwoning vaak veel ramen waardoor er veel natuurlijk licht binnenvalt. Stem het interieur af op de omgeving.

Een schuurwoning in landelijke stijl

Zo kan, het erg leuk zijn om een landelijk interieur te nemen. Dit wil zeggen dat je met name gebruik maakt van wit, beige en natuurlijke tinten. Daarbij gebruik je voornamelijk materialen als hout en grof geweven linnen. Onder anderen meubels als boomstamtafels en relax- of draaifauteuil passen perfect bij dit interieur.

Landelijke inrichting

Ook een Scandinavisch interieur kan ontzettend mooi uitvallen als wooninrichting. Je maakt bij deze inrichting gebruik van wit, grijs, zwart en hout. Dit zorgt voor een wat zachtere uitstraling.

Moderne schuurwoning

Wil je jouw schuurwoning juist een moderne en strakke uitstraling meegeven? Kies dan voor een interieur met een beperkt kleurenpalet, strakke lijnen en moderne items. Een design leren hoekbank en een mooie moderne salontafel zijn voorbeelden van meubels die perfect bij deze stijl passen. Het is vooral belangrijk om niet te veel frutsels toe te voegen aan deze stijl. ‘Less is more’. Zorg dus tevens voor dat je de raamdecoratie rustig houdt.

De uitstraling van deze wooninrichting kan soms wat kil overkomen, denk daarom aan het plaatsen van bijvoorbeeld een moderne open haard of sfeerverlichting om een warmere uitstraling te creëren.

schuurwoning modern

Je eigen interieurstijl bedenken

Natuurlijk is het niet verplicht om een bestaande interieurstijl te kiezen wanneer je het interieur voor je schuurwoning gaat samenstellen. Laat je eigen gedachten en voorkeuren eens los op jouw schuurwoning. Wil je een strakke woning? Een woning met een warme uitstraling? Of een woning met veel groen en contrast? Overleg eventueel met vrienden of familie, andere meningen vragen kan namelijk nooit kwaad.Struin het internet af naar mooie interieurs van huizen die jou wel bevallen, print deze afbeeldingen uit. Maak een moodboard en beslis over een kleurenpalet waar jij blij van wordt. Nu je in gedachten hebt hoe jij wil dat jouw wooninrichting er uit moet gaan zien gaat het echte shoppen beginnen.

Samenstellen van een schuurwoning interieur; waar moet je beginnen?

Voordat je inrichting klaar is, zijn er natuurlijk een hoop dingen die geregeld moeten zijn. Bij het inrichten van een schuurwoning is het handig om het volgende stappenplan te gebruiken:

  • De basis: Beslis welke vloer bij jou past. Dit heeft natuurlijk te maken met voorkeuren maar ook met andere factoren, een vloerbedekking is namelijk niet handig als je huisdieren hebt. Als je kinderen hebt is het makkelijk om een vloer te kiezen die je makkelijk schoon kan houden. Probeer overal in je woning zoveel mogelijk gebruik te maken van dezelfde vloer, dit zorgt namelijk voor rust en ruimte.
    Naast de vloer is het handig om te beslissen welke kleur de muren moeten worden. Kijk daarbij ook naar raamdecoratie, zoek naar frisse raambekleding die past bij jouw moodboard en gekozen kleurenpalet.
  • Meubels: Ga op zoek naar mooie meubels waar jij blij van wordt. Denk aan een eettafel, aanrecht, kast en bank.
  • Lichtplan: Het is belangrijk om in kaart te brengen waar stopcontacten zitten of nog komen te zitten. Zo kun je besluiten waar je bijvoorbeeld lampen kunt hangen en de computer neer kunt plaatsen. Besluit hoe jouw verlichting eruit komt te zien, begin met de basisverlichting waar je heel de ruimte mee kunt verlichten.
  • Woondecoratie: Ga op zoek naar leuke woondecoratie die past bij jouw meubels. Let wel op dat je niet hard van stapel loopt. Het uitzoeken van woondecoratie is natuurlijk hartstikke leuk, hoeveel je koopt hangt natuurlijk ook af van je gekozen huisstijl. Probeer er voor te zorgen dat het niet rommelig wordt.

schuurwoning interieur

Voordelen schuurwoning

Naast dat een schuurwoning erg mooi, handig en leuk om in te richten is brengt het nog vele andere voordelen met zich mee:

  • Duurzaam: Tegenwoordig worden vrijwel alle schuurwoningen gebouwd met duurzame materialen. Dit houdt in dat alle materialen hergebruikt kunnen worden mocht het huis een keer gesloopt worden.
  • Eenvoudig: Schuurwoningen worden gekenmerkt door hun eenvoud, dit werkt kostendrukkend en zorgt voor een ruime en moderne uitstraling.
  • Droomlocatie: Doordat je schuurwoningen zelf laat bouwen heb je de mogelijkheid om op zoek te gaan naar jouw ideale locatie. Je bent niet afhankelijk van nieuwbouwprojecten en kunt dus op zoek gaan naar bouwgrond waarvan de locatie die voldoet aan jouw wensen en behoeften.
  • Bestaande ontwerpen: Bij het bouwen van een schuurwoning kun je ervoor kiezen om met een bestaand ontwerp te werken Dit is kostendrukkend en zorgt ervoor dat je sneller kunt gaan genieten je nieuwe woning.

Een goed voorbeeld van iemand die op de hoogte is van deze voordelen is initiatiefnemer Leon Zoet. Hij is dan ook een project begonnen om verschillende schuurwoning te bouwen. Dit doet hij op de plek waar vroeger zijn bouwmarkt aan de Veerstraat in Oude Wetering stond.

moderne schuurwoning interieur

Kijkje nemen in een schuurwoning

Mocht je nou benieuwd zijn naar de binnenkant van andermans schuurwoning, dan zijn er op YouTube genoeg video’s te vinden die een beeld geven van de indeling, de uitstraling en het interieur van een schuurwoningen. Check bijvoorbeeld eens onderstaand voorbeeld, ter inspiratie:

Succes bij het inrichten van jouw droomschuurwoning

Nu is het helemaal aan jou om te beginnen met het inrichten van jouw schuurwoning. Denk goed na wat er bij jou past en wat jij van je huis verwacht. Te veel inspiratie opdoen bestaat niet, maak een moodboard en bedenk daarnaast een kleurenpalet om een idee te krijgen van de woninginrichting waar jij blij van wordt.

Begin bij de basis, bedenk welke vloer je wilt, welke kleur muren en welke raamdecoratie. Daarna besluit je welke meubels je wilt kopen en maak je een lichtplan. Als laatst schaf je de woondecoratie aan waarbij je op let dat je geen overkill aan decoratie koopt. Naast dat een schuurwoning super leuk is om in te richten heeft het ook tal van voordelen. Een schuurwoning is tegenwoordig een van de mooiste, leukste en voordeligste huizenkeuzes op de markt. Heel veel plezier en succes bij het inrichten van jouw droomschuurwoning!