Is het tijd voor een herinrichting van je voortuin, maar weet je niet precies wat mogelijk is en wat je nu eigenlijk wil? In deze blog voorzien we je van een aantal toffe voortuin ideeën, zodat je inspiratie op kunt doen en aan de slag kan gaan met het (her)inrichten van je eigen voortuin.

Voortuin idee 1. Kleurrijke bloemen en struiken in de voortuin

Bij de meeste huiseigenaren zal de voortuin wat kleiner zijn dan de achtertuin en in het zicht liggen van buren en bezoekers. Daardoor is de voortuin juist een geschikte plek om uit te pakken met een aantal kleurrijke tuinplanten, struiken en eventueel kleine boompjes.

kleurrijke voortuin

Bij het creëren van zo’n kleurrijke voortuin kun je bijvoorbeeld voor wintergroene tuinplanten kiezen. Wintergroene planten houden hun bladeren gedurende de winter waardoor ze je tuin ook s ’winters van kleur blijven voorzien. Voorbeelden van een wintergroene plant is de maagdenpalm met zijn blauwpaarse kleur, het geelgroenige wolfsmelk en de lavendel.

Daarnaast kun je met een vogelhuisje je kleurrijke voortuin helemaal tot leven te wekken. Plaats origineel vogelhuisje en zorg voor vogelvoer zodat je vogels of andere dieren kunt verleiden om een kijkje te komen nemen in jouw bloeiende voortuin.

dieren in de voortuin

Een voortuin die vol is geplant met kleurrijke planten, kan wat meer onderhoud met zich meebrengen. Daar staat tegenover dat je voortuin wel de eyecatcher van de straat zal zijn dankzij de volle beplanting. Bovendien kun je elke keer dat je thuiskomt weer verblijd worden door de vele kleuren en het groen in je voortuin. Houd er bij het inrichten van een groene voortuin wel rekening mee dat de planten, struiken en eventueel bomen niet te hoog worden, anders blokkeren ze het daglicht en uitzicht in je huis.

Voortuin idee 2. Siergrassen voor een stijlvolle voortuin

Wil je een mooie, maar ook onderhoudsvriendelijke voortuin? Overweeg dan om in je tuinontwerp ruimte te reserveren voor siergrassen. Siergrassen bestaan in veel verschillende soorten en kleuren, dus er is altijd wel een siergras te vinden dat mooi zal staan in je voortuin. Siergrassen hebben een rustgevende uitstraling dankzij de sprieten die in de wind meewaaien en geven je voortuin een natuurlijke look. Daarnaast zijn het onderhoudsvriendelijke planten. Als een onderhoudsvriendelijke voortuin je aanspreekt, bekijk dan onze eerdere blog met ideeën voor een onderhoudsvrije tuin voor meer inspiratie.

Voortuin idee 3. Zithoekje in het groen

Het creëren van een zithoekje in de voortuin kan een uitkomst zijn voor eigenaren van rijtjeshuizen of stadswoningen die geen achtertuin hebben of over een (te) kleine achtertuin beschikken. Zij kunnen hun voortuin benutten om een zitje in de buitenlucht te creëren. Niet iedere voortuin leent zich even goed voor de uitvoer van dit voortuin idee. Je zit misschien niet op je gemak in een voortuin die erg in het zicht ligt. Hieronder volgen daarom enkele tips voor het creëren van een gezellig, afgeschermd zithoekje in je voortuin.

De basis van een leuk zitje kun je eenvoudig creëren door twee rustieke tuinstoeltjes op de kop te tikken en een klein bijzettafeltje te regelen. Het is meubilair voor in de tuin, dus ze hoeven niet in een perfecte staat te zijn of van luxe materialen te zijn gemaakt. Kies bijvoorbeeld voor houten klapstoeltjes of voor een gietijzeren bistroset. Een oud fruitkistje leent zich prima als bijzettafeltje. Vervolgens kun je nog een beetje privacy creëren door je zitje te omgeven met wat hogere struiken, siergrassen of andere planten. Of zorg voor een halfhoog muurtje, hek of wandje van stenen, hout of pallets en laat hier een klimplant tegenaan groeien zodat je een groene afscheiding hebt voor je zitplekje in de voortuin. Je zou je zitje ook nog kunnen plaatsen op een ondergrond van houten pallets of vlonders, als je liever geen tegels of gras als ondergrond gebruikt.

zithoekje voortuin

Voortuin idee 4. Moestuintje in de voortuin

Als je groene vingers hebt of deze wil ontwikkelen, kun je een moestuintje aanleggen in je voortuin. Moestuintjes zijn helemaal “in”: het verbouwen van je eigen eten is duurzaam, goedkoop en het is een leuk proces. Bovendien kunnen de houten bakken, potten of groene stroken die je reserveert voor je moestuintje een decoratieve aanvulling zijn voor je voortuin. Hoe leuk is een rijtje groeiende plantjes met kaartjes eraan waarop de naam staat van het gewas?

Mocht je overwegen om dit voortuin idee uit te voeren, ga dan wel eerst even na of je voortuin genoeg in de zon ligt of ga planten verbouwen die ook groeien in de schaduw.

moestuin voortuin inspiratie

Voortuin idee 5. Speelhoekje met houtsnippers in je tuin

Stel je wil graag een speelhoekje inrichten voor je kinderen, dan kan het een prima idee zijn om dit in de voortuin te doen! Zo kunnen de vriendjes en vriendinnetjes uit de straat gemakkelijk komen spelen. Ideaal als je niet over een grote achtertuin beschikt, of deze liever reserveert voor een loungeset, terras of mooie beplanting. Een leuk speelhuisje of een zandbak in de voortuin kan er ook tof uitzien en het laat zien dat er bij jullie thuis geleefd wordt. Daar is een tuin uiteindelijk voor, toch?

Wil je nu een fijne ondergrond voor de speelhoek in je voortuin, dan kun je bijvoorbeeld een klimrek, zandbak, trampoline, schommel of speelhuisje plaatsen op of rondom een ondergrond bedekt met houtsnippers. De houtsnippers in de tuin geven wat demping, mocht het er bij het spelen lomp aan toe gaan. Bovendien hebben de snippers een rustiekere uitstraling dan rubberen tegels of kunstgras.

Voortuin idee 6. Urban Jungle effect

Wie zegt dat een kleine, stadse voortuin een perfect aangelegde “postzegeltuin” moet zijn? Ons laatste voortuin idee is daarom om je voortuin een beetje een “wild” te houden. Woon je wat kleiner, dan is een volle beplanting in je voortuin een ideale manier om wat kleur en karakter aan je woning toe te voegen. Als je echt geen ruimte hebt voor een aantal planten, dan kun je ook klimplanten tegen je voorgevel aan laten groeien om het aanzicht van je woning van extra groen te voorzien. Zie bijvoorbeeld onderstaande afbeelding waarin de verwilderde klimplanten een groene touch geven aan de stadse omgeving.

voortuin klimplanten stad

Wij zijn van mening dat er een heleboel manieren zijn waarop je een mooie voortuin kunt aanleggen. Ga na wat bij jouw persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden past en ga dan zelf aan de slag met je tuinontwerp. Wij hopen dat we je in ieder geval hebben weten te inspireren met onze voortuin ideeën. Veel succes en plezier als je met een of meer voortuin ideeën aan de slag gaat!