Het wordt alweer kouder, de dagen worden korter en je leven verplaatst zich steeds meer naar binnen. Kortom: het is hoog tijd voor wat nieuwe DIY inspiratie zodat je lekker binnen aan de slag kunt én je interieur van wat nieuwe, zelfgemaakte items kan voorzien. In dit blog vertellen we je meer over hoe je oude fruitkistjes kunt omtoveren tot geweldige meubels voor in huis.

Fruitkistjes lenen zich niet voor één project, je kunt er zo veel mee doen! Hieronder volgen een aantal tips over het kopen en opknappen van de fruitkisten. Vervolgens voorzien we je van verschillende voorbeelden over wat voor soort meubels je zelf van fruitkistjes kunt maken.

1. Houten fruitkisten kopen

Afhankelijk van het soort meubel dat je wilt maken, check puntje 3 voor inspiratie, dien je één of meerdere fruitkistjes te regelen. Helaas koop je je fruit of aardappels in de supermarkt niet in leuke kistjes. Ga daarom online op zoek naar kisten. Je hoeft je bij het zoeken naar een houten kist natuurlijk niet te beperken tot fruitkisten. De fruitkisten worden ook wel veilingkisten of aardappelkistjes genoemd. Authentieke wijnkisten zijn in sommige gevallen ook geschikt om het model meubel te maken dat je op het oog hebt.

Om de kisten te bemachtigen kun je bijvoorbeeld op Marktplaats kijken, waar nieuwe en gebruikte houten kratten in verschillende modellen worden aangeboden. Als je even zoekt stuit je ook zo op andere online verkopers die tegen een zacht prijsje tweedehands veilingkisten verkopen. Als je met nieuwe kratjes wil gaan werken, kun je onder andere bij de Xenos of Hornbach terecht. Kortom, opties genoeg om mooie fruitkisten te scoren om je DIY project uit te voeren.

Fruitkistjes markt en plantenbak

2. Knap je houten kist op

Als je gebruikte houten kisten of kratten hebt gekocht, kun je deze het beste even schuren. Gebruik bijvoorbeeld schuurpapier om beschadigde gedeeltes te egaliseren en het hout een extra mooie uitstraling te geven. Let goed op of er geen splinters of kleine spijkertjes uit je kisten steken en check of er geen klein ongedierte zoals houtworm in de kistjes zit. Als je de fruitkistjes een extra beschermlaag wil geven, kun je ze in de buitenbeits zetten.

Misschien heb je ervoor gekozen om met nieuwe houten kisten te gaan werken. Ook dan heb je de mogelijkheid om je kistjes van een unieke look te voorzien nog voordat je er een meubel van maakt. Overweeg bijvoorbeeld om je kistje in een leuke kleur te verven. Zo valt het minder op dat het een nieuw exemplaar is, mocht je het jammer vinden dat je geen authentiek fruitkist hebt weten te bemachtigen. Een mooie pastelkleur is een ideale manier om (een gedeelte) van je kistje mee op te pimpen en er zo nog meer een eyecatcher van te maken. Je kunt ook alleen de binnen- of buitenkant van het kistje een likje verf geven, dat geeft een leuk contrast met de houtkleur van de ongeverfde kant van de fruitkist.

3. Zet je meubel van fruitkist(en) in elkaar

Hieronder hebben we een aantal voorbeelden op een rijtje gezet van soorten meubels en woonaccessoires die je met fruitkistjes kan maken.

Rollend fruitkist meubilair

Koop bij de bouwmarkt vier rolwieltjes, schroef ze onder je houten kist en je hebt in een mum van tijd een heel stoer, leuk bijzettafeltje! De binnenkant van je fruitkist bijzettafeltje kun je bijvoorbeeld gebruiken om tijdschriften in te leggen. Katteneigenaren kunnen zo’n opgeknapt kistje op wielen ook omtoveren tot een beschut kattenplekje door er een lekker kussentje in te leggen. Bekijk dit voorbeeld van een fruitkistje op wielen, van Pinterest.

Stoer kastje

Hang een of meerdere fruitkistjes naast elkaar op aan de muur en gebruik het als stoer kastje. Zo’n houten kastje zal bijvoorbeeld goed passen binnen een interieur met industriële accessoires. Zie eventueel dit leuke voorbeeld van opgehangen fruitkistjes die als kastjes functioneren.

Rariteitenkabinet

Je kunt dit kastjes-idee ook grootser aanpakken door een klein rariteitenkabinet van de fruitkist te maken. In een rariteitenkabinet verzamelde men in zeventiende en achttiende eeuw zeldzaamheden of exotische producten. Maak je persoonlijke rariteitenkabinet door bijzondere stenen, schelpen, afbeeldingen, opgezette insecten of gekke ouderwetse items neer te zetten in het kistje. Beplak de achterkant van de kist met een bijzondere stof, poster of behang met print. Zorg voor leuke, sfeervolle verlichting in het kastje door een kleine lichtsnoer of lampionslinger er in of omheen te monteren. Zo heb je een museumpje van dingen die voor jou speciaal zijn. Check de beplakking en accessoires in het fruitkistje in deze pin om een beter idee te krijgen.

Fruitkastenwand

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een hele wand te voorzien van houten fruitkistjes. Dit is misschien een wat groter DIY project, maar zo’n wand vol met fruitkistjes zal er prachtig uitzien. Bovendien is het een goedkoop en duurzaam alternatief voor een nieuwe kast.

Bij grotere constructies bestaande uit meerdere houten kisten is het slim om je fruitkisten onderling te verbinden, bijvoorbeeld met houten latten of haken. Je kunt de kisten ook nog op verschillende manieren in de constructie plaatsen, door te variëren in de zijden van de kist die je onderop plaatst. Zo creëer je een speels effect.

Schoenenkast

Maak een schoenenkast van houten kisten en voorkom daarmee dat je stijlvolle interieur verslonst door een berg rondslingerende schoenen. Stapel verschillende kisten op elkaar en maak op die manier zelf een originele schoenenkast met een toffe uitstraling. Of neem een houten krat en voorzie de bovenkant van een zacht zitgedeelte, zodat je meteen een zitje hebt waarop je kunt plaatsnemen als je je schoenen aan wil doen.

Plantenbak of kruidentuintje

Fruitkistjes kun je ook als plantenbak te gebruiken. Een houten krat zal mooi passen bij groene planten en er rustiek uitzien. Om een echte plantenbak te maken bevestig je aan de binnenkant van het kistje anti-worteldoek dat water doorlaat, zodat je er potgrond in kunt doen.

Hopelijk ben je na het lezen van dit blog van genoeg inspiratie voorzien om ook aan de slag te kunnen gaan met fruitkistjes. Hebben jullie nog ideeën voor meubels die je met houten kisten kunt maken? Laat het ons weten!