Tiny houses worden steeds populairder en zijn een geweldig alternatief voor traditionele huizen. Een tiny house is een kleine woning die meestal tussen de 10 en 40 vierkante meter groot is. Het doel van deze huizen is om een minimalistische en duurzame levensstijl te bevorderen. Door hun compacte formaat en efficiënte ontwerp kunnen ze veel energiezuiniger zijn dan traditionele huizen.

Waarom overstappen naar een tiny house?

Een tiny house biedt financiële voordelen. Door te kiezen voor een kleiner huis, kunnen mensen geld besparen op de kosten van de bouw, het onderhoud en de energierekeningen. Bovendien zijn veel tiny houses mobiel en kunnen ze gemakkelijk worden verplaatst naar verschillende locaties, waardoor mensen kunnen besparen op de kosten van het kopen of laten bouwen van een huis.

Een ander voordeel van tiny houses is dat ze milieuvriendelijker zijn dan traditionele woningen. Omdat ze kleiner zijn, vereist het verwarmen en koelen van de temperatuur binnenshuis minder energie. Bovendien worden veel tiny houses gebouwd met duurzame materialen en zijn ze ontworpen om te functioneren op zonne-energie of andere alternatieve energiebronnen.

Maar tiny houses bieden niet alleen financiële en ecologische voordelen, ze zijn ook een manier om een meer eenvoudige en minimalistische levensstijl te omarmen. Door te leven in een kleinere ruimte, worden mensen aangemoedigd om zich te concentreren op wat echt belangrijk is in het leven en meer tijd door te brengen in de natuur en met dierbaren. 

Tiny house cozy inrichting

Uitdaging tiny house inrichten

Het leven in een tiny house is niet voor iedereen geschikt. Het vereist discipline en aanpassingsvermogen om te leven in een kleinere ruimte en om te gaan met de uitdagingen die dit met zich meebrengt, zoals het minimaliseren van bezittingen en het plannen van opslagruimte. Daarnaast kan het moeilijk zijn om een plek te vinden om een tiny house te plaatsen vanwege lokale regelgeving en het vinden van een geschikte locatie.

Tiny house kopen, waar moet ik rekening mee houden?

Als je overweegt om een tiny house te kopen, zijn er verschillende belangrijke overwegingen om in gedachten te houden. Hier zijn enkele belangrijke zaken om op te letten bij het kopen van een tiny house:

 1. Grootte en indeling: Het is belangrijk om te bedenken hoeveel ruimte je nodig hebt en wat voor indeling je zou willen. Denk bijvoorbeeld aan het aantal slaapkamers, badkamers en opbergruimtes die je nodig hebt. Sommige tiny houses hebben een open indeling, terwijl andere kamers hebben afgescheiden met muren.
 2. Bouwkwaliteit: Controleer de bouwkwaliteit van het tiny house voordat je het koopt. Vraag om foto’s en specificaties van het bouwmateriaal. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het huis is gebouwd met kwalitatief hoogwaardige materialen en technieken.
 3. Lokale regelgeving: Tiny houses zijn niet overal legaal om te plaatsen. Het is daarom belangrijk om te controleren wat de lokale wet- en regelgeving is en welke vergunningen nodig zijn om een tiny house te plaatsen.
 4. Duurzaamheid: Als je een duurzaam leven wilt leiden, is het belangrijk om een tiny house te kopen dat gebouwd is met behulp van duurzame materialen en energiezuinige apparaten heeft. Vraag de verkoper naar de energie-efficiëntie van het huis en de materialen die gebruikt zijn om het te bouwen.
 5. Kosten: De prijs van een tiny house kan variëren afhankelijk van de grootte, kwaliteit en locatie. Zorg ervoor dat je een budget in gedachten hebt voordat je op zoek gaat naar een verkoper, aannemer voor de bouw of zelf materialen voor de bouw gaat inslaan. Houd hierbij rekening met eventuele extra kosten, zoals transport, installatie en vergunningen.

Tiny house inrichten tips

Het inrichten van een tiny house kan een uitdaging zijn, vooral vanwege de beperkte ruimte. Hier zijn enkele tips om je tiny house efficiënt maar toch heel erg gezellig in te richten:

 • Minimaliseer je spullen: Een van de belangrijkste aspecten van het inrichten van een tiny house is om zo min mogelijk spullen te hebben. Overweeg om je het aantal spullen sterk te beperken. Denk na over welke meubels je echt wil houden en welke decoratie niet mag ontbreken in de inrichting van je tiny house.
 • Opbergruimte: Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende opbergruimte in je tiny house. Maak gebruik van slimme opbergruimte oplossingen, zoals opklapbare meubels, ingebouwde kasten, en multifunctionele meubels, zoals een bank die ook als opbergruimte dient. Dit helpt je om je spullen georganiseerd te houden en de ruimte optimaal te benutten.
 • Maak gebruik van lichte kleuren: Lichte kleuren zoals wit en pastelkleuren, kunnen je tiny house groter en lichter laten lijken. Dit is vooral belangrijk als je weinig natuurlijk licht hebt. Vermijd donkere kleuren, omdat deze de ruimte kleiner kunnen doen lijken.Nude thema's inrichting tiny house
 • Meubels op maat: Overweeg op maat gemaakte meubels aan te schaffen voor je tiny house. Deze meubels kunnen helpen om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Raadpleeg eventueel een meubelmaker voor advies over welke op maat gemaakte oplossingen voor jouw tiny house een uitkomst kunnen bieden.
 • Maak gebruik van buitenruimte: Als je tiny house een buitenruimte heeft, zoals een veranda of een tuin, maak daar dan gebruik van. Je kunt je leefruimte uitbreiden en een gevoel van ruimte creëren door buiten te zitten en te genieten van het uitzicht. De buitenruimte moet je gebruiken als verlengstuk van het huis zelf. Hierdoor krijg je ook meer het gevoel dat je een bent met de natuur!

  Tiny house tuin inrichten

De inrichting van je tiny house tuin

Een tiny house tuin kan klein zijn, maar dat betekent niet dat het niet de perfecte plek is om te ontspannen en te genieten van de natuur. Of je nu een

 moestuin wilt of een plek om te zitten en te lezen, er zijn veel manieren om je tiny house tuin om te toveren tot een groene oase. Wat belangrijk is om gebruik te maken van alle beschikbare ruimte, inclusief verticale ruimte. Hang plantenbakken aan de muur of aan het plafond. Kies de planten die goed gedijen in kleine ruimtes en weinig onderhoud nodig hebben. Denk aan kruiden zoals basilicum en munt, succulenten en vetplanten, en bloemen zoals viooltjes en madeliefjes.

Tiny house tuin zithoekje

Maak een gezellig zitgedeelte. Creëer een gezellig zitgedeelte in je tiny house tuin met een bankje, een paar stoelen en een tafel. Voeg wat kussens en dekens toe voor extra comfort. Wat ook erg belangrijk is, is dat het opgeruimd is. Een opgeruimde tuin ziet er niet alleen mooier uit, maar het zorgt er ook voor dat je tuin er groter uitziet. Bewaar tuingereedschap en -materi

alen in een opbergbox of hang ze aan de muur om ruimte te besparen.

 

Tiny house onderhouden

Het onderhouden van een tiny house is in veel opzichten vergelijkbaar met het onderhouden van een traditioneel huis, maar er zijn enkele unieke aspecten waarmee rekening moet worden gehouden. Zo is het schoonmaken van een tiny house erg belangrijk. Het is een kleine ruimte, dus vuil is dan extra vervelend. Dit kan stofzuigen, dweilen en afstoffen inhouden, evenals het reinigen van de ramen en het sanitair. Omdat tiny houses meestal minder ruimte hebben dan traditionele huizen, kan het schoonmaken iets sneller en efficiënter gaan.

Controleren op lekkages is iets wat ook vaak moet gebeuren. Dit komt vooral omdat het dakoppervlak kleiner is dan bij traditionele huizen. Hierdoor is het risico op lekkages extra groot. Controleer regelmatig de dakbedekking en kitranden om ervoor te zorgen dat er geen water door kan sijpelen. Als je een mobiel tiny house hebt, kan het ook belangrijk zijn om de waterdichtheid van de trailer te controleren. 

Ook is het onderhoud van de systemen erg belangrijk om te controleren. Veel tiny houses zijn uitgerust met duurzame systemen, zoals zonne-energie en composttoiletten. Het is belangrijk om deze systemen regelmatig te onderhouden en te controleren om ervoor te zorgen dat ze optimaal werken. Voor zonne-energie kan dit bijvoorbeeld betekenen dat je de panelen schoonmaakt en de batterijen controleert. Voor composttoiletten kan het beteken dat je regelmatig toevoegt en de afvoer controleert.

 

Wetgeving tiny houses

In Nederland is er nog geen specifieke wet- en regelgeving voor tiny houses. Dit betekent dat de regels en voorschriften die van toepassing zijn op tiny houses afhankelijk zijn van de locatie waar ze zich bevinden en hoe ze worden gebruikt. In veel gevallen wordt een tiny house beschouwd als een recreatiewoning, wat betekent dat het moet voldoen aan de regels voor recreatiewoningen. Als een tiny house als permanente woning wordt gebruikt, dan zijn de regels en voorschriften voor permanente bewoning van toepassing. Als een tiny house niet als recreatiewoning wordt gebruikt, kan er een omgevingsvergunning nodig zijn voor het bouwen en bewonen van het tiny house. Een omgevingsvergunning is een vergunning voor bouwen en bewonen van het tiny house. Een omgevingsvergunning is een vergunning voor bouwen, verbouwen, slopen of van een gebouw of grond en is nodig als er sprake is van bouwen of verbouwen van een gebouw of als er sprake is van een wijziging in het gebruik van een gebouw.  

Tiny house, buitenleven

Toch nog niet helemaal tevreden met je inrichting? Lees dan is deze blog over foto collages, deze kunnen je interieur een mooie boost geven.

Dit waren onze tips, heel veel succes met het uitzoeken en inrichten van jouw tiny house!