Heb je besloten om jouw huis goed te isoleren? Dan is het aanbrengen van spouwmuur isolatie een van de mogelijkheden waar je naar kan kijken. De spouwmuur is de buitenmuur, welke voorzien is van twee verschillende lagen. De ruimte tussen deze twee lagen heet de spouw. Het is een loze ruimte, waar veel lucht in blijft zitten. Ook vocht kan zich al snel ophopen in dit deel van de muur. Het isoleren voorkomt dat koude lucht en vocht een kans krijgen om jouw woning binnen te dringen. Maar waar moet je allemaal op letten?

Verschillende materialen met andere eigenschappen

Voordat je met spouwmuurisolatie kan beginnen, moet je eerst kijken naar de verschillende materialen die hiervoor beschikbaar zijn. Alle isolatiematerialen die je op de markt kan vinden, kennen andere eigenschappen. Je hebt hierdoor ook geheel andere voordelen die je eraan gaat behalen. Glaswol en EPS-parels zijn bijvoorbeeld veel gebruikte keuzes. Deze hebben een hoge thermische werking en zorgen voor een flinke kostenbesparing. Als je echter milieuvriendelijk materiaal wilt gebruiken, dan zijn hennep of schapenwol een goede keuze. Zorg dat de materialen bij jouw behoeften aansluiten. Je voorkomt hiermee dat je er geen goed gevoel aan overhoudt.

Zelf uitvoeren of toch uitbesteden

Schakel je een bedrijf in voor het uitvoeren van de werkzaamheden? Dan moet je goed bekijken of deze bedrijven jou de kwaliteit kunnen bieden die je nodig hebt. Ieder bedrijf werkt op een geheel andere manier en kan ook weer andere mogelijkheden met zich meebrengen. Zorg ervoor dat het bedrijf garanties biedt en ook voorzien is van de benodigde certificeringen. Toch liever zelf de werkzaamheden uitvoeren? Dan moet je voornamelijk kijken naar de isolatie toebehoren. Vergeet niet om vooraf goed onderzoek te doen naar hoe je de werkzaamheden uitvoert. Alleen dan heb je de beste resultaten.

Gebruik maken van financiële voordelen

Als je de spouwmuur isoleert, ben je niet alleen voorzien van een aangename temperatuur in huis en minder vochtproblemen. Het kan namelijk ook grote financiële voordelen opleveren. Vaak zijn er namelijk subsidies beschikbaar voor het verduurzamen en isoleren van de woning. De overheid wil dit namelijk stimuleren. Door gebruik te maken van een van de beschikbare subsidies in jouw gemeente kan je vanaf het begin al veel geld besparen. Je hoeft dus niet meer te wachten op die lagere energierekening aan het einde van het jaar. De opeenstapeling van de besparingen zorgt voor een glimlach op jouw gezicht.

Meer dan alleen aangename temperaturen

Wanneer je de isolatie daadwerkelijk aanbrengt, heb je er niet alleen profijt van in de wintermaanden. Hoewel je in de wintermaanden kou buiten kan houden en de warmte binnen, wil je in de zomermaanden ook niet dat jouw huis als een sauna aanvoelt. Tegelijkertijd wil je wellicht ook wat doen aan de geluiden die van buitenaf de woning binnendringen. Kies dan voor materialen die ook een akoestische isolatie hebben. Zo kan je jouw huis en iedere ruimte helemaal naar wens maken en woon je er met veel plezier.