Niets is zo lekker als relaxen in een spa, het geeft je de rust en verzorging die je fysiek en mentaal nodig hebt om even lekker weg te zeilen van de dagelijkse drukte. En hiervoor hoef je niet meer naar een spa centrum te gaan, dit doe je gewoon voortaan thuis met een eigen opblaasbare spa. We leggen je hier alles uit over opblaasbare spa’s, de voor- en nadelen, onderhoud en verzorging.

Wat is een opblaasbare spa?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een opblaasbare spa een mobiel bubbelbad gevuld met verwarmd water. Ze zijn ideaal om te ontspannen of pijnlijke spieren te verzachten. Ze kunnen bijna overal worden opgesteld, zowel binnen als buiten, en gemakkelijk worden ingepakt om mee te nemen naar de camping of het strandhuisje. In tegenstelling tot ingebouwde spa’s zijn opblaasbare versies een uitstekende manier om met een kleiner budget een spa aan te schaffen, en zijn ze neer te zetten waar je maar wilt.

Opblaasbare spa voor- en nadelen

De voordelen van opblaasbare spa’s zijn legio te noemen ten opzichte van een ingebouwde spa. Met name zijn ze:

  • zeer goed betaalbaar, al vanaf 300 euro
  • compacter, dus nemen minder ruimte in
  • mobiel en daarmee overal neer te zetten
  • gemakkelijk op te zetten
  • uit te rusten met accessoires

De enige nadelen van een opblaasbare spa zijn:

  • beschadigingen kunnen het lek maken
  • duurt langer om het water op te warmen

Onderhoud en verzorging van opblaasbare spa’s

Opblaasbare spa’s worden bijna altijd geleverd met een waterfilter en warmtepomp. En net zoals bij vaste spa’s en zwembaden moet je ze regelmatig schoonmaken en behandelen om ze veilig en hygiënisch te houden.

Waterbehandeling

Om het water lang goed te houden behandel je deze met een chemische water reiniging. Dit zorgt ervoor dat het water langdurig schoon blijft, en is veiliger voor de huid. Met een chloor kit geef je het zwembadwater een shockbehandeling, waarmee ook de Ph waarde op peil word gehouden.

Laat de spa regelmatig leeglopen

Schoon water is de sleutel tot ontspanning en plezier in je spa. De meeste experts raden aan om het water om de paar maanden te vervangen. Als je de spa leeg maakt, schrob dan de binnenkant goed schoon met een doek of spons om vuil, schuim en schimmel te verwijderen voor je hem opnieuw vult.

Verwijder het filter en spoel het uit

De filter van je spa kan je het best een keer per week schoonmaken om te vermijden dat hij verstopt raakt door vuil. Een goede filterreiniging zorgt er ook voor dat de motor van de pomp efficiënter werkt.

Opblaasbare spa kosten

Afhankelijk van je budget, kun je al een opblaasbare spa regelen vanaf 300 euro. Hierbij kun je keuze maken wat betreft de capaciteit (voor hoeveel personen) en eventueel nog extra accessoires aanschaffen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een volledig uitgeruste spa voor 6-8 personen, waardoor de kosten tot 1500 euro kunnen oplopen.

Vergeet ook niet de lopende kosten voor het gebruik van je opblaasbare spa mee te rekenen, zoals waterverbruik (600 – 1000 liter), elektriciteitsverbruik en de chemische reinigingskit.