Naast de gewone centrale verwarming zijn er natuurlijk nog veel andere manieren om je huis te laten verwarmen. Twee andere opties zijn bijvoorbeeld het installeren van een houtkachel of een pelletkachel. Nu zal je je misschien afvragen wat de verschillen tussen deze twee zijn en welke je het beste kan kiezen.

Wanneer een pelletkachel?

De meeste mensen weten meer van houtkachels dan van pelletkachels. Een pelletkachel is wat moderner dat de houtkachel en je kan de kachel automatisch besturen. In plaats van hout bestaat de brandstof uit geperst zaagsel, ook wel pellets genoemd. Pellets bevatten vaak minder vocht dan normaal hout en branden dus een stuk makkelijker. Van de buitenkant zien ze er bijna hetzelfde uit de pelletkachel en de houtkachel maar van binnen werken ze dus allebei heel anders. Je zet de pelletkachel aan en alles gebeurt automatisch je kan zelfs de temperatuur instellen en de lucht wordt deels verwarmd door een ventilator. Die kan eventueel veel geluid maken dus check dit wel even goed of je dat niet vervelend vindt in je woonkamer. Let ook op de diameter van je schoorsteen kanaal, voor een pelletkachel moet die een diameter van 8 tot 10 centimeter hebben. 

Wanneer een houtkachel?

Zoals hierboven al genoemd werd stook je dus bij een houtkachel met hout. Dat was ook vast geen verrassing om te lezen als je de naam ziet. Dat is dus het grootste verschil tussen de twee. Er zijn wel meerdere verschillen, zoals natuurlijk het feit dat je bij een houtkachel echt zelf een vuur stookt. Dit geeft gezellige licht en meer warmte dan een pelletkachel. De temperatuur is wel wat moeilijker te regelen natuurlijk bij een vuurtje dus je moet je bedenken of je dat fijn vindt of niet. Hout is ook relatief goedkoop en wat beter voor het milieu om te stoken dan aardgas. Overtuigd van de voordelen van een houtkachel? Kijk dan eens naar het aanbod houtkachels op Woodburner.nl. Voor elke ruimte is er wel een geschikte houtkachel te vinden.