Wanneer je een garagedeur gaat kopen, wil je natuurlijk dat het deurblad een mooie uitstraling heeft die past bij de rest van je woning. Maar net zo belangrijk is het gebruiksgemak van de garagedeur. Je gebruikt hem immers dagelijks, dus als het gebruiksgemak niet naar je zin is irriteer je je al snel aan de deur. Maar waar moet je dan precies op letten?

De manier waarop de garagedeur geopend kan worden

Er zijn diverse manieren waarop garagedeuren geopend kunnen worden:

  • Horizontaal;
  • Verticaal;
  • Kantelen;
  • Openklappen.

Garagedeuren die horizontaal worden geopend

Deuren die horizontaal worden geopend zijn met name handig als je regelmatig iets uit de garage wilt pakken, zonder dat je daarbij de gehele garagedeur wilt openen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin je even snel de fiets uit de garage wilt pakken. Als je dat dagelijks doet, is het niet prettig als je iedere keer het deurblad geheel moet openen en sluiten. Horizontaal openen heeft dan de voorkeur. Een voorbeeld van een garagedeur die horizontaal wordt geopend, is de zijdelingse sectionaal garagedeur.

Garagedeuren die verticaal worden geopend

Garagedeuren die verticaal geopend kunnen worden zijn erg praktisch als je geen oprit hebt of de ruimte in de garage zoveel mogelijk wil benutten. Voorbeelden van garagedeuren die verticaal geopend worden zijn garage roldeuren en sectionaal garagedeuren. Doordat het deurblad recht naar boven wordt geopend, loop je bovendien niet het risico dat het deurblad tijdens het openen iets raakt, bijvoorbeeld je auto die je net te dicht op de garagedeur had geparkeerd.

Garagedeuren die met een kanteltechniek worden geopend

Garagedeuren waarbij tijdens het openen het deurblad kantelt zijn over het algemeen degelijke en scherp geprijsde deuren. Dit soort deuren worden ook wel garage kanteldeuren genoemd. Je kent ze vast wel, want vroeger werden vrijwel alle nieuwbouwwoningen die een garage hadden van een kanteldeur voorzien.

Kanteldeuren zijn prima garagedeuren voor als je de garage niet dagelijks in en uit hoeft te gaan. Maar eerlijk is eerlijk, er zijn ook zat mensen die de deur intensief gebruiken en er geen probleem mee hebben dat de deur tijdens het openen naar buiten toe kantelt.

Maar waarom is er dan nadelig dat de deur tijdens het open kantelt? Dat komt omdat je daardoor niet alle ruimte in de garage kunnen benutten, het deurblad moet immers kunnen kantelen. Bovendien kan het deurblad tijdens het openen bijvoorbeeld tegen je auto komen, omdat je net niet goed uitgemeten had hoe ver het deurblad naar buiten toe kantelt.

Garagedeuren die openklappen

Dit soort deuren (ook wel openslaande garagedeuren genoemd) zijn met name praktisch als je de garage niet als parkeerplaats gebruikt, maar als opslagruimte, kantoor of hobbyruimte. Openslaande garagedeuren zijn zeer stijlvol. Bekijk hier het aanbod van openslaande garagedeuren.

De bediening van de garagedeur

Naast de manier waarop de garagedeur wordt geopend, speelt de bedieningen ook een belangrijke rol in het gebruiksgemak. Ideaal is het natuurlijk als je voor een elektrische garagedeur kiest, want dan kun je op afstand de deur open en sluiten. Dat is met name handig als je de garage als parkeerplaats gebruikt, je hoeft immers dan niet meer de auto uit te stappen om de garagedeur handmatig te openen. Tip: bekijk dit handige overzicht voor het complete aanbod van elektrische garagedeuren.

Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een garagedeur?

Hoewel dat per situatie kan verschillen, is het in ieder geval van belang om te letten op:

  • De beveiliging: oftewel of de deur goede sloten heeft
  • Het onderhoud: kies je voor een garagedeur van hout, dan is er frequenter onderhoud nodig dan wanneer je voor een aluminium deur kiest.
  • De aanschafprijs: is die inclusief montage of komen die kosten er nog bij?
  • De garantievoorwaarden

Hoewel je met dit artikel al een heel eind kunnen komen om de juiste garagedeur te kopen, kan het natuurlijk zo zijn dat je behoefte hebt aan het aanvullend advies. In dat geval adviseren we je om een specialist in garagedeuren te bezoeken voor advies op maat.