Het openen van een nieuwe kantoorruimte kan het begin zijn van een inspirerend hoofdstuk voor jouw onderneming. Uiteindelijk ligt in je kantoor de basis van je bedrijf. Het is daarmee echt een erg belangrijke ruimte. Je kantoor is namelijk niet alleen een ruimte waar taken worden volbracht, maar het weerspiegelt ook je bedrijfsfilosofie, je waarden en je benadering van zaken. Het ontwerpen van deze ruimte kan uitdagend zijn, daarom delen we in deze blog een aantal tips over hoe je kantoor het beste in kan delen. Zo kun jij het maximale uit je kantoorruimte halen!

Het belang van een dynamische inrichting

Het eerste waar je aan moet denken, is het creëren van een flexibele en responsieve kantoorinrichting. Reflecteer op wat jouw team echt nodig heeft. Gaat de voorkeur uit naar afzonderlijke cabines of wordt een gedeelde werkruimte gewaardeerd? Zijn stille hoekjes voor diepgaande discussies nodig of meer open, collaboratieve zones? Moet er een vergaderruimte ingericht worden? Dit zijn allemaal dingen waar je over na moet denken en waarin je voor jezelf keuzes zal moeten maken. Kies voor meubels die niet alleen stijlvol zijn, maar ook het welzijn van je team ondersteunen. Verstelbare stoelen en bureaus zijn cruciaal voor comfort gedurende de dag. Daarbij is ook de algehele sfeer van de ruimte belangrijk.

Overweeg dan ook bij het kiezen van een kleur een kleur die de stemming en energie kan verhogen. Of juist voor een neutrale kleur om eerder een kalme sfeer te creëren. Vergeet tot slot de bedrijfscultuur niet te integreren in het ontwerp. Laat je merk op subtiele manieren doorschijnen, of het nu gaat om kunstwerken, meubelkeuzes of decoratieve accenten.

Zorg voor een fijne kantine

De kantine is niet zomaar een plek om te lunchen. Het moet een plek zijn waar medewerkers hun batterijen kunnen opladen. Hou hier dan ook rekening mee bij je kantine inrichting. Zorg voor variatie in zitopties – van gezellige loungehoeken tot sta-tafels voor snelle hapjes. Zet daarnaast gezondheid op de voorgrond door voedzame en smakelijke snacks te serveren. En overweeg een speelhoek of leeshoek in te richten voor medewerkers om even te ontkoppelen en op te laden.

Creëer een fijn kantoorklimaat

Tot slot is het ook belangrijk om een fijn kantoorklimaat te creëren. Een aangename werkomgeving gaat verder dan de thermostaatinstelling. Een frisse, zuivere luchtstroom is essentieel. Denk aan het toevoegen van groen met luchtreinigende planten. Maximaliseer natuurlijk licht door strategisch gebruik te maken van raamruimte. En tot slot, denk aan de akoestiek. Lawaai kan de concentratie beïnvloeden. Overweeg akoestische oplossingen zoals geluidswerende wanden of zelfs rustige muziek op de achtergrond om een harmonieuze werksfeer te creëren.

Al met al kan de kantoorinrichting dus een wereld van verschil maken in hoe je team werkt en zich voelt. Je doet er dan ook goed aan om hier echt wel even goed over na te denken. Investeer tijd en energie in het creëren van een ruimte die echt resoneert met jouw bedrijfswaarden en -cultuur. Zo zal iedereen zeker met plezier naar werk gaan.