Kleine keuken? Tips voor een optimale inrichting!

We gaan steeds kleiner wonen en dat heeft verschillende redenen. Daarbij wordt de keuken vaak ook wat compacter. Heb jij maar een kleine ruimte voor je keuken? Dan is het van belang je keuken op een efficiënte manier in te richten. Kleine keukens kunnen een uitdaging zijn, maar door slim opbergen, de beste indeling en wat creativiteit kan hier een prachtige invulling aan gegeven worden. In dit blog geven we 15 handige tips om je kleine keuken optimaal in te richten, zodat je zowel functionaliteit als stijl kunt behouden!

Tip 1: Denk aan de functionaliteit

Voordat we beginnen, bedenk welke functies essentieel zijn in jouw kleine keuken. Denk na over je kookgewoonten en welke apparaten je het meest gebruikt. Ben jij een echte keukenprinses en heb je veel kookpitten en een grote oven nodig? Of gebruik je voornamelijk te magnetron en heb je meer behoefte aan extra opbergruimte? Overweeg ook of je voldoende werkruimte nodig hebt. Door bewust te zijn van je behoeften, kun je de indeling van je keuken hierop afstemmen.

Tip 2: Kies compacte keukenapparatuur

We kunnen in deze moderne tijd niet meer zonder onze moderne apparaten en snufjes, zoals een waterkoker, koffiezetapparaten, staafmixer, oven etc. Deze apparaten kunnen allemaal erg handig zijn, maar waar laten we alles? In een grotere keuken is dit een minder groot probleem dan in een kleinere keuken. In een kleine keuken is het belangrijk om ruimte te besparen. Ga voor compacte apparaten zoals een combi oven magnetron, een kokend water kraan of een koel- en vriescombinatie. Op deze manier kun je in je keuken veel ruimte besparen!

Tip 3: Optimaal gebruik van opbergruimte

In een kleine keuken moet je efficiënt zijn. Maak gebruik van slimme opbergsystemen, zoals uitschuifbare laden en draaicarrousels in hoekkasten, om elke centimeter te benutten. Hierdoor kun je al je keukengerei en voorraad georganiseerd opbergen zonder ruimte te verspillen.

Tip 4: Hangende opbergmogelijkheden

Maximaliseer je opbergruimte door gebruik te maken van hangende opbergmogelijkheden. Probeer je bovenkastjes bijvoorbeeld te vervangen door planken. Gesloten bovenkastjes in een kleine keuken zorgen voor een ingesloten gevoel. Wanneer je andere hangende opberg elementen gebruikt, lijkt de keuken optisch groter. Installeer bijvoorbeeld een reling aan de muur waar je pannen, pollepels en ander keukengerei kunt ophangen. Hierdoor blijft je werkblad vrij. Gebruik ook wandrekken of magnetische strips voor het opbergen van kruidenpotjes. Zo heb je ze ook handig bij de hand in plaats van dat je steeds in je keukenkastje moet rommelen voor het zoeken naar het juiste kruidenpotje. Voor het opbergen van goederen, heb je misschien wel een kelderkast die je kunt omtoveren tot voorraadkast! Zo heb je nog een keukenkastje vrij. Deze slimme oplossingen besparen niet alleen ruimte, maar dienen ook als decoratieve elementen in je keuken. Laat je creativiteit de vrije loop gaan!

Opbergen hangende pannen

Tip 5: Hang je servies op

Maak gebruik van de wanden in je kleine keuken voor het opbergen van je servies. Hang bijvoorbeeld planken aan de muur waar je borden, glazen of mokken kunt plaatsen. Gebruik ook wandhaken of een magneetstrip om keukengerei zoals messen, lepels en spatels op te hangen.

servies aan de muur in kleine keuken

Tip 6: Benut de verticale ruimte

In een kleine keuken is het belangrijk om de verticale ruimte optimaal te benutten. Plaatsen extra planken of kasten tot aan het plafond om extra opbergruimte te creëren. Een goede inrichting van een kleine keuken is hierbij belangrijk. Plaats spullen die je minder vaak gebruikt op hogere plekken.

Tip 7: Kies voor smalle oplossingen

Om genoeg loopruimte te behouden in je kleine keuken, is het belangrijk om te kiezen voor smalle en compacte keuken -meubels en apparatuur. Denk aan een smal aanrechtblad, smalle kasten en een smalle koelkast. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor kastjes van 40 cm diep in plaats 60 cm. Kun je misschien wel aan beide kanten van de muur keukenkastjes plaatsen!

Tip 8: Een keukentrolley

Een keukentrolley is een uitstekend idee voor een kleine keuken. Het biedt extra flexibiliteit en functionaliteit. Met een keukentrolley kun je je keukengerei of voorraad gemakkelijk verplaatsen naar waar je het nodig hebt. Daarnaast kan een trolley ook dienen als extra werkoppervlak of zelfs als een compacte eettafel. En heb je even te weinig plek? Dan rol je een trolley zo aan de kant!

Tip 9: Creëer optisch ruimte met lichte kleuren

Een ander zeer belangrijk punt bij het kiezen van een keuken; het design. Denk dan aan de kleur en de stijl hiervan. Wil je dat je ‘kleine’ keuken ruimtelijker oogt? Houd er dan rekening mee dat wit en lichte kleuren ruimte creëren en donkere kleuren een ruimte snel kleiner laten lijken. Gebruik lichte kleuren in je kleine keuken om een optisch ruimtelijk effect te creëren. Kies voor lichte kleuren op de muren, zoals wit, crème of pasteltinten. Ook lichte keukenkasten en werkbladen dragen bij aan een ruimtelijke uitstraling. Het reflecterende effect van lichte kleuren zorgt ervoor dat de keuken groter en lichter lijkt. Kijk ook naar de stijl die je verder in huis hanteert om tot een mooie combinatie te komen! Lees hier meer over verschillende keukenstijlen.

kleine lichte keuken

Tip 10: Slimme verlichting, functioneel en sfeervol

Verlichting speelt een belangrijke rol in een kleine keuken. Gebruik zowel functionele- als sfeerverlichting om de ruimte. Plaats LED-verlichting onder de bovenkastjes op je werkblad goed te verlichten. Overweeg ook het installeren van een dimmer. Op die manier kun je de lichtintensiteit aanpassen aan verschillende momenten en activiteiten in de keuken. Bij het koken maak je gebruik van het harde, terwijl je met het dineren graag gezellig wilt tafelen in sfeervolle verlichting.

verlichting in kleine keuken

Tip 11: Opklapbare en uitschuifbare elementen

Een opklapbare eettafel die je kunt inplakken wanneer je extra ruimte nodig hebt. Of een uitschuifbaar aanrechtblad dat je kunt uitschuiven. Hierdoor kun je tijdens het koken meer ruimte creëren en het aanrechtblad vervolgens weer inklappen wanneer je klaar bent. Een andere handige toevoeging aan een kleine keuken zijn opklapbare barkrukken. Deze bieden een slimme oplossing voor extra zitruimte aan een kookeiland of bar, zonder permanent ruimte in te nemen. Na het eten kun je de barkrukken eenvoudig inklappen en aan de kant zetten, waardoor je weer een vrije doorgang hebt.  Deze elementen zorgen ervoor dat je de keuken kunt aanpassen aan verschillende behoeften en de beschikbare ruimte optimaal kunt benutten.

Tip 12: Ruimtelijke raamdecoratie

Kies voor raamdecoratie die de ruimtelijkheid van je kleine keuken behoudt. Vouwgordijnen, jaloezieën of transparante gordijnen zijn goede opties omdat ze weinig ruimte innemen en het natuurlijke licht niet blokkeren. Hierdoor blijft je keuken ruimtelijk aanvoelen.

Tip 13: Minimaliseer en optimaliseer

Een kleine keuken vraagt om minimalisme en goede organisatie. Minimaliseer het aantal keukengerei, serviesgoed en apparaten die je echt nodig hebt. Je hebt bijvoorbeeld geen drie koekenpannen nodig, met één koekenpan kun je ook al veel gerechtjes maken. Kies voor multifunctionele items en zorg voor een efficiënte indeling van je keukenkastjes en lades. Gebruik ladeverdelers, opbergbakjes en labels om alles overzichtelijk te houden.

nette kleine keuken

Tip 14: Creëer optische diepte

Een slim trucje om je kleine keuken ruimer te laten lijken, is door gebruik te maken van spiegels of spiegelende hoogglans kasten. Plaats bijvoorbeeld een grote spiegel op een strategische plek, zoals tegenover een raam. Hierdoor wordt het natuurlijke licht gereflecteerd en ontstaat er optisch gezien meer diepte in een ruimte. Of kies bijvoorbeeld voor keukenkasten met glazen fronten, hoogglans afwerkingen of spiegelende tegels als achterwand. Dit geeft de illusie van een grotere ruimte en maakt je keuken mooier.

Tip 15: Houd het netjes en georganiseerd

Een ding is zeker, een opgeruimde en georganiseerde keuken oogt altijd groter en ruimtelijker! Zorg ervoor dat je regelmatig opruimt en overbodige items weghaalt. We zeggen het nog een keer, maar dit is echt ’the key’ bij een kleine keuken:

  • Gebruik ladeverdelers, opbergbakjes en manden om alles geordend te houden.
  • Investeer in slimme opbergsystemen, zoals hangende manden aan de binnenkant van kastdeuren of uitschuifbare laden, om al je keukenspullen netjes op te bergen.

nette kleine keuken

De beste tip: Maak het gezellig!

Ook al is je keuken klein, probeer er wel een gezellige plek van te maken. Zo is smalle bar in je keuken niet alleen gezellig, maar ook functioneel. Door hier inklapbare barkrukken bij te plaatsen kun je gezellig koken terwijl je vrienden aan de bar staan. Maak het sfeervol met mooie lampen of decoratie als keukenboeken. Probeer het aanrecht wel leeg te houden, anders kan het rommelig overkomen.

Heb jij nog leuke of slimme ideeën voor een kleine keuken? Laat het ons weten in een reactie! We zijn benieuwd. Ben je opzoek naar meer inspiratie? Bekijk dan ook eens een van deze blogs;