Keuken inrichten

De keuken is een plek in huis waar iedereen vaak komt. Naast koken hebben onze keukens ook andere functies die van mens tot mens verschillen. Zo heeft de een het liefst een echte woonkeuken waar alle borrels en gesprekken gehouden worden, en heeft de ander bij voorkeur een kleine, functionele keuken. Het bouwen of verbouwen van een keuken is geen makkelijk project, daarom gaan wij je een handje helpen. In deze blog vind je alles waar je aan moet denken tijdens het aanpakken van je keuken om deze optimaal in te richten. Van handige tips tot aan inspiratie. Zo maak jij van elke ruimte jouw droomkeuken.

keuken quote

Waar moet je op letten bij het kopen van een keuken?

First steps first. Er komt veel kijken bij het bouwen of verbouwen van je keuken. Een belangrijk element voor het creëren van een droomkeuken is de indeling van de keuken, maar vergeet ook het financiële stuk niet. Daarnaast blijkt het selecteren van apparaten ook lastig te zijn. Wij geven je de drie belangrijkste tips zodat jij geen van deze fouten maakt, en het bouwen van jouw droomkeuken peanuts wordt!

1.      Genoeg kastruimte

De meest gemaakte fout bij de inrichting van een keuken is het gebrek aan opbergruimte. Mensen hebben vaak het idee minder ruimte nodig te hebben dan dat zij daadwerkelijk gebruiken. Daarnaast draagt genoeg kastruimte bij aan een opgeruimde en georganiseerde keuken.

Een goede manier om efficiënter om te gaan met kastruimte is door een aantal kasten te vervangen door lades. Met lades creëer je maar liefst 40% meer bergruimte! Helemaal wanneer je gebruik maakt van extra brede en diepe lades.

Verder gaat er veel ruimte onder de keuken verloren, omdat deze vaak hoger van de grond staat. Die verloren ruimte wordt normaal afgesloten met plinten, maar waarom? Er zijn tegenwoordig plintladesystemen verkrijgbaar waardoor je deze ruimte om kan toveren tot smalle lades, zo creëer je extra kastruimte.

Als toevoeging voor extra opbergruimte kan een trolley ook erg handig zijn. Je zou het niet verwachten, maar je kan er enorm veel spullen in kwijt. Denk hierbij aan potten, kookboeken en servies. Daarnaast staat een trolley ook nog eens super hip in de keuken! Kies bij voorkeur een trolley met wieltjes, zo kun je deze handig verplaatsen wanneer je even meer ruimte nodig hebt.

trolley keuken

2.      Bedenk goed welke apparatuur je nodig hebt

Een keuken is echt maatwerk. Dit geldt ook voor de apparatuur die in de keuken verwerkt zit. De een hecht enorm veel waarde aan een grote oven, misschien ook nog een extra stoomoven, terwijl de ander helemaal happy is met een kleine combimagnetron om ruimte te besparen. Een goede manier om erachter te komen welke apparatuur het beste in jou keuken inrichting past is om te kijken naar de indeling bij anderen thuis. Wat hebben jouw ouders, vrienden of collega’s thuis wat jij erg handig vindt en wat vindt je overbodig of behoorlijk onhandig. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat een dubbele spoelbak enorm handig is voor het afwassen van je pannen, ofwel onhandig omdat je minder werkruimte over houdt, en dat je een oven op schouderhoogte prettiger vindt dan een oven die onder het fornuis zit.

Bedenk dus niet alleen welke apparatuur je wel en niet in je keuken wilt, maar ga ook na wat de beste indeling is voor je apparatuur. Daarnaast blijft Pinterest ook een goede bron om inspiratie op te doen. Zowel voor de uitstraling als apparatuur zelf. Om je een indruk te geven wat er allemaal mogelijk is betreft keukenapparatuur, hebben we voor jou een lijst gemaakt van apparatuur. Er zijn 5 apparaten die standaard in een keuken horen. Hieronder staan per apparaat een aantal aandachtspunten die van belang zijn bij het kopen;

 • Koelkast: Ga bij het kopen van een koelkast eerst na of je een vrijstaande of ingebouwde koelkast wilt. Bepaal daarna de grootte en de inhoud van de koelkast en houdt ook rekening met het energielabel.
 • Kookplaat: Een belangrijk aspect bij het kiezen van een kookplaat is het type. Ga je voor inductie of kook je toch liever op gas? Heb je een nieuwbouwhuis, dan is gas vaak niet meer mogelijk. Denk daarnaast ook aan de breedte en het aantal pitten.
 • Afzuigkap: Ook voor het bepalen van een afzuigkap is het model belangrijk, maar vergeet zeker niet te checken wat de afvoermogelijkheden zijn. Daarnaast is het slim om de breedte van de afzuigpak af te stemmen op de breedte van de kookplaat.
 • Oven: Er zijn verschillende type ovens. Denk aan een stoomoven, hiermee blijven de vitamines goed bewaart, een heteluchtoven, hierin kunnen verschillende gerechten tegelijk worden gemaakt, een magnetron, ideaal om snel wat op te warmen, en een bakoven, speciaal voor het bakken van bijvoorbeeld brood en taarten. Kies een oven uit die het beste bij je kookstijl en ruimte in de keuken past.
 • Vaatwasser: Een vaatwasser is niet essentieel, maar wel enorm handig! Als er de ruimte voor is wordt er bijna altijd voor een vaatwasser gekozen. Denk bij het kopen van het apparaat goed na of je een vrijstaande of ingebouwde vaatwasser wilt. Net als bij de koelkast is ook hier de inhoud en het energieverbruik belangrijk.

3.      Koop je keuken bij een CBW-erkende keukenzaak

Wanneer je jouw keuken bij een CBW-erkende zaak koopt, kies je voor zekerheid en garantie. De CBW (Centrale Branchevereniging Wonen) biedt algemene voorwaarden die jou als consument extra goed beschermen. Mocht een keukenzaak bijvoorbeeld failliet gaan, dan zijn er een aantal rechten waar je aanspraak op hebt. Zo wordt de aanbetaling verrekend bij een ander CBW-erkende keukenzaak en heb je minimaal 2 jaar garantie op je aankoop. Op internet kun je erg makkelijk terug zien of een keukenzaak is aangesloten bij deze organisatie.

Wat is de beste keuken indeling?

keukendriehoek

De beste keukeninrichting is vrijwel geheel afhankelijk van de ruimte waar de keuken komt te staan en van jou persoonlijke wensen. Toch zijn er wel een aantal puntjes die als de norm worden gezien. Misschien heb je er al ooit van gehoord, de keukendriehoek, ofwel de werkdriehoek. Dit is een driehoek die gevormd wordt met de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. Deze drie elementen vormen samen een loopdriehoek waardoor je minder hoeft te bewegen en efficiënter te werk kunt gaan wanneer je aan het koken bent. Let wel op, de driehoek is een gegeven maar kan niet in elke keuken worden toegepast. Er zijn verschillende vormen keukens met ieder een andere opstelling;

De I-keuken (de rechte keuken)

rechte keuken

Bij een I-keuken bestaat het keukenblok uit één langwerpig deel. Dit soort keuken wordt vaak toegepast in kleine ruimtes. Bij een rechte keuken kan geen gebruik worden gemaakt van de werkdriehoek. Toch zit er wel een logica in. Wat je vaak ziet is dat de wasbak centraal zit met het fornuis aan de ene kant en de koelkast aan de andere.

De L-vormige keuken (de hoekkeuken)

hoekkeuken

De hoekkeuken is een van de meest voorkomende keuken inrichtingen onder de keukens. De keuken heeft net wat meer ruimte dan een recht keukenblok, maar neemt niet heel veel meer plaats in beslag. Door de L vorm is dit de perfecte keuken om de keukendriehoek toe te passen.

De U-vormige keuken

u vormige keuken

De U-vormige keuken heeft nog een extra hoek waardoor de keuken extra kastruimte krijgt. Veel mensen vinden een U-vormige keuken het meest functionele keukenindeling omdat alles binnen hand bereik is. Helaas is voor deze keuken wel de ruimte nodig. Een U-keuken wordt pas aangeraden bij een breedte van minimaal 4 meter.

Parallelle keuken

parallel keuken

Wanneer we de U-vormige keuken nemen en het middelste stuk weghalen ontstaat de parallel-vormige keuken. Twee blokken die evenredig tegen over elkaar staan. Deze vorm zien we steeds vaker terug komen. Zowel tussen twee muren in als in eiland vorm. Door één blok helemaal te vervangen door kastenwand ontstaat er enorm veel ruimte.

Stappenplan voor het inrichten van je keukenkastjes

Naast de keukenindeling en -inrichting, is ook de inrichting van je kastjes of keukenlades van groot belang. Met dit stappenplan richt je jouw keukenkastjes het meest praktisch in en blijft jouw keuken opgeruimd en geordend;

 • Breng in kaart welke spullen je hebt en welke spullen je echt in jouw keuken wilt bewaren.
 • Gooi spullen weg. Het klinkt heel logisch maar toch blijft het lastig. Iedereen bewaart spullen die handig lijken te zijn alleen in werkelijkheid niet gebruikt worden. Zeker wanneer we alle kastjes eens grondig uit doen. Gooi spullen weg of geef ze aan iemand anders wanneer je het minimaal 1,5 jaar niet hebt gebruikt. Dit scheelt een hoop ruimte in de keuken.
 • Orden al je keukengereedschap. Wat is handig om bij elkaar neer te leggen en wat niet?
 • Berg je spullen efficiënt op. Spullen die je vaak nodig hebt liggen op een makkelijke plek waar je snel bij kunt. Keukengerei wat je minder vaak gebruikt zet je op de moeilijkere plaatsen neer.
 • Richt je kastjes praktisch in. Je ziet vaak dat er gestapeld wordt in de keukenkastjes. Dit is onhandig omdat je je spullen vaker in je handen houdt dan nodig. Kies daarom voor bijvoorbeeld ladeverdelers in een keukenkastje zodat je meerdere lagen hebt.

Je keuken inrichten door middel van keukendecoratie

Aanrecht opknappen

Wanneer je een kleine keuken hebt blijft het lastig om alle spullen in te delen in kastjes. Gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel manieren om spullen kwijt te kunnen op het aanrechtblad door middel van verschillende leuke manieren. Om je te inspireren hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet;

 • Hang je mokken op. Heb je een plank boven je keuken of hoge keukenkastjes hangen? Overweeg dan om er aan de onderkant haakjes in te draaien zodat je daar bijvoorbeeld je mokken aan op kunt hangen door middel van het oor.
 • Potten, potten en nog eens potten. Gebruik mooie voorraadpotten die gezien mogen worden. Bewaar hier je suiker, pasta of koffie in en zet deze gewoon op je aanrechtblad. Ook je keukengerei als spatels, pollepels en garde kun je in open potten op je aanrecht plaatsen.
 • Gebruik je snij en serveerplanken als dienblad voor je potten. Daarnaast is het ook leuk om je serveerplanken mooi te presenteren door ze op een leuke manier tegen je achterwand te zetten.

Goede keukenwinkels / keukenzaken

In Nederland zijn er ongeveer 1000 keukenzaken met ieder een eigen expertise. Het grootste deel van deze winkels vallen onder de Mandemakersgroep. Denk hierbij aan keukenzaken als Brugman, Keukenkampioen en Keukenconcurrent. Het kan moeilijk zijn om te kiezen welke keukenzaak het beste bij jouw wensen past. Daarom hebben wij voor jou een lijst gemaakt met een de top 4 keukenzaken. Deze zaken hebben de hoogste klantwaarderingen;

 1. Kitchen4all

Deze keukenzaak heeft een 9,8 als klantwaardering! Kitchen4all heeft 9 vestigingen door heel Nederland waaronder Kaatsheuvel, Barneveld en Genemuiden. Let wel op, alleen de winkel in Barneveld CBW-erkend.

 1. DB Keukengroep

DB keukengroep krijgt van haar klanten een 9,7. Ook zij hebben meerdere vestigingen, maar liefst 8 door het hele land verspreid met allen een CBW-erkenning.

 1. Bemmel & Kroon

Deze keukenzaak krijgt een 9,2 als gemiddeld cijfer van haar klanten. Bemmel & Kroon heeft 3 vestigingen in Nederland, Den Haag, Zoeterwoude en Cruquius. Wat fijn is om te weten, zij zijn alle drie CBW-erkend!

 1. Keukenhal

Keukenhal heeft een score van 9,1. Dit bedrijf maar 4 vestigingen in Nederland verspreid over Noord-Brabant en Limburg. Mocht je in de buurt wonen of ver rijden niet erg vinden, is het zeker de moeite waard om er even naar binnen te lopen. Ook deze winkels zijn allemaal CBW-erkend!

Keuken opknappen

Ook met kleine aanpassingen kun je grote veranderingen aanbrengen in je keuken. Hoewel de keukenindeling en inrichting vaak hetzelfde blijft, kun je een hele andere uitstraling creëren. Wanneer je keuken nog in goede staat is, maar niet jouw smaak, kun je er voor kiezen om je keuken op te knappen. Is je keuken in slechte staat, kun je er beter voor kiezen om een nieuwe keuken te plaatsen.

Tegels uitzoeken

 • Maak een moodboard: Een goed plan is het halve werk. Doe inspiratie op in magazines en op online platformen zoals Pinterest. Kijk wat je mooi vind, knip of print, de afbeeldingen uit en plak deze op een plaat. Zo heb je een overzicht van alle ideeën, kleuren en materialen die je mooi vindt wat je steunpunt is voor het opknappen van je keuken.
 • Nieuw keukenblad: Het keukenblad maakt de keuken. Wanneer je het werkblad vervangt, krijgt je keuken meteen een nieuwe en frisse uitstraling. Er zijn veel verschillende werkbladen te verkrijgen met allen een eigen prijscategorie. Plaats bijvoorbeeld een graniet-, houten-, of betonlook keukenblad.
 • Keukenkastjes opknappen: Ook de keukenkastjes bepalen voor een groot deel de sfeer van je keuken. Deze kun je op verschillende manieren opknappen.
  • Je kan de kastjes schilderen wanneer je deze van hout zijn. Hier komt wel heel wat schuurwerk bij kijken.
  • Daarnaast kun je ervoor kiezen om je keuken te laten wrappen. Op die manier worden je keukenkastjes voorzien van een laagje folie.
  • Maak de complete look van de kasten af door er nieuwe greepjes op te plaatsen.
 • Tegels vervangen: Vaak zijn de tegels op de achterwand van je keuken niet echt meer van deze tijd en wil je deze graag veranderen. Er zijn een heleboel manieren om de achterwand van je keuken weer te laten stralen! Je kunt er onder andere voor kiezen om de achterwand te bekleden met stukwerk en daarna te schilderen met afwasbare muurverf, maar bijvoorbeeld ook een nieuw model tegeltjes uitzoeken voor een unieke uitstraling. Wil je eens wat anders? Laat dan een rvs plaat op maat maken en bevestig deze op de muur of maak een accentmuur in je keuken door middel van hout-, baksteen-, of natuursteen plak strips. Ook met een uniek behang geef je jouw keuken in een handomdraai een prachtig nieuwe look of wat dacht je van een persoonlijke fotomuur? Bij Photowall vind prachtige muurkunst de jouw persoonlijkheid weerspiegelt. Op deze manier geef je je keuken een compleet ander karakter.

Bij het restylen van een keuken kan alles worden aangepakt. Dit hangt enorm af van het budget wat je te besteden hebt, dus kijk eerst naar alle mogelijkheden die er zijn voor je begint met het opknappen van jouw keuken. Lees voor meer restyle tips ook eens deze blog.

Zoals je hebt gelezen zijn er veel verschillende manieren om je keuken opnieuw in te richten. In dit artikel hebben we je allerlei tips en ideeën gegeven zodat jij van je keuken jouw droomkeuken kunt creëren. Maak er een fijne plek van waar jij alleen, of samen met je gezin veel tijd kan doorbrengen. Heel veel plezier en succes met het inrichten van jouw keuken!

 

Wil jij meer inspiratie voor je keuken opdoen? Check deze blogs!