Het zal je niet ontgaan zijn dat we eigenlijk altijd wel de tijd bij ons hebben. Vrijwel iedereen, zelfs je oma heeft tegenwoordig een smartphone waarop men gemakkelijk de tijd kan aflezen. Alsmede, huishoudelijke apparatuur zoals de magnetron, de thermostaat. Indien je in een stad woont met een domtoren, zou je ook nog de tijd kunnen achterhalen door simpelweg naar buiten te kijken. Met deze alom aanwezigheid van de tijd in ons leven, is het eigenlijk nog wel nodig om een klok in huis te hebben? Wij denken van wel. Alleen niet meer om de reden waarom men vroeger een klok aanschafte. En een ander soort klok.

Klokken types

Er zijn namelijk globaal twee soorten klokken. De laatste decennia is er een opkomst geweest aan discount winkels hier in Nederland. Daar worden klokken verkocht tegen bodemprijzen. Veel nieuwbakken huiseigenaren of mensen die verhuizen kopen hier snel even een klok uit gewoonte. Maar wat moet je met een dergelijke klok? Zoals uitgelegd, de tijd weergave is een stuk minder belangrijk geworden. Mooi zijn dit soort klokken zeker niet te noemen. We zouden het argument willen maken dat een klok alleen waarde toevoegt aan een huishouden wanneer deze de sfeer verhoogt of een kale muur opvrolijkt. Dit kunnen standaard goedkope huis tuin en keuken klokken van een warenhuis niet. Daar heb je een klok voor nodig met karakter en die verkopen ze doorgaans niet in dat soort winkels.

Aan de andere kant heb je dan design klokken. Dit zijn klokken waarbij veel aandacht is besteed aan het ontwerp. Dit soort klokken vindt je bij klokken specialisten. Het zijn klokken met karakter. Denk bijv. aan Karlsson klokken. Dit is een gerenommeerd Nederlands merk. Ieder jaar weer brengen zij nieuwe unieke designs op de markt. Het is wel zaak een model te vinden die past bij je interieur, aangezien het uiterlijk van deze klokken nogal uitgesproken is.

Klokken met extra functionaliteiten

Naast klokken die voornamelijk bedoeld zijn voor de sfeer en het esthetische, zijn er ook klokken die meer doen dan alleen de tijd aangeven. Zo zijn er bijv. dementieklokken die naast de tijd extra duidelijk weergeven, ook de datum en dag vermelden. Deze klokken worden dementieklokken genoemd omdat deze nuttig kunnen zijn voor personen met Alzheimer. Een ander soort klok met extra functionaliteit is een wekker. Een wekker kopen is een goed idee wanneer je niet uit jezelf wakker wordt, wat voor de meeste mensen zal gelden. De meeste mensen hebben echter ook een hekel aan het typische wekker geluid. Dat kan vandaag de dag veel subtieler bijvoorbeeld d.m.v. een licht wekker. Dit is een wekker die geen geluid maakt, maar je wakker maakt door de kamer te verlichten.

Al met al, kunnen klokken dus veel meer dan louter de juiste tijd aangeven. Klokken kunnen sfeer en stijl toevoegen aan een kamer. Alsmede kunnen ze op andere wijzen nuttig zijn zoals besproken in dit artikel.