In de zomer wordt de tuin vaak het verlengde van de woonkamer. Er wordt hier veel tijd doorgebracht en je wilt dan ook dat je tuin er gezellig bij ligt en functioneel is. Het is fijn een beschut plekje te hebben in je tuin waar je je altijd kunt terugtrekken en kunt relaxen. Ook zal er in de zomer waarschijnlijk meer buiten dan binnen gegeten worden. En dan is het niet prettig dit niet in de volle zon te doen, maar fijn beschut. Iets van zonwering in je tuin is dan ook onmisbaar. Er zijn verschillende keuzes die je kunt maken voor het aanschaffen van een tuinparasol, maar welke parasol past nou het beste in jouw tuin? In dit blog gaan we je er meer over vertellen!

Waar let je op? Aandachtspunten

Wanneer je een parasol gaat aanschaffen, analyseer dan eerst je tuin. Je moet rekening houden met een aantal aandachtspunten, zoals:

  • Hoe groot is mijn terras?
  • Wat is mijn budget?
  • Wil ik de parasol kunnen verplaatsen?
  • Waar gaat de zon op en waar onder?
  • Heb ik veel wind in mijn tuin?
  • Wil ik de parasol kunnen openen en sluiten?
  • Wil ik de parasol boven een tafel?

En zo zijn er nog wat vragen die een rol kunnen spelen bij het zoeken van een parasol. Schrijf dus eerst voor jezelf op wat je met je parasol wilt bereiken voor je opzoek gaat.

parasol


Type p
arasol: zweefparasol of midden-mast parasol?

Er zijn verschillende mogelijkheden als je opzoek bent naar een parasol voor in je tuin. Er zijn verschillende type parasols die in te delen zijn in twee categorieën, namelijk de zweefparasols en de midden-mast parasols. De midden-mast parasol is de klassieke parasol met een standaard in het midden van een parasoldoek. Een zweefparasol, ook wel een hangparasol genoemd, is een vrijhangende parasol waarbij de standaard niet in het midden zit, maar aan de zijkant staat.

Het voordeel van een zwevende parasol is dat de mast niet in het schaduwvlak staat wat een zweefparasol dus ideaal maakt voor boven de eettafel of het ligbedje. Ook is deze parasol makkelijk te draaien en te kantelen waardoor je de parasol met de zon mee kunt verplaatsen en jezelf altijd van schaduw kunt voorzien.
De klassieke staande parasols heeft als voordeel dat de mast in het midden van de parasol voor stabiliteit zorgt. Dit maakt de midden-mast parasol beter bestand tegen wind dan een zweefparasol. Heb je dus een terras op een hoek, hoger gelegen plek of woon je bijvoorbeeld op een boerderij, dan zul je waarschijnlijk meer wind vangen en is een midden-mast parasol misschien wel beter voor jouw tuin.

Doekmaterialen

Bij aanschaf van een parasol is het ook belangrijk op het materiaal te letten. De eigenschappen van het materiaal kunnen van belang zijn voor je keuze. Belangrijke eigenschappen zijn bijvoorbeeld dat het doek voldoende weeerbestendig is tegen regen, zon en UV-stralingen en wind. Tevens wil je niet dat er te snel slijtage of verkleuring optreed. Ook de kleur is belangrijk bij het aanschaffen van een parasol! Behalve dat het mooi moet matchen bij je tuin zal een lichte kleur sneller vies worden dan een donker gekleurde doek.

typen parasols

Welk bedieningsmechanisme vind ik handig?

Er zijn verschillende systemen om je parasol mee te bedienen. Maar welke is het handigste voor jou en je parasol? Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een push up/pull down systeem, bediending door middel van lierwerk of een dubbel katrol systeem.

Welke parasolvoet kies ik?

Een parasol dient bevestigd te worden met een parasolvoet. Ook hier zijn meerdere keuzes voor. De voet van een zweefparasol dient zwaarder te zijn dan die van een midden-mast parasol. Je hebt de tegelstandaard, de granieten of betonnen voet en het grondanker. Een grondanker is het stevigst, maar hiermee kun je de parasol niet zomaar verplaatsen. Wanneer je de parasolvoet vaker wilt verplaatsen is een voet op wieltjes handiger.

Voor meer informatie over parasols kun je hier een kijkje nemen.