De warme dagen zijn in Nederland niet compleet zonder een barbecue. Toch is het aanbod groot als je opzoek gaat naar een nieuwe BBQ. De types verschillen erg van elkaar en ook qua prijs. De bekendste barbecues zijn de barbecue die op houtskool of op gas werken. Toch zitten tussen deze twee type barbecues flinke verschillen. Met zoveel keuze komt al snel bij je op: “Welke barbecue past bij mij?”. Gelukkig is deze vraag makkelijk te beantwoorden!

 

Barbecueën op gas of kolen; wat is het verschil?

Waarmee je begint als je een barbecue aanschaft, is het bekijken of je er eentje wil die op kolen werkt, of eentje die op gas werkt. Barbecueën op houtskool is de oldskool manier van barbecueën en wordt gedaan door kolen aan te branden. De kolen worden dankzij vuur verwarmd en zorgen er zo voor dat de grill warm wordt. Barbecueën op gas wordt gedaan op butaan- of propaangas in een gasfles. Deze gasfles staat aangesloten op de barbecue en dankzij een aangesloten brander, kan de barbecue aangestoken worden. De warmte van het gas zorgt dat de grill verwarmd wordt.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van barbecueën op gas en kolen?

Er is al lang een discussie over welke van de twee beter is om te barbecueën. Beide types hebben verschillende voor- en nadelen. Op deze voor- en nadelen kan je wel vaak al een oordeel trekken welke het beste voor je uitkomt.

De voordelen van barbecueën op gas:

 • De barbecue is snel opgewarmd;
 • De temperatuur van de barbecue is constant en de hitte kan makkelijk omhoog of omlaag gebracht worden;
 • Het is makkelijk om de barbecue aan te krijgen doordat alleen de gasfles aangesloten hoeft te worden en er een ontsteking plaats gevonden moet worden.

De nadelen van barbecueën op gas:

 • Ze zijn aan de duurdere kant vergeleken met een houtskoolbarbecue;
 • Ze zijn erg groot en kunnen ervoor zorgen dat er veel ruimte in beslag wordt genomen;
 • Je kunt niet de hoogste temperaturen ermee bereiken. Terwijl de houtskoolbarbecue makkelijk 400 ℃ kan bereiken, is voor een gasbarbecue de maximale temperatuur vaak maar 300℃.

 

De voordelen van barbecueën op houtskool:

 • Houtskoolbarbecues zijn ideale barbecues om vlees of vis te roken;
 • Vele mensen zijn van mening dat gerechten die op een houtskoolbarbecue is bereid, beter smaakt dan een gerecht van een gasbarbecue. Dit is te danken aan de geur van de kooltjes die in het gerecht trekt;
 • Houtskoolbarbecues zijn relatief goedkoop, je kan al met honderd euro er eentje in je eigen huis halen! 

De nadelen van barbecueën op houtskool:

 • Houtskoolbarbecues zijn vaak lastiger om aan te steken. Als de kooltjes eenmaal aan zijn is het moeilijk om de warmte gelijk te verdelen;
 • Het kost erg veel moeite om de temperatuur van de hitte constant te houden;
 • Houtskoolbarbecues kunnen zorgen voor een rotzooi op je kleren of achteraf wanneer je het schoon moet maken.

 

Vragen om jezelf te stellen bij het kopen van een barbecue:

Wanneer je er nog niet uit bent welke soort barbecue je wilt aanschaffen, of als je nog twijfelt welke je pakt binnen een categorie, is het verstandig om de volgende vragen bij jezelf te stellen:

 • Hoe vaak zal ik de barbeque aansteken? 
 • Hoeveel moeite wil ik steken in het barbecueën?
 • Wat wil ik allemaal klaarmaken op de barbecue?

Welke barbecue past bij mij?

Ben je van plan om indrukwekkende gerechten op tafel te zetten met een opmerkelijke smaak? En vind je het ook niet erg om hier uren mee bezig te zijn? Kies dan voor een houtskoolbarbecue. Kies je liever voor het gemak en het snel klaarmaken? Dan is de gasbarbecue meer geschikt voor jou! Het is vooral belangrijk om te kijken naar je persoonlijke voorkeur en budget die je beschikt. Zo kan jij de juiste keuze maken in het kiezen van een nieuwe barbecue!