Als je de kans op een inbraak wilt verkleinen, is het belangrijk om goede sloten op de buitendeuren aan te brengen. Sloten met kerntrekbeslag zijn niet populair bij het inbrekersgilde omdat ze van buitenaf zeer lastig kunnen worden geforceerd. Een slot met kerntrekbeslag heeft aan de buitenkant geen zichtbare schroeven. Hierdoor is ‘kerntrekken’ niet mogelijk en daarom wordt het ook wel een anti-kerntrekbeslag genoemd. Bij deze methode om een slot te forceren wordt een schroef in het slot gedraaid aan de buitenkant, waarna het slot betrekkelijk eenvoudig kan worden verwijderd.

Wat zijn de aandachtspunten als je kerntrekbeslag aanschaft?

Als je nieuwe sloten laat plaatsen of dit zelf gaat doen, dan kies je natuurlijk voor sloten met het PKVW (Politie Keurmerk Veilig Wonen) of SKG3 sterren. Deze sloten hebben standaard kerntrekbeveiliging. Het is belangrijk erop te letten dat de cilinder een bepaald aantal millimeters uitsteekt aan de buitenzijde, hoeveel verschilt per type slot. Ook moeten de afstanden van de schroeven waarmee het slot in de sponning wordt bevestigd natuurlijk overeenkomen, dit luistert zeer nauw omdat het slot anders niet past en je de deur dus niet op slot kunt draaien.

Steeds meer woningen krijgen sloten met kerntrekbeslag

Nieuwbouwwoningen worden standaard voorzien van sloten met kerntrekbeslag. Woon je in een wat ouder huis dan, is de kans groot dat er op de buitendeuren nog verouderde sloten zitten. Vooral de achterdeur is bij veel woningen kwetsbaar. En juist deze is ‘geliefd’ bij inbrekers, want in de achtertuin staan ze minder in het zicht dan aan de voordeur en kunnen ze dus vaak ongestoord hun gang gaan. Inbrekers hebben een voorkeur voor sloten die ze binnen tientallen seconden kunnen forceren. Kerntrekken neemt doorgaans niet langer dan 30 seconden in beslag. Als je je sloten laat vervangen door sloten met kerntrekbeslag is de kans groot dat inbrekers je woning overslaan.

Wat kun je verder doen om de kans op een inbraak te verkleinen?

Naast goede sloten op de deuren is goed hang- en sluitwerk op de ramen belangrijk. Laat ook geen ramen open staan die gemakkelijk bereikbaar zijn. Zet geen ladder of keukentrap buiten die inbrekers kunnen gebruiken om via de bovenverdieping binnen te komen. Zo maak je het inbrekers een stuk lastiger.