Als je hoogfrequente signalen voor radio en tv wilt verzenden, kun je een coaxkabel gebruiken. Deze kabel wordt ook wel coax genoemd. De kern en mantel van deze kabel hebben dezelfde as. Dit betekent dat de buitenste geleider en de binnenste geleider concentrisch zijn. De magnetische en elektrische velden van deze kabel kunnen voorkomen dat elkaar eruit komen. Hierdoor is er geen storingssignaal dat in en uit de kabel kan komen. De kabel kan het geluids- en beeldsignaal door de binnengeleider sturen. Wanneer je deze kabel opent, zie je de plastic huls die om de buitenste geleider is geplaatst. De functie van de plastic mantel is om de kabel te beschermen tegen externe factoren.

Soorten coaxkabel

Op basis van impedantie kan coaxkabel in twee typen worden verdeeld. De eerste coaxkabel heeft een impedantie van 75 Ohm. Een ander type kabel heeft een impedantie van 50 Ohm. Coaxkabel met een impedantie van 75 Ohm wordt meestal gebruikt voor het verzenden van videosignalen. Ondertussen wordt coaxkabel met een impedantie van 50 Ohm vaak gebruikt voor het verzenden van draadloze gegevens. Bovendien wordt RF-coaxkabel gebruikt om radiofrequente signalen te verzenden. Een ander type coaxkabel is de RG6-kabel die een grotere geleider heeft. Als gevolg hiervan kan deze kabel je een betere signaalkwaliteit bieden. Omdat hij een dunne vorm heeft, kun je hem gemakkelijk aan je muur bevestigen. Bovendien is de RG59-kabel dunner dan de RG6-coaxkabel. Deze kabel is goed voor laagfrequente transmissie.

Het gebruik van coaxiale kabel

Als je een coaxkabel voor tv nodig hebt, kun je een RG6-kabel gebruiken. Gebruik geen kabel van slechte kwaliteit, aangezien dit de tv-ontvangst kan beïnvloeden. Bovendien kun je de RG11-coax kabel gebruiken voor HDTV. Deze kabel kan high-definition signalen met hoge snelheid overbrengen. RG-6 coaxiale kabel kan worden gebruikt voor internet. Het kan signalen van internetverbindingen verzenden. Omdat het een grotere geleider heeft, zal het een betere signaalkwaliteit bieden. Coaxkabel wordt ook gebruikt voor CCTV. De beste coaxkabel voor CCTV is RG-59. Als laatste wordt coaxkabel gebruikt voor het verzenden van digitale videosignalen.

De voordelen van het gebruik van een coaxkabel:

Er zijn veel voordelen die je kunt behalen als je een coaxkabel gebruikt. Ten eerste kan deze kabel een hoge bandbreedte ondersteunen. Glasvezel kan onbeperkte bandbreedte hebben. Het implementeren van deze kabel is echter moeilijker dan het gebruik van coaxkabel. Een coax kabel is eenvoudig te installeren. Je hebt alleen eenvoudige hulpmiddelen nodig om het te installeren. Het heeft een grote geleider die gemakkelijk kan worden verlengd en gesplitst. Je kunt de beschadigde coax ook eenvoudig repareren door deze waterdicht te maken. Daarnaast kun je de coaxkabel voor je tv en andere audiovisuele media eenvoudig installeren, aangezien deze apparaten een RF-ingang hebben. Dit is anders dan een Vobst kabel, die wordt gebruikt voor de aanleg van elektrische installaties. Je hoeft dus niet meer geld uit te geven voor media conversie. Bovendien levert de coaxiale kabel cabine stroom aan de elektronische apparaten, aangezien deze kabel van metaal is. Een ander voordeel van het gebruik van deze kabel is de duurzaamheid. Het is bestand tegen buigen en verpletteren. Als je de voordelen van deze kabel kent, zul je deze coax zeker gebruiken voor je multimediaproject.