Zijn de vensterbanken bij jou thuis nog leeg? Zonde! De vensterbank biedt ruimte voor decoratie die je interieur van extra sfeer voorziet en de inkijk vanaf buiten een stuk leuker maakt. Hieronder volgen een aantal ideeën zodat je je vensterbank kunt decoreren op leuke manier.

Vensterbank decoreren in winters thema

In de wintermaanden zitten we wat meer binnen en daarom is het extra fijn als je interieur er knus uitziet. Een manier om ervoor te zorgen dat jouw huis er gezellig en uitnodigend uitziet, is je vensterbanken voorzien van vensterbankdecoratie met een winters thema. Heb je kinderen of neefjes of nichtjes? Ga op een vrije woensdagmiddag dan herfst- of winterstukjes knutselen en plaats de creaties in de vensterbank. Knutsel een winterdorpje van karton of maak een sneeuwlandschap in de vensterbank met watjes. Ben je nu niet zo van het knutselen maar vind je het wel een leuk idee om een winters tafereel te creëren om je vensterbank mee te decoreren? Dan kun je je kerststal of een kant-en-klaar winterdorpje (die je misschien nog op zolder hebt liggen) ook als basis gebruiken. Kleed het geheel aan met nepsneeuw, stro, lampjes en je het in mum van tijd leuke vensterbankdecoratie. Doe een beroep op je creativiteit en hergebruik materialen die je nog hebt liggen wanneer je je vensterbank decoreert met een leuk winters tafereel.

winter vensterbank decoratie

Vensterbank zitje of werkplek

Wij zijn er gek op: knusse zitjes die je soms in diepe vensterbanken ziet. Ons advies is om, als je over een diepe vensterbank, een dakkapel of kleine erker beschikt, deze te decoreren door er een zitje in te maken. Hoe leuk is het om weg te kunnen kruipen in een fijn plekje waar je naar buiten kunt kijken? Heb je al een diepe vensterbank? Dan kun je met een paar kussentjes, een schapenvelletje en een kleedje al een knus geheel samenstellen. Plaats eventueel een bredere plank op je vensterbank, zodat deze een beetje uit het raamkozijn steekt en je een groter oppervlak hebt om op te zitten. Een mooie houten plank kan een prachtige uitbreiding van je vensterbank zijn en is dan tevens de basis voor je vensterbank zitje.

vensterbank zitje

In plaats van een zitje kun je ook je vensterbank zo inrichten en decoreren dat deze geschikt wordt als werkplek. Breid de vensterbank uit met een grote plank zoals hieronder, leg je laptop en wat schrijfgerei neer en zet er een leuke stoel bij en je hebt een compacte werkplek aan het raam.

werkplek vensterbank bureau

Lichtjes als vensterbankdecoratie

Wat ook een sfeervolle toevoeging is aan je interieur, is vensterbankdecoratie bestaande uit vrolijke lichtjes. Gebruik lichtsnoeren, lampionnetjes of ouderwetse kaarsen om je vensterbank te decoreren. Je kunt lichtsnoeren als een soort omlijsting van het raamwerk gebruiken, maar het kan ook wat speelser door het lichtsnoer gewoon op de vensterbank te leggen. Leg er wat winterse decoratie tussen (zoals theelichtjes, dennenappels of geurstokjes) en klaar ben je!

Voorzie je vensterbank van decoratietakken

Mooie takken in kronkelende vormen zijn erg decoratief. Als je ze op de vensterbank legt of voor het raam hangt, voorzie je je interieur van een mooi natuurlijk element. Het leuke van het werken met decoratietakken is dat je zo’n mooie, kronkelende tak kunt gebruiken als “kapstok” waar je andere decoratie aanhangt. Zoek een mooie losliggende tak in het bos (let op dat deze helemaal uitgedroogd is!), maak hem schoon en voorzie hem eventueel van een likje verf. Hang de decoratietak voor het raam en maak hier weer touwtjes aan vast met kerstballen, vogeltjes, kaartjes of foto’s. Zo heb je originele vensterbankdecoratie die je gemakkelijk kunt aanpassen door na een tijdje de versiersels die aan de tak hangen, te verruilen voor andere decoratie.

decoratietakken vensterbank decoreren

Vensterbankdecoratie tegen inkijk

We hebben tot nu toe steeds benadrukt wat voor een leuke blikvanger vensterbankdecoratie kan zijn, maar misschien wil je vooral je vensterbank decoreren om inkijk te voorkomen. Als je vensterbankdecoratie zoekt om inkijk vanuit buiten te beperken, kun je onder andere denken aan planten in grotere potten, schemerlampen of raamschermen zoals losstaande louvreluikjes op pootjes.

Planten gebruiken om je vensterbank te decoreren

Tot slot kun je je vensterbank decoreren met planten. Als er veel zonlicht op je vensterbank schijnt, werk dan met vetplantjes, cactussen of andere planten die er goed tegen kunnen om in het volle licht te staan. Een verzameling vetplantjes zal vrolijk staan zo voor het raam.

planten vensterbankdecoratie

Dit waren onze ideeën voor vensterbankdecoratie. Hopelijk hebben we je weten te inspireren en kun je je vensterbanken decoreren op een manier die helemaal bij je past.