Japanse tuinen staan bekend om hun kleur, de vele bomen, de watervallen en zijn rust. Hun asymmetrische uitstraling laat de bezoeker doen denken dat de natuur zelf de tuinen zo heeft gecreëerd. Echter is dit niet waar, want het aanleggen van een Japanse tuin kost veel tijd en energie. Aangezien onderhoud een belangrijk onderdeel is van een Japanse tuin. Maar omdat rust het voornaamste doel is van een Japanse tuin, moet het niet de uitstraling hebben dat het enorm veel werk kost. Door de vele paden die zijn aangelegd kun je fijne wandelingen door de tuinen maken en genieten van de serene uitzichten. In de vijvers in de tuinen zwemmen vissen en zijn schildpadden te zien.

De Japanse tuin en zijn oorsprong

Het idee van een Japanse tuin komt vanuit China grappig genoeg. Het is namelijk afgeleid van de Chinese tuin en biedt de bezoeker de ruimte om na te denken over het leven en daarin de juiste keuzes te maken. Zijn oorsprong ligt in ongeveer 700 jaar na Christus.

De Japanse tuin in Nederland

Het is niet per se nodig om naar Japan te reizen om zo een Japanse tuin te kunnen bewonderen. In Nederland zijn er ook verschillende Japanse tuinen aangelegd met hetzelfde doel en dezelfde uitstraling als die in Japan zelf. De mooiste Japanse tuinen in Nederland zijn te vinden in Naaldwijk, Oranjerie en vlakbij Den Haag. Dus wil je er een dagje op uit, maar toch het gevoel van rust en kalmte ervaren, plan dan een middagje Japanse tuinen bezoeken in.

Zelf een Japanse tuin aanleggen

Wanneer je spreekt van een volwaardige Japanse tuin spreek je over een relatief groot oppervlakte, waar je achtertuin waarschijnlijk niet aan zal kunnen voldoen. Echter, is het nabootsen van zijn uitstraling wel mogelijk. Belangrijk bij het aanleggen van een Japanse tuin is het creëren van balans. Niet in zijn symmetrie, maar zijn invulling dient goed uitgebalanceerd te zijn. Het aanleggen van paden door je tuin is zeer belangrijk, dit maakt het namelijk mogelijk om zo een reis te maken door de tuin. Vijvertjes, watervallen, grind, stenen en mos zijn onderdelen die ook aanwezig dienen te zijn. Japanse lantaarns geven ook het gewenste effect, en denk aan kleine Japanse beelden, of Boeddha beelden. Maar let op, zet niet teveel tegelijk in het zicht, van dit verstoort de rust die het zou moeten uitstralen.