Het inrichten van een kleine woonkamer kan een hele uitdaging zijn. Dit omdat je hier altijd rekening moet houden met de grootte van meubels en waar je deze neer kan zetten. Toch kun je met de juiste aanpak een gezellige en functionele ruimte creëren. Heb jij op dit moment een kleine woonkamer en weet je niet goed hoe je deze in wilt richten? Lees dan snel verder voor de beste tips voor een kleine woonkamer.

Het nut van multifunctionele meubels

Met meubels die meer dan een functie hebben kan je veel ruimte besparen in een kleine ruimte. Je kan hierbij denken aan een bank die kan dienen als slaapbank of opbergruimte. Super handig voor als je vaak gasten over de vloer hebt. Een ander voorbeeld is een salontafel inclusief opbergruimte of een inklapbare eettafel. Zo ben je voorbereid op gasten maar kan je tegelijkertijd meer ruimte creëren als het minder druk is in huis.

Het gebruik van kleur

Kleurgebruik is essentieel voor een open gevoel in een woonkamer. Wij nemen je mee in een aantal voorbeelden waardoor je woonkamer door middel van kleur groter lijkt.

Lichte kleuren
Lichte kleuren reflecteren meer licht dan donkere kleuren, hierdoor lijkt een ruimte groter. Denk hierbij aan witte, lichtgrijze en lichtblauwe kleuren. Door deze toe te passen aan je ruimte zal er een open sfeer ontstaan.

Contrasterende accentkleuren
De basis van een ruimte moet licht zijn, maar een opvallende accentkleur laten terugkomen in de ruimte zal de woonkamer niet verkleinen. Laat dezelfde accentkleur in een aantal items zoals accessoires, kussens en schilderijen terugkomen. Zo creëer je een visueel aantrekkelijke ruimte.

Plafond in een lichte kleur
Als het plafond lichter is dan de muren in een kamer, dan zorgt dit ervoor dat een ruimte hoger lijkt. Overweeg daarom om het plafond in een lichte, witte kleur te verven zodat dit effect zichtbaar wordt.

Horizontale en verticale strepen
Horizontale strepen kunnen een kamer breder laten lijken, terwijl verticale strepen een kamer juist hoger laten lijken. Het is belangrijk om niet over de top te gaan met strepen omdat het dan snel te druk kan worden. Gebruik daarom deze tip maximaal op een accentmuur met rustige kleuren zodat het niet te druk wordt.

Horizontale of verticale strepen in je woonkamer


Maak gebruik van spiegels en reflecties

Door het gebruik van spiegels lijkt een ruimte al snel groter dan hij echt is. Plaats een spiegel tegenover een raam om het beste effect te krijgen. Op deze manier komt er meer natuurlijk licht in de kamer wat de illusie van meer ruimte creëert 

Optimaliseer opbergruimte

In een kleine ruimte is het belangrijk om meubels aan te schaffen waar veel in kan worden opgeborgen. Denk hierbij aan tv kastjes met opbergruimte, planken aan de muur of poefjes met opslag. Als je meer te besteden hebt is het raadzaam om een inbouwkast te laten maken als tv-meubel en opslag. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte en heb je een stijlvol element in je woonkamer.

Inbouwkast in woonkamer

Denk verticaal

Bij het inrichten van een kleine ruimte is het belangrijk om de hoogte ook mee te nemen in je plan. Zo kan je gebruikmaken van hoge boekenkasten, hoge planken en schilderijen om de aandacht naar boven te trekken. Zo maak je optimaal gebruik van de hoogte van een ruimte. Een andere tip is om spots te plaatsen boven deze items om ze nog meer uit te lichten, zo gaat de aandacht nog meer naar boven.

Bank voor een kleine woonkamer

In een kleine woonkamer kan niet elke bank geplaatst worden, je wilt namelijk niet dat je bank de gehele ruimte inneemt. Er zijn verschillende banken die je wel kan kiezen, wij nemen je graag mee in een aantal opties.

2-3 persoons, rechte bank
Als je weinig ruimte hebt in een woonkamer is de eerste optie een kleinere rechte bank die met de rug of met de zijkant tegen de muur wordt geplaatst. Zo houd je genoeg ruimte over voor andere meubels.

L-vormige bank
Een L-vormige bank is in een kleine ruimte perfect als je hem tegen 2 verschillende muren aan kan zetten. Zo neem je niet extreem veel ruimte in, daarnaast kun je op dit soort banken vaak meer mensen kwijt dan bij een rechte bank.

L-vormige bank

Modulaire banken
Als je het leuk vind om je woonkamer zo nu en dan te veranderen qua indeling is het een goed idee om een modulaire bank aan te schaffen. Deze kan op meerdere manieren worden aangepast waardoor je elke keer een ander design krijgt. Let wel op dat je er een koopt die niet al te groot is, anders past het niet meer in de woonkamer.

 

We hopen dat je nu helemaal klaar bent voor het inrichten van jouw kleine woonkamer! Wil je graag meer interieur inspiratie opdoen? Lees dan zeker onze volgende blogs: