Tuintrends voor het voorjaar

Het voorjaar met de hogere temperaturen komt er weer aan. Waar we spontaan van binnen naar buiten verhuizen. Maar dan moet jouw tuin natuurlijk wel klaar zijn voor het voorjaar, daarom lees je hier alle tips hoe jij heel de zomer lekker kunt genieten in jouw tuin.

Tuintrend #1

De temperaturen worden hoger, en de dagen langer. Lekker buiten tafelen is dan ook het ultieme zomergevoel voor iedereen. Net zoals voorgaande jaren is dat dan ook weer de tuintrend nummer één! Maar bij dit lekker lang tafelen komen toch wat dingen kijken. De perfecte combinatie voor het buiten tafelen bestaan dan ook uit drie onderdelen:

  • De Tuintafel
  • Een Moestuin
  • Een Buitenkeuken

Tuintafel

De tuintafel is tegenwoordig niet meer lastig te vinden, overal zie je ze wel. Nog steeds blijft een houten tafel één van de mooiste, zowel in de originele houtkleuren als geverfde kleuren. Maar denk maar eens aan een HPL blad met een aluminium onderstel, geeft meteen een erg stoer gevoel in jouw tuin.

Terracotta

En wat jouw eten nog mooier maakt, is dat het je eigen gekweekte eten is. De laatste jaren is het moestuinen dan ook erg hip. Je hebt er geen grote tuin meer voor nodig. Het kan in een mooie stenen planten border, maar ook gewoon in terracotta potjes, wat tevens een weer een erg stoer gevoel geeft en dus pas bij de eettafel, zet er een paar op jouw buitenkeuken, en het is helemaal af! Denk voor buiten dan wel aan een makkelijk schoon te maken blad voor de keuken, zo als een betonnen blad, erg makkelijk in onderhoud, en een erg mooi robuust blad.

Hierdoor hoef je geen grote borders aan te leggen en kun je op deze manier toch overal plantjes neerzetten. Maar je kunt ook creatief wezen met jouw terracotta potjes. Je kunt ze op allerlei manier spuiten en verven, met de favoriet de “dubble dip” techniek. Waarbij het lijkt of je het potje voor de helft in de verf hebt gedipt, dus met een strakke lijn waardoor de onderkant van het potje een andere kleur krijgt.

Terracotta

Tuintrend #2

In een tuin hoort natuurlijk wel beplanting thuis. En op dit gebied zijn ook nieuwe trend ontstaan en oude terug.

Beplanting in huis

Verticaal

Gras

Wat we steeds meer zien bij de tuinarchitecten is dat ze niet alleen de horizontale ruimte gebruiken voor de planten, maar ook verticaal. Dit betekent dus tegen de muren steeds vaker plantenworden geplaatst, zoals mossoorten of een klimop.

 

Gras

Steeds meer wordt er gebruik gemaakt van siergrassen in de tuin. En daarmee heb ik het niet over gewoon “voetbal gras”, maar over grassen zoals zwenkgras, prachtriet, vingergras of de meest bekende met de  graspluimen zoals op de afbeelding hiernaast. Deze grassen geven een chique, rustig gevoel en met een erg natuurlijke uitstraling aangezien het geen felle kleuren heeft, maar het wel groen in je tuin brengt.

Verder heeft het weinig onderhoud nodig, het kan zowel in iedere tuin staan en het mooiste, het blijft in de winter net zo mooi als in de zomer. Waardoor jouw tuin niet alleen klaar is voor de zomer, maar ook de eerstvolgende winter.

Exotisch

De laatste jaren worden er ook steeds meer exotischere planten gebruikt in de tuinen zoals palmbomen en bamboe. Persoonlijk is mijn favoriet dan toch de olijfboom, die een erg mooie zachte kleur heeft en waardoor je meteen het vakantiegevoel krijgt. Let wel op dat deze tropische planten in de winter niet tegen de vorst kunnen en moeten worden bedekd, wat er toch weer minder mooi uit ziet.

Exotisch

Tuintrend #3:

De vormen van de trendtuin veranderen ook erg vaak. De laatste jaren zagen we bijvoorbeeld veel strakke lijnen en vormen in de tuin, maar dit gaat dit jaar anders, het mogen meer natuurlijke organische vormen zijn.

Authentiek

In de bestrating van de tuin, zien we vooral het gebruik van authentieke materialen terug. Het liefst met hergebruikte materialen. Ooit gelopen in een historisch dorp en goed gekeken naar de bestrating daar? Deze bestrating wordt namelijk ook de nieuwe trend, van de grote rustieke tegels gaan we terug naar de oude kleine klinkertjes.

Natuurlijk

Het tweede recept, is natuurlijke materialen gebruiken zoals hout en steen. Maar je mag het ook nog wat letterlijker opvatten door grote natuurlijke elementen in jouw tuin te plaatsen zoals grote rotsblokken, wanneer dit past in jouw tuin natuurlijk. Dit is namelijk één van de nieuwste tuintrends, waarbij je een groot statement maakt in de tuin.

Water

Het gebruik van water in de tuin is al een oudere trend die nog steeds bij ons blijft. Het geeft een organisch gevoel, dus geen strak gevoel in jouw tuin. Net zoals de borders in jouw tuin hoeft dit niet meer allemaal strak maar mag het zigzaggend of rond zijn. Het leuke aan water in de tuin is dat je er mooie stenen langs kunt leggen met oeverplanten ertussen. En in het water kunnen mooie waterplanten terecht, maar pas op dat je er niet te veel plaatst anders ziet het er te vol en druk uit. Dit geeft een erg rustgevend gevoel, en als je ligt in je tuin en je hoort het water, krijg je zeker geen spijt van, en slaap je heerlijk weg!

Ik hoop dat je met deze trends en tips, meer inspiratie hebt gekregen voor jou ideale voorjaarstuin! Ik wens jullie een fijn voorjaar toe met vele mooie momenten in jouw tuin natuurlijk!

Auteur: JkInterieurs