Hout in je interieur verwerken: 5 tips!

Hout is nog altijd één van de meest gebruikte materialen in interieurs. En dat is niet gek: hout is er in verschillende soorten met elk hun eigen kenmerken. Er is dus haast altijd wel een soort die jij mooi vindt en die bij jouw interieur past. Bovendien zorgt hout ook voor warmte in huis.

Binnen elke woonstijl zien we hout terugkomen. Bij een industrieel interieur wordt veel gebruik gemaakt van ruwe, robuuste materialen als beton en staal. Je kunt dan hout in je interieur verwerken om het geheel wat meer warmte te geven. Ook bij de Scandinavische woonstijl zien we hout veelvuldig terugkomen. En ook binnen een natuurlijk interieur, wat momenteel erg hot is, wordt veel gebruik gemaakt van hout. Ook bij de vele andere woonstijlen die we kennen, wordt gebruik gemaakt van hout.

Hout in je interieur verwerken kun je op verschillende manieren doen. Om je wat inspiratie te geven, laten we in dit artikel 5 manieren zien om hout in je interieur te verwerken.

5 manieren om hout in je interieur te verwerken  

Door hout te gebruiken in je interieur kun je gemakkelijk zorgen voor een warmere uitstraling en sfeer in huis. Hout in je interieur verwerken kun je op verschillende manieren aanpakken. Pak jij het groots aan, of houd je het liever subtiel met accessoires van hout?

1. Een warm gevoel onder je voeten

Het eerste wat in je opkomt wanneer je denkt aan hout in je interieur verwerken, is waarschijnlijk een houten vloer. Met een houten vloer zorg je direct voor een warme sfeer in je woning.
Wanneer je bijvoorbeeld een industrieel interieur hebt, dat soms een wat kille uitstraling kan hebben, kan je dit gemakkelijk meer warmte geven met een houten vloer. Maar ook bij andere woonstijlen is een houten vloer erg mooi.
Bovendien kan je met een houten vloer alle kanten op qua kleur en stijl. Je kunt precies kiezen wat jij zelf mooi vindt en wat goed past bij de rest van jouw interieur. Een houten vloer is, als je het ons vraagt, dus eigenlijk altijd een goed idee!

2. Houten elementen in je woning

Natuurlijk zijn houten meubels ook een geweldige manier om hout in je interieur te verwerken. Met houten meubels kun je helemaal naar eigen smaak wat hout toevoegen aan je interieur.

Zo kun je kiezen voor robuuste houten meubels, of juist voor houten meubels in combinatie met staal, zoals op bovenstaande afbeelding. Ook meubels van onbewerkt hout waarin nog duidelijk het karakter van de boom zichtbaar is, zoals de boomstamtafeltjes op onderstaande afbeelding, zijn tegenwoordig helemaal hot. Binnen een natuurlijk of landelijk interieur komt deze soort houten meubelen helemaal tot zijn recht!

Het fijne aan hout is dat er zoveel verschillende soorten en kleuren zijn. Daardoor kun je kiezen voor houten meubelen die naar jouw smaak zijn. De één houdt van donker hout, terwijl de ander juist liever hout met een whitewash look ziet.

hout interieur

3. Warmte van bovenaf

Goed, we geven toe, voor deze manier van hout in je interieur verwerken moet je enigszins geluk hebben. Een houten plafond kun je namelijk niet gemakkelijk zelf creëren. Maar ben jij gezegend met een houten plafond in huis? Dan kun je daarmee een erg warme, knusse sfeer creëren!

Wellicht is niet je hele plafond van hout, maar heb je wel zichtbare houten steunbalken. Is dit het geval, doe dan geen moeite om deze weg te werken zodat ze niet meer zichtbaar zijn. Steunbalken mogen namelijk gezien worden! Vooral binnen de industriële, landelijke en natuurlijke woonstijl mag je deze elementen van je huis gewoon laten zien.

Schilder je plafond en de steunbalken in een kleur die bij jouw interieur past, of kies er juist voor om ze in de originele staat te behouden. Een verweerde, robuuste look is tegenwoordig namelijk ook helemaal hip.

 

hout plafond

4. Een houten muur als eyecatcher

Wanneer je aan hout in je interieur verwerken denkt, denk je al snel aan een houten vloer, meubels of accessoires. Waar je waarschijnlijk niet zo snel aan zult denken is een houten muur. Maar wist je dat dit ook erg mooi kan zijn?

Als je één wand in bijvoorbeeld de woonkamer of slaapkamer bekleed met hout, krijgt de kamer een erg bijzondere uitstraling. Bovendien maak je van die muur dan een echte eyecatcher.

En je hoeft echt geen houten muur te gaan bouwen. Je kunt namelijk op verschillende andere manieren gemakkelijk het idee van een houten muur creëren. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van wandpanelen of plakhout. Maar je kunt ook kiezen voor behang met een houtlook! Een houten muur creëren hoeft dus echt geen moeilijke klus te zijn.

5. Op een subtiele manier hout in je interieur verwerken

Een houten vloer, plafond of muur zijn vrij aanwezig in je woning. Om houten meubelen kun je ook eigenlijk niet heen. Wellicht vind je dit wat te heftig en wil jij liever op een wat subtielere manier hout in je interieur verwerken.

Dat kan natuurlijk ook! Met accessoires van hout kun je namelijk ook prima hout in je interieur verwerken. Wat denk je bijvoorbeeld van een boomstamschijf? Deze zijn erg hip. Leg zo’n boomstamschijf bijvoorbeeld op tafel en zet er wat gezellige kaarsen en kaarshouders op. Super sfeervol!

Maar ook andere houten accessoires kunnen je woning meer warmte geven. Houten kandelaars of mooie houten schalen bijvoorbeeld. Je zult versteld staan welke accessoires van hout er allemaal zijn en wat dit kan doen voor je woning. Wellicht heb jij, zonder dat je het doorhebt, al meer houten accessoires in huis dan je denkt.

Kun jij eigenlijk niet kiezen welke houtsoort je nu het mooiste vindt voor in je interieur? Geen paniek! Je kunt verschillende houtsoorten namelijk prima met elkaar combineren, zonder dat het een rommeltje wordt. Vaak helpt het wel om de rest van je interieur dan wat rustiger te houden en te kiezen voor een aantal basiskleuren die je gebruikt in je interieur. Anders kan het geheel wat druk overkomen.

Bovendien kun je hout ook goed combineren met andere materialen zoals kurk, bamboe en glas. Door verschillende materialen te combineren creëer je een speels effect. Eigenlijk is er dus geen enkel excuus meer om geen hout in je interieur te gebruiken!

Welke manier van hout in je interieur verwerken heeft jouw voorkeur?
Deel het met ons in een reactie!

houten accesoires