Veel mensen dromen van een weelderig en groen gazon om de hele zomer van te genieten. Maar vaak wordt deze droom bedolven door onkruid dat tussen de grassprieten opduikt. Af en toe kan het onkruid uit de hand lopen en een erf inhalen. Sommige mensen maken zich zorgen over het behandelen van een onkruidcrisis, omdat ze bang zijn dat ze per ongeluk hun gazon kunnen vernielen. Hoewel een groot aantal onkruiden ontmoedigend kan zijn, zijn er oplossingen om onkruid te doden, geen gras. Lees verder om te leren hoe je onkruid in je gazon kunt doden zonder je gras te beschadigen.

Hoe onkruid in gazons werkt

Om te begrijpen hoe u een gazon moet behandelen, is het belangrijk om het onkruid zelf te begrijpen. Onkruid is planten, net als het gras in je gazon. Omdat het planten zijn, gedijt onkruid onder dezelfde omstandigheden als een weelderig, groen gazon. Onkruid groeit ook als het gras laag wordt gemaaid en de grond wordt verdicht. Deze ideale omstandigheden kunnen leiden tot een gazon vol onkruid, maar er zijn een paar verschillende soorten onkruid waar je op moet letten:

  • Breedbladig okruid: Dit onkruid omvat paardenbloemen, klaver, klimop, oxalis, vogelmuur, distel, dollarwier en weegbree. De bladeren op dit onkruid zijn breed en plat.
  • Onkruidachtige sprieten: Dit onkruid omvat krabgras, vossenstaart, jaarlijkse bluegrass en kwakgras. Dit onkruid groeit in sprieten en ziet eruit als gras.
  • Grasachtig onkruid: Dit onkruid omvat notenzegge, wilde ui en wilde knoflook. Dit onkruid lijkt misschien een beetje op gras, maar ze groeien in een meer buisvormige en holle vorm.

Het is belangrijk om te bepalen welk type onkruid in je tuin groeit voordat je een behandeling kiest. Sommige producten zijn specifiek ontworpen voor bepaalde soorten onkruid en kunnen alleen voor die soort worden gebruikt.

De stappen voor het bestrijden van onkruid
Dit zijn de algemene stappen voor het verwijderen van onkruid in je gazon, ongeacht het type behandeling.

  1. Identificeer het soort onkruid. Bepalen of je met breedbladig of grasachtig onkruid werkt, helpt je bij het kiezen van de juiste producten. De bovenstaande tips kunnen helpen of een professional kan het ook identificeren.
  2. Kies een behandeling. Er zijn natuurlijke herbiciden of producten die je kunt gebruiken om je problemen te behandelen. Als je een product gebruikt, kies er dan een voor het juiste type onkruid en gras dat je hebt. Als je voor een natuurlijke oplossing kiest, lees dan hieronder voor meer informatie over het gebruik ervan.
  3. Dood het onkruid. Als je een product gebruikt, volg dan nauwkeurig de aanwijzingen. Overweeg de instructies minstens drie keer te lezen voordat je begint. Welke behandeling je ook kiest, zorg ervoor dat het tussen de 5 en 15 graden is met weinig tot geen wind en een zeer kleine kans op regen. Alle soorten onkruidverdelgers kunnen geen onderscheid maken tussen gras en onkruid, dus het is cruciaal om het alleen op het onkruid toe te passen. Daarom is het gebrek aan wind cruciaal om te voorkomen dat de producten op andere planten blazen.
  4. Zorg voor goed gazononderhoud. Maai hoger om te voorkomen dat het gras te laag of de grond te verdicht wordt. Deze technieken helpen toekomstige onkruidgroei te voorkomen en zorgen ervoor dat onkruidbehandelingen langer duren.
    Zijn er plekken die opnieuw ingezaaid moeten worden, gewoon kaal beginnen te worden, of waar het gras dood is gegaan? Dan wordt het tijd voor nieuwe graszoden bestellen, maar leggen doe je pas een week nadat je het gazon met een onkruidverdelger of met een natuurlijk middel hebt behandeld.

Hoe u natuurlijk onkruid kunt voorkomen

Als je besluit om geen onkruidbestrijdingsmiddelen te gebruiken, zijn er natuurlijke herbiciden die kunnen worden gebruikt. Een van de meest voorkomende manieren is het doden van onkruid met azijn. Om azijn als natuurlijk herbicide te gebruiken, doe azijn in een spuitfles of pompspray en verdeel het samen met een borstel. Net als bij andere herbiciden, kan azijn geen onderscheid maken tussen wiet en gras. Spuit de azijn in de vroege ochtend op het onkruid en breng alleen azijn aan op het onkruid en vermijd het raken van nabijgelegen planten.
Het bestrijden van onkruid in je gazon is goed te doen door de juiste stappen te volgen en de juiste producten te gebruiken. Maar misschien wil je onkruidproblemen voorkomen voordat ze een probleem worden.

Heb jij kunstgras in je tuin liggen? Dan is het ook belangrijk om eens in de zoveel tijd onderhoud aan het kunstgras te verrichten. Daarmee verleng je de levensduur van het kunstgras.