Kunstgras aanleggen in je tuin

Gezellig spelen met de kinderen, barbecueën met vrienden en familie of gewoon lekker van de zon genieten. Het liefst genieten we het hele jaar door van een mooi groen gazon zonder dat we uren bezig zijn met grasmaaien, sproeien, onkruid verwijderen, enz. Met een kunstgrasgazon kun je genieten van je gazon zonder al die vervelende klusjes. Bovendien ligt je gazon er altijd perfect bij. Kale, gele en bruine plekken in je gazon behoren met kunstgras tot het verleden. Dus check deze leginstructies en wacht niet langer met het aanleggen van je eigen kunstgrasgazon!

Voorkom problemen door zorgvuldig leggen

Wanneer een kunstgrasgazon goed wordt gelegd kun je er jarenlang van genieten zonder dat het veel onderhoud nodig heeft. Hierbij is het wel van belang dat het gazon zorgvuldig wordt gelegd. De tijd die je er tijdens het leggen extra aan besteedt verdien je dubbel en dwars weer terug. Het leggen van kunstgras bestaat uit verschillende stappen.

Egaal en schoonmaken van de grond

Voor een strak kunstgrasgazon is het belangrijk dat het oude gazon, onkruid, losse bladeren en planten allemaal netjes worden verwijderd. Haal alle tuinafval weg en maak de grond zo egaal mogelijk door deze aan te harken. Vervolgens breng je 5 tot 10 cm zand aan. Voordat je de zandlaag vlak walst moet je deze eerst goed inwateren. Zonder egale ondergrond krijg je nooit een egaal gazon. Deze stap is dus ontzettend belangrijk.

Onkruidvrij met een onderdoek

Om te voorkomen dat je alsnog uren in de tuin staat om onkruid te verwijderen moet je een onderdoek aanbrengen. Hiervoor kun je het beste een drukverdeeldoek gebruiken. Een drukverdeeldoek zorgt ervoor dat er in de loop van de tijd geen hobbels en bobbels in je grasveld ontstaan. Eventueel kun je het drukverdeeldoek in de hoeken vastzetten.

Rollen

Wanneer je alle voorbereiden hebt voltooid, kun je het kunstgras aan gaan leggen. Kunstgras wordt net als tapijt, geleverd op een rol. Deze rol kun je uitrollen over het drukverdeeldoek. Wanneer je gazon te breed is voor één rol kun je meerdere rollen naast elkaar leggen. Houd er dan wel rekening mee dat alle sprieten van het gras dezelfde kant op staan.

Snijden en lijmen

Wanneer je een groot gazon hebt, zijn naden helaas niet te voorkomen. Om er voor te zorgen dat de naden nauwelijks opvallen, is het belangrijk dat het kunstgras strak wordt afgesneden. Eventueel kun je het gras vastplakken met speciale kunstgrastape. Dit zal voorkomen dat het kunstgras gaat schuiven. Voor de buitenste randen van je kunstgrasgazon moet je speciale haken gebruiken om het kunstgras vast te zetten.

Borstelen

Na het leggen van je kunstgrasgazon moet je nog even geduld hebben voordat je kunt genieten van je nieuwe gazon. Je moet het gras namelijk eerst borstelen. Op de rol worden de sprieten van het kunstgras vaak helemaal plat gedrukt. Je kunt de sprieten overeind zetten door er met een harde bezem over te borstelen. Na het borstelen ziet je kunstgrasgazon er geweldig uit.

Instrooien

Het instrooien van je kunstgrasgazon is de allerlaatste stap. Door het kunstgrasgazon in te strooien met instrooizand wordt het gazon verzwaard en zal het een stuk stabieler liggen.