De woningen van nu worden steeds vaker gasloos opgeleverd. Daarnaast zijn we als Nederlanders steeds meer bezig met milieubewust leven. Hoe kun je nou bij de aanschaf of bij het gebruik van een haard daarin een steentje bijdragen? Omdat Nederland van het gas af wil, kun je in dit artikel de milieubewuste vervangers van een gashaard lezen.

Elektrische haard

De elektrische haard wordt steeds vaker aangeschaft. Wat volkomen begrijpelijk is, als je kijkt naar het gebruiksgemak. Je hoeft namelijk enkel de stekker in het stopcontact te steken en je kunt genieten van de sfeer. Daarnaast zijn de elektrische haarden steeds realistischer door de technische ontwikkelingen. Zo heb je elektrische haarden die middels lampen en spiegels een realistisch vuurbeeld geven en elektrische haarden die door middel van waterdamp voor een optimale 3D vuurbeleving zorgen, zie de bovenste afbeeldingen.

Wanneer je beschikt over zonnepanelen heb je een groot voordeel bij een elektrische haard. Je kunt namelijk de overcapaciteit gebruiken voor de bijverwarming van de haard. Hierdoor maak je optimaal gebruik van je zonnepanelen.

Contura kachel

Houtkachel

Een houtkachel kan erg milieuvriendelijk zijn, wanneer hij over een hoog rendement beschikt. Een kachel met een hoog rendement zorgt voor een aangename stralingswarmte zonder veel hout te gebruiken. Een voorbeeld van een merk met een hoog rendement is een Contura kachel. Vele kachels van dit merk zijn voorzien van een hoog rendement. Naast een kachel met een hoog rendement zorgt de manier van stoken voor een nog hoger rendement. Gebruik bijvoorbeeld goed gedroogd hout en stook volgens de Zwitserse stookmethode.

Propaangas haard

Een andere optie voor een gashaard op aardgas is een oplossing die erop lijkt. Namelijk een kachel op propaangas in plaats van aardgas. Propaangas wordt gewonnen uit natuurlijke grondstoffen en is daardoor een stuk milieuvriendelijker dan een gashaard op aardgas. Daarnaast is er bij gebruik van een propaangashaard geen gasnetwerk nodig in uw woning. Propaan wordt namelijk opgeslagen in flessen die je dient op te bergen in een ventilerende ruimte. Met deze haard kun je een avond genieten van het fantastische vlammenspel voor minder dan € 4,-.

Doet u mee?

Je hebt nu drie verschillende opties gelezen die kunnen fungeren als vervanger van een gashaard op aardgas. Nog niet om? Lees dan eens dit artikel: Alternatief gashaard. Daar gaan ze bijvoorbeeld nog dieper in op hoe je nou op de juiste manier stookt. Want een betere combinatie dan sfeer en milieuvriendelijk leven is er toch niet?