Naast dat het dient als een goede basis voor je levensstijl buiten, zitten er een meerdere sociale en ecologische voordelen verbonden aan het bezit van een gezond en goed onderhouden gazon. Goed onderhouden graszoden doen in feite meer voor het milieu dan de meeste andere planten. Een met duurzaamheid onderhouden grasmat dient het milieu op vele manieren. Een goed onderhouden grasmat verschaft je ook een speciale ruimte om gezamenlijk te kunnen delen met vrienden en familie om lekker van te kunnen genieten.

1. Graszoden reguleren en betere waterafvoer

Bij neerslag zorgen graszoden dat de kracht en snelheid van het water vermindert wordt, waardoor er meer in de bodem kan worden opgenomen, dit komt ten gunst van de bodemvochtigheid. Het zorgt voor regelmaat in de bodem en voorkomt bodemverontreiniging door de in de lucht verzamelde stoffen dat regenwater meeneemt in neerslag. Het reguleren van regenwater bij ondoordringbare oppervlakken is een relatief nieuwe uitdaging bij landschapsontwerpen, daarom worden er in sommige wijken regentuinen ontwikkeld.

2. Graszoden voorkomen erosie

Graszoden zijn niet alleen efficiënt in het reguleren en filteren van water, maar houden ook op een zeer efficiënte manier voedingsstoffen vast. Fosfor(fosfaat) is een voorbeeld van een voedingsstof wat zich op gronddeeltjes fixeert of door een grasmat wordt opgenomen, hierdoor lekken dit soort mineralen niet gemakkelijk door de bodem in. Door het vezelige wortelstelsel van de graszoden zit de grond aan elkaar verbonden, zodat dit soort ongewenstheid niet door regen of wind afgevoerd kunnen worden. Bodemerosie is een steeds groter probleem aan het worden, een goede grasmat kan hierbij een belangrijke rol spelen om dit tegen te gaan.

3. Zuurstof

Gezonde gazons nemen kooldioxide op uit de lucht en geven zuurstof af. Wist je dat een tuin van 15 vierkante meter voldoende zuurstof produceert voor een gezin van 4 personen. Hier alleen al om, is het belangrijk om een goed gazonnetje te hebben. Ook wordt de luchtvochtigheid door gras gereguleerd, het zorgt voor een hogere vochtigheid waardoor verontreinigende stofdeeltjes in de lucht afnemen. Het verbeterd de luchtkwaliteit door broeikasgas te absorberen en de in de lucht zijnde verontreinigingen, zoals zwaveldioxide op te slaan.

4. Gras is natuurlijke airconditioner van de natuur

Graszoden zijn beduidend koeler dan de meest andere oppervlakken. Het is vijftien graden koeler dan een betonnen oppervlak en 30 graden koeler dan asfalt en kunstgras. Het transpiratie proces van een grasmat heeft een verkoelend effect dat de temperatuur rond de grasmat verlaagt. Studies hebben aangetoond dat een kale grond of een slecht onderhouden gazon aanzienlijk meer warmte afgeeft dan een goed onderhouden grasmat.

5. Graszoden zijn geluiddempend

Ook hierbij hebben studies duidelijk aangetoond dat het leggen van graszoden op een helling barrière tegenover een geluidsbron, bijvoorbeeld een snelweg, het geluid met wel acht tot tien decibel wordt verminderd. Elk geluid draagt over gras minder ver, zal zachter worden en minder irriterend. Daarom zal het buiten bij je in de tuin of om je huis, een rustgevend effect geven.

6. Waarom graszoden in plaats van graszaad

De keuze hangt af van enkele factoren. Het eindproduct van beide kan hetzelfde resultaat opleveren. Het nadeel van graszaad is alleen dat het maanden nodig heeft om zich goed te vestigen. Wil je van een helling een gazonnetje maken, loop je met graszaad het risico dat het met een zware regenbui van de helling spoelt. Houdt er ook rekening mee dat vogels gek op zaadjes zijn en dat de eerste maand na het zaaien veel meer nazorg nodig is dan graszoden. Graszoden daarentegen, kunnen (voorzichtig) binnen een maand worden gebruikt. En wanneer je graszoden legt maakt in principe niet uit. Je kunt graszoden praktisch het hele jaar door leggen, mits het niet vriest of sneeuwt.

7. Veiligheid en recreatie

Het leggen van graszoden is een goedkope manier om veilige recreatieve oppervlakken te bieden voor kinderen en volwassenen. Sporten in de achtertuin of het samenzijn van familie tijdens een picknick of BBQ zijn allemaal dingen om de familieband te versterken. Recreatieve activiteiten en vrije tijd doorbrengen op gras versterken de mentale en fysieke gezondheid van een mens, vooral in deze tijd is dat van vitaal belang.