Wil jij graag een steentje aan een beter milieu bijdragen? Of wil je graag kosten besparen op jouw energierekening? Dan heb je waarschijnlijk al eens nagedacht om zonnepanelen op jouw huis te laten installeren! De vraag is alleen, ga je de zonnepanelen kopen of huren? Beide opties brengen verschillende voor- en nadelen met zich mee. Wat deze precies zijn, zullen wij jou in dit artikel uitleggen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen kopen

Het grootste voordeel van het kopen van zonnepanelen is natuurlijk dat jij er direct de eigenaar van wordt. Als je besluit zonnepanelen te kopen kun je 21% btw van het aankoopbedrag terugkrijgen. Hierdoor bespaar je direct wat geld op de aankoop. De besparing ligt daarnaast hoger dan bij het huren van zonnepanelen. Dit komt doordat je geen maandelijkse lasten hebt. Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan het kopen van zonnepanelen. Zo ben je zelf verantwoordelijk voor het herstellen van eventuele schade, het onderhoud en het vervangen van de omvormer. Het zonnesysteem zelf heeft daarnaast bijna geen onderhoud nodig. Een ander nadeel is dat je in één keer een grote aanschaf moet doen, waar je misschien het geld niet voor hebt.

Zonnepanelen huren

Je kunt natuurlijk ook voor zonnepanelen huren kiezen. Bij zonnepanelen huren is het grootste voordeel dat je geen groot budget beschikbaar hoeft te hebben om toch jouw eigen stroom op te kunnen wekken. Je betaalt namelijk maandelijks een bedrag aan huur. Deze kosten liggen vaak lager dan de opbrengst van de zonnepanelen, waardoor je meer op jouw energierekening bespaard dan dat je aan huur betaald. Daarnaast heb je zelf ook geen omkijken meer naar de zonnepanelen en de werking van het systeem, eventuele reparaties en het onderhoud liggen namelijk allemaal bij de verhuurder. Een nadeel van zonnepanelen huren is dat het rendement lager ligt dan bij het kopen van zonnepanelen. Dit komt doordat het huurbedrag nog van de opbrengst afgehaald moet worden. Gelukkig is er vaak wel de optie dat je de zonnepanelen uiteindelijk over kunt nemen, waardoor de zonnepanelen uiteindelijk van jou zijn.

Zonnepanelen installeren

Kijk wat voor jou voordeliger is

Of je er uiteindelijk voor kiest om zonnepanelen te kopen of te huren hangt natuurlijk van jouw persoonlijke situatie af. Misschien ben je wel op zoek naar een goede bestemming van jouw spaargeld? Of misschien geef je liever niet in één keer zo’n groot bedrag uit? Zet daarom voor jezelf op een rijtje wat voordeliger is, zonnepanelen kopen of huren.