Ben je opzoek naar wat meer sfeer in je interieur? Deze blog helpt je verder! In deze blog wordt aangegeven hoe je op de juiste manier warme kleuren in het interieur kan toepassen.

Verschillende warme interieur kleuren

Je hebt talloze kleuren die mooi weg te werken zijn in het interieur, toch gebruiken mensen vaak de standaard tinten zoals wit, zwart en grijs. Hieronder volgt een opsomming van verschillende kleuren voor in jouw woonkamer, zowel warme als koude kleuren. Hieronder wordt ook duidelijk dat wanneer je kiest voor warme kleuren, dat niet altijd een geel, oranje of rood hoeft te zijn. Ook blauw en groen tinten kunnen een warme ondertoon hebben.

warme vs. koude kleuren

Verschil warme en koude kleuren

In de bovenstaande afbeelding zie je al goed het verschil tussen de warme en koude kleuren. Toch is het verschil tussen warme en koude kleuren niet alleen een kwestie van hoe ze eruitzien. Het gaat ook om de gevoelens die ze oproepen.

Warme kleuren: zijn kleuren zoals rood, oranje en geel. Ze roepen gevoelens op van warmte en comfort. Denk hierbij aan de zon of vuur. Deze kleuren kunnen een ruimte energieker, gezelliger en uitnodigend maken. Dit is ook de reden dat warme kleuren vaak gebruikt worden in woon- en eetkamers.

Zon ondergang

Koude kleuren: omvatten blauw, groen en paars. Deze kleuren worden geassocieerd met de natuur, water en de lucht. Dit is de reden dat deze kleuren vaak kalmerend en verfrissend werken. Ze zijn ideaal voor ruimtes waar rust en concentratie belangrijk zijn. Denk hierbij aan de studeerkamer.

Blauw water met zon

Waarom kiezen mensen vaak voor warme kleuren in de woonkamer?

Mensen kiezen vaak voor warme kleuren omdat deze bepaalde gevoelens stimuleren zoals: gezelligheid, dynamiek en levendigheid. Dat houdt niet in dat warme kleuren geen nadelig effect kunnen hebben. Gebruik niet teveel warme kleuren, dan kan dat onrust bij mensen creëren daarom is het ook erg belangrijk om koude kleuren in je interieur mee te nemen.

Net zoals warme kleuren is er ook een reden waarom mensen voor koude kleuren kiezen. Koude kleuren brengen namelijk het gevoel van rust, sereniteit en balans, zo kan je bijvoorbeeld een badkamer, die rust moet uitstralen, vooral indelen met koude kleuren. Een woonkamer kun je juist voorzien van warme kleuren, zodat het gezelligheid uitstraalt.

De beste warme interieur kleuren

Je hebt veel verschillende warme kleuren voor in het interieur. De beste warme kleuren hangen af van het soort interieur. Mocht je meer warmte willen creëren, dan kan je diverse tinten van rood toepassen in het interieur samen met mosterdgeel. Mosterdgeel is een kleur die ook veel gebruikt wordt in een warm interieur. Zo kunnen mosterdgelen stoelen in elk interieur wel mooi staan. Ben je benieuwd naar de nieuwste kleurentrends van het jaar? Bekijk dan ook eens het blog waar de kleuren van het jaar bespreken.

Hieronder hebben we een paar warme interieurkleuren met elkaar gecombineerd:

warme interieur kleuren

 

Hoe creëer jij jouw perfecte warme woonkamer?

Je begint bij het maken van een moodboard, hierdoor creëer je ook meer inspiratie voor jouw woonkamer en krijg je een goed overzicht van de verschillende kleuren die je wilt gaan gebruiken. Na het maken van de moodboard en het verzamelen van de verschillende afbeeldingen, ga je bedenken hoe je de kleuren goed op elkaar kan laten aansluiten. Het is erg belangrijk voor de sfeer dat de kleuren goed bij elkaar passen, zo kan je bijvoorbeeld ervoor kiezen om een warme kleur bank te nemen, maar koude kleuren decoratie toe te voegen. Ben je niet zo’n fan van koude tinten, maar wil je niet teveel warme tinten in de woonkamer gebruiken? Dat is geen probleem, probeer het eens te combineren met een warme tint zoals beige, ecru en grijs.

Hoe creëer jij jouw perfecte koude woonkamer?

Mocht je niet van warme kleuren houden in de woonkamer, of wil je de woonkamer juist rust laten uitstralen, kan je er ook voor kiezen om je woonkamer met koude kleuren in te richten. Wel kan je dan een warme tint muur of vloer pakken, om het toch nog een mooi contrast tussen warm en koud te creëren. Zo kan een witte bank erg strak en modern zij. Ook is een witte bank perfect te combineren met kussens in warme tinten, zoals paars.

Hoe kan je wit en zwart gebruiken in de woonkamer?

Het gebruiken van zwart en wit in je interieur en is nog altijd zeer populair. Houd wel rekening dat wit hoort tot de koele tinten en zwart tot de warme tinten. Mochten je muren volledig wit zijn, kan je dat aanvullen door het toevoegen van extra warme tinten, zodat de woonkamer zelfs met een witte muur toch gezelligheid uitstraalt.  Ook kan je ervoor kiezen om een patroon van zwart en wit op de muur te laten schilderen, hierdoor brengt het zowel warmte als rust met zich mee.

Groene decoratie woonkamer

Bij welke delen van het huis kan je goed koude kleuren toepassen?

Het zitgedeelte van de woonkamer is dan misschien niet het beste om koude kleuren toe te passen, maar een leeshoek bijvoorbeeld wel, een leeshoek moet juist rust uitstralen zodat je prettig kan lezen, het gebruik van koude tinten kan hier erg bij helpen. De badkamer en slaapkamer zijn ook goede ruimtes voor het combineren van koude kleuren. Dit omdat de badkamer en slaapkamer juist dienen voor rust, is het gebruik van koude tinten erg belangrijk.

Bij welke delen van het huis kan je goed warme kleuren toepassen?

Zoals eerder benoemd is de woonkamer ideaal om warme kleuren toe te passen, maar ook een zithoek of een woonkeuken kan ideaal zijn voor het gebruik van warme kleuren. Wanneer je je huis gaat inrichten moet je vooral nagaan welke gedeeltes gezelligheid moeten uitstralen, en bij welke gedeeltes van het huis je graag tot rust wil kunnen komen. Voor de gedeeltes waar je tot rust wilt komen gebruik je de koude kleuren en de gedeeltes wat gezelligheid moet uitstralen, kies je de warme kleuren.

warme vs. koele woonkamer

Gaan warme kleuren samen met een modern interieur?

Warme kleuren gaan perfect samen met een modern interieur. Een modern interieur bestaat vooral uit wit, zwart, en neutrale kleuren zoals beige en grijs. Zo zijn de neutrale kleuren super te combineren met warme en/of koude kleuren, hierdoor is het zeker mogelijk om je moderne interieur net wat meer sfeer of rust te geven. Toch zie je vaak dat bij een modern interieur het vooral ontbreekt aan gezelligheid en sfeer, dit komt omdat een modern interieur vaak strakke witte muren heeft, met weinig kleurrijke decoratie. Zoals eerder gezegd is wit een koude tint, hierdoor is het een goed idee om wat extra warme kleuren toe te voegen zoals kussens in okergeel bijvoorbeeld.

Okergele kussens

Warme kleuren op het werk

Het toepassen van warme kleuren op kantoor kan ook veel invloed hebben zoals:

 • Prettigere werksfeer
 • Gezelligheid op de werkvloer
 • Mensen voelen zich thuis
 • Gasten voelen zich welkom

Door het toepassen van warme kleuren op de werkvloer kan er dus ook beter resultaat ontstaan. Dit omdat medewerkers een prettige werksfeer ervaren en hierdoor ook harder gaan werken. Daarnaast is het toepassen van warme kleuren op kantoor ook goed voor de indruk van de klanten die langs komen. Het kantoor geeft altijd een goede indruk van de sfeer binnen het bedrijf.

Warme kleuren gordijnen

Tegenwoordig gebruiken mensen ook steeds vaker warme kleuren gordijnen zoals gordijnen in de kleur okergeel, of licht rood zijn de laatste tijd erg populair. Mocht je nou al te veel warme tinten decoratie in de woonkamer hebben, dan bestaan er ook nog blauwe/cyaan gordijnen. Misschien klinkt het gek, maar deze gordijnen kunnen erg goed bij jouw interieur passen.

warm gekleurde gordijnen

Warme kleuren vloer

Zoals eerder aangegeven is zwart een warme tint, maar ook houttinten worden als warm beschouwd. Wanneer je er dus voor kiest om een houten vloer of een zwarte vloer heb je automatisch een wat warmere vloer, kies je voor een lichtere vloer, dan zal je dus meer warme kleuren moeten toevoegen.

Verschillende accessoires voor warme tinten.

Je hebt veel verschillende accessoires voor warme tinten, hieronder volgt een lijstje van accessoires die je kan krijgen in warme tinten.

 • Kussens
 • Lampen
 • Kaarsen
 • Boeken
 • Salontafeltje
 • Vazen
 • Canvas schilderijen met sprekende kleuren
 • Kunstbeeldjes

Dit is uitstekende decoratie die ook in veel kleuren te verkrijgen is.

warme kleuren decoratie

Beste decoratie onder de 100 euro

Stel je hebt 100 euro dat je graag wilt spenderen aan decoratie, met koude of warme kleuren. Wat kan je allemaal van die decoratie kopen? Hieronder volgt ons shop lijstje!

Wat? Prijsindicatie Hoeveelheid?
Okergeel kussen €30,00 2
Zwarte vaas €30,00 1
Rode kaarsen €10,00 3
Beeldje €30,00 1

 

Psychologische effecten van warme kleuren in de woonkamer

Naast dat een kleur bepaalde gevoelens kan oproepen, kan een kleur ook zorgen voor een optisch effect. Zo kan je door middel van het gebruik van de juiste kleuren de kamer hoger, groter, lager of korter doen lijken. Hieronder beschrijven we een paar optische trucjes om dat te doen.

Hoe laat je een kamer groter lijken doormiddel van kleurgebruik?

Gebruik lichte kleuren om de kamer groter te laten lijken, dit komt doordacht lichte kleuren het licht weerkaatsen, hierdoor lijkt een kamer groter. Ook met andere soort verf zoals satinverf creëer je een vergrotend effect, dit omdat het licht door satinverf reflecteert.

Moderne slaapkamer

Lichtere kleuren zorgen voor meer hoogte

Om een kamer hoger te laten lijken, kan je het plafond in een lichtere kleur verven dan de muren, om dit effect zo goed mogelijk te laten slagen is het ook belangrijk om behangpapier of kleuraccenten met horizontale lijnen te vermijden. Mocht je molures aan het plafond hebben, schilder deze dan niet iets donkerder dan de rest van het plafond, zo laat je de kamer weer een stuk hoger lijken.

Meer sfeer in een hoge kamer

Heb je een erg hoog plafond? En wil je wat meer gezelligheid creëren? Bekijk de volgende punten:

 • Verf het plafond in een donkere of warme kleur: door het plafond in een donkere of warme kleur te verven kan je de kamer lager doen lijken, waardoor er ook meer sfeer in de kamer komt.
 • Laat de kleur van het plafond doorlopen op de muren: mocht je een nog groter effect willen creëren dan kan je ervoor kiezen om de warme of donkere kleur van het plafond door te laten lopen op de muren.
 • Gebruik brede horizontale kleuraccenten: brede horizontale kleuraccenten laten een kamer ook lager doen lijken.

Een ruimtelijkere kamer met het gebruik van de juiste kleuren

Om een smalle kamer breder te doen lijken moet je gebruikmaken van de volgende punten:

 • Kies een lichte kleur voor de zijmuren.
 • Kies een donkere kleur voor de korte kopse zijmuren.
 • Breng verschillende accenten aan op de lange muren om het lengtegevoel te breken.

Door het gebruik van deze drie punten kan je een smalle kamer breder doen laten lijken.

Een lange ruimte korter doen lijken?

Je kan op verschillende manieren een langere ruimte korter doen lijken, mensen kiezen hier vaak voor om zo de kamer net wat gezelliger te maken. Je kan dit doen op deze manier:

 • Verf de achterwand in een donkere tint of werk de achterwand af met ruwe, donkere materialen. Hierdoor zal het lijken of de achterwand wat meer op je af komt, en het kan er ook nog leuk uit zien.

Hopelijk heeft deze blog je wat geleerd over het gebruik van de juiste warme kleuren voor in de woonkamer, en welke effecten de kleuren kunnen hebben. Nu ben jij helemaal klaar voor om jouw perfecte warme woonkamer te maken! Bekijk ook onze andere blogs voor meer inspiratie.