Zwart-wit interieur

Een zwart-wit interieur zie je steeds vaker terug in de hedendaagse interieurstijlen. De kleuren zwart en wit versterken elkaar, wat zorgt voor een prachtig contrast. Het wit zorgt ervoor dat er voldoende licht in je kamer komt, waardoor er ruimte is voor de zwarte objecten om op te vallen. Je geeft je interieur de kans om te schitteren. Maar hoe zorg je ervoor dat het zwart-wit interieur door je woning schijnt? Hieronder 5 tips om je zwart-wit interieur te laten stralen.

Tip 1: 70% regel

Bij een zwart-wit interieur draait het om de 70%- regel. Deze regel houdt in dat 70% van je interieur wit moet zijn en de overige 30% zwart. Deze procentuele verhouding zorgt ervoor dat het zwart niet overheerst en er een goede balans ontstaat tussen zwart en wit. Zwart overheerst snel in een ruimte en zorgt voor een harde, koude en donkere uitstraling.  Simpel gezegd eist zwart meer de aandacht op dan wit. Daarnaast zorgt wit ervoor dat de ruimte groter gaat lijken. Wanneer je jezelf houdt aan de 70%-regel is een zwart-wit interieur ook een ideale stijl wanneer je bijvoorbeeld een studentenkamer gaat inrichten.

Zwart wit interieur

Tip 2: Zwart en wit combineren met andere kleuren

Bij een zwart-wit interieur is het mooi om subtiel andere kleuren toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat je zwart-wit interieur niet een koud aanzicht krijgt. Bijna elke kleur is toe te voegen aan een zwart-wit interieur. Het is wel belangrijk dat je de kleuren zo bescheiden mogelijk houdt. Hierdoor wordt het zwart-wit interieur versterkt en doet het er geen afbreuk aan. Dus denk aan lichte kleuren als: roze, goud en geel. Elke kleur is mogelijk zolang je de input van deze kleuren subtiel houdt. Denk bijvoorbeeld aan kleine kussens of kaarshouders.

Grijs is ook een kleur welke veel toegevoegd wordt aan een zwart-wit interieur. Als je grijs toevoegt aan een zwart-wit interieur wordt je interieur dynamischer. Daarentegen vinden wij wel dat grijs vaak het zwart-wit interieur afzwakt. Andere kleuren zoals oranje en geel zorgen meer voor een contrast en hierdoor voor een versterking van de gave uitstraling.

Zwart wit interieur

Tip 3: Geen zwarte maar donker grijze muren

Wil je in je zwart-wit interieur ook zwart en witte muren? Dan is het handig om in een ruimte met bijvoorbeeld vier muren, maar één muur zwart te schilderen. In plaats van zwarte verf kun je beter donker grijze verf gebruiken. De donker grijze verf lijkt op zwarte verf alleen zorgt het voor een minder groot contrast in de ruimte. Een zwarte muur absorbeert het licht en zorgt voor een groot en hard contrast. Zwart zorgt er ook nog eens voor dat oneffenheden beter zichtbaar zijn. Dus ga voor donker grijze verf! Toch liever geen grijze muur in je zwart-wit interieur? Dan kan je er ook voor kiezen om een brede zwarte streep te verven op een witte muur, zo creëer je toch een uniek beeld in de kamer.

Zwart wit interieur

Tip 4: Zwart-wit interieur met een klassiek tintje

Een zwart-wit interieur is erg mooi vooral als je het combineert met de klassieke stijl. Hierbij is het van belang om een goede afweging te maken tussen het zwart-wit interieur en het klassieke tintje. Zorg voor een goede verdeling. Hier enkele tips om je zwart-wit interieur in een klassiek tintje te zetten! Gebruik:

  • Zwart en witte tegels als basis voor je klassieke interieur;
  • Een plankenvloer als basis voor je zwart-wit interieur;
  • Kussens en gordijnen met fluweel of bont in je zwart-wit interieur;
  • Een barok bank in je zwart-wit interieur.

Een klassiek zwart-wit interieur kan je overal in je woning naar voren laten komen. Zo ook in je badkamer en keuken. Een klassiek zwart-witte badkamer is super gaaf! Kijk hieronder voor inspiratie.

Zwart wit interieur

Tip 5: Gebruik zwarte en witte accessoires

We hebben al aangegeven dat het mooi is om subtiel wat kleur in je zwart-wit interieur te verwerken. Deze andere kleuren kan je in allerlei accessoires naar voren laten komen. Daarentegen mogen er in een zwart-wit interieur geen zwarte en witte accessoires ontbreken. Hieronder enkele accessoires die je in het zwart en wit kan verkrijgen en die passen bij een zwart-wit interieur. Deze accessoires kan je ook in combinatie gebruiken met diverse andere kleuren:

  • Schilderijen of foto’s
  • Vazen
  • Deurmat
  • Kunstbloemen
  • Lamp

Het is leuk om een zwarte lamp tegen een witte muur af te zetten of om witte fotolijstjes op een zwarte muur te plaatsen. En wat denk je van een zwarte vaas met mooie gele tulpen erin? Je kunt het zo gek niet bedenken, voor zwart en witte accessoires is er genoeg keuze!

Zwart wit interieur

Hopelijk hebben wij je met deze tips kunnen helpen om jouw zwart-wit interieur te realiseren. Wees niet bang om te spelen met accessoires en andere kleuren. Uiteindelijk gaat het erom dat jij je thuis voelt in je eigen huis!