Een zwart-wit interieur, het klinkt saai maar niets is minder waar. De kleuren zijn twee contrastkleuren waardoor ze elkaar goed aanvullen. Door gebruik te maken van de juiste combinaties en verschillende materialen is een zwart-wit interieur alles behalve saai. Door het gebruik van de juiste combinaties en materialen kun je een zwart en wit interieur creëren dat gezellig en warm aanvoelt. Naast het feit dat een zwart met wit interieur erg sfeervol en gezellig kan zijn brengt het nog een voordeel met zich mee, het is namelijk een stuk minder trend gevoelig. Zwart en wit zijn nooit uit de mode waardoor een zwart-wit interieur tijdloos is.

In dit blog delen we vijf waardevolle tips waarmee je jouw zwart-wit interieur naar een hoger niveau kunt tillen en optimaal kunt genieten van dit stijlvolle kleurenschema. Voeg je persoonlijke touch toe aan het interieur en creëer een sfeervolle omgeving waar jij je echt thuis voelt!

Tip 1: Balans tussen zwart en wit

Bij het creëren van een zwart-wit interieur is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen zwart en wit. Een goede richtlijn is om ongeveer 70% van het interieur wit te houden en 30% zwarte elementen te gebruiken. De verhouding zorgt voor een evenwichtige uitstraling en voorkomt dat het zwart overheerst en een ruimte somber maakt. Het is vooral essentieel in kleinere ruimtes, waar te veel zwart de ruimte kleiner laat lijken. Houd in gedachten dat zwart meer aandacht trekt dan wit, dus zorg ervoor dat het in de juiste proportie aanwezig is. Wanneer je jezelf houdt aan de 70-30-regel is een zwart-wit interieur ook een ideale stijl wanneer je bijvoorbeeld een studentenkamer gaat inrichten.

zwart-wit interieur

Tip 2: Combineer zwart-wit met andere kleuren

Hoewel zwart en wit de hoofdkleuren zijn in een zwart-wit interieur, betekent dit niet dat je geen andere kleuren kunt gebruiken. Integendeel, het toevoegen van accentkleuren kan de kracht van het contrast juist versterken en een visuele interesse toevoegen. We hebben enkele ideeën voor het combineren van zwart-wit met andere kleuren voor je opgeschreven:

zwart wit interieur met pasteltinten

1. Houd de kleuren bescheiden en subtiel

Wanneer je andere kleuren toevoegt aan een zwart-wit interieur, is het belangrijk om de kleuren bescheiden en subtiel te houden. Kies voor zachte tinten die goed samengaan met het zwart-wit contrast. Denk hierbij aan pastelkleuren zoals, lichtroze, babyblauw, of zachtgeel. De kleuren voegen een beetje zachtheid en subtiliteit toe aan het interieur, zonder de kracht van het zwart-wit weg te halen.

2. Voeg kleurrijke accessoires toe

Een geweldige manier om andere kleuren toe te voegen in een zwart-wit interieur, is door kleurrijke accessoires toe te voegen. Hieronder enkele accessoires die je zowel in het zwart/wit als kleur kan verkrijgen en passen bij een zwart-wit interieur;

 • Foto’s of canvas schilderijen  met levendige kleuren
 • Kussens in verschillende tinten. Zowel zwart-wit als een beetje kleur
 • Kunstbloemen of pluimen
 • Kleurrijke vazen

accessoires in zwart wit interieur

3. Combineer zwart wit met natuurlijke elementen

Een andere manier om andere kleuren in een zwart-wit interieur toe te voegen, is door gebruik te maken van natuurlijke elementen. Groene planten zijn bijvoorbeeld perfect om een vleugje kleur en frisheid te geven aan de ruimte. Plaats een aantal groene planten in de kamer en let op hoe ze mooi samengaan met het zwart-wit contrast. Ze kleden je huis gezellig aan en geven jouw interieur een subtiel tintje. Natuurlijke elementen brengen niet alleen kleur, maar ook textuur en levendigheid in het interieur. Op die manier haal je kleur in huis zonder echt kleur in huis te halen, als je begrijpt wat ik bedoel.

zwart en wit in combinatie met planten

4. Overweeg goudaccenten en lichte kleuren

Als je het contrast van zwart-wit wilt verzachten zonder afbreuk te doen aan de kracht ervan, kun je lichte kleuren of goudaccenten overwegen. Lichte kleuren zoals crème, zachtgrijs of lichtbruin kunnen dienen voor een subtiele aanvulling op het zwart-wit kleurenschema. Ze voegen warmte toe. Goudaccenten, zoals een gouden lijst om een spiegel of een gouden vaas, kunnen een vleugje luxe en glamour toevoegen aan het interieur, terwijl ze toch samengaan met het zwart-wit contrast.

Gouden accenten in een zwart wit interieur

Door deze principes toe te passen, kun je andere kleuren op een doordachte en harmonieuze manier toevoegen in een zwart-wit interieur, waardoor het geheel nog interessanter wordt.

Tip 3: Grijstinten voor dynamiek – 50 shades of grey

Naast zwart-wit kun je ook grijstinten gebruiken om meer diepte en dynamiek aan je interieur toe te voegen. Grijs is een neutrale kleur dat gemaakt is uit, je raadt het al, zwart en wit. Experimenteer met verschillende tinten grijs op de muren, meubels, of decoratieve items. Een iets lichtere grijstint op de muren in combinatie met zwarte meubels zorgt voor een levendige uitstraling. Toch liever geen grijze muur in je interieur? Kies er dan voor om zwarte vlakken op de muur te schilderen in plaats van de hele muur te schilderen. Zo creëer je toch een uniek beeld in de kamer.

grijs interieur

Tip 4: Warmte toevoegen aan je zwart-wit interieur

Hoewel een zwart-wit interieur van nature elegant en strak oogt, kan het soms ook kil aanvoelen. Om warmte en gezelligheid toe te voegen aan je interieur, kun je de volgende tips in overweging nemen:

1. Gebruik verschillende warme stoffen

Om warmte en gezelligheid toe te voegen aan een zwart-wit interieur, kun je verschillende warme stoffen gebruiken. Het toevoegen van warme stoffen zorgt voor een huiselijk gevoel en creëert een gevoel van comfort in een ruimte. Door jet contrast van zachte stoffen met het strakke zwart-wit kleurenschema ontstaat er ook een interessante textuur en diepte in het interieur. Enkele voorbeelden zijn;

 • Grove plaids 
 • Wollen woonaccessoires 
 • Een zacht tapijt
 • Dierenvachtjes
 • Sierkussens met een zachte textuur

zwart witte accessoires

2. Maak gebruik van natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen, zoals leer, riet en eiken, kunnen warmte toevoegen aan een zwart-wit interieur. Een ander bijkomend voordeel is dat deze materialen meteen wat kleur in huis brengen zonder direct een échte kleur te gebruiken. Ga bijvoorbeeld voor een leren fauteuil, een roeten mand of een eiken salontafel.

natuurlijke materialen

3. Gebruik kaarsen

Kaarsen zijn een eenvoudige, effectieve manier om warmte en sfeer toe te voegen aan jouw zwart-wit interieur. Door het licht te dimmen en kaarsen aan te steken, creëer je een rustgevende sfeer. Het zachte kaarslicht zorgt voor een warme gloed en kan de ruimte transformeren in een gezellige en ontspannen omgeving. Plaats kaarsen op goede plekken, zoals de salontafel, in een openhaard of op plankjes aan de muur, om de gewenste sfeer te behalen. Dus dim het licht, steek die kaarsjes aan en pak een warm plaids erbij. Een knusser gevoel dan dit is bijna onmogelijk!

Tip 5: Combineer zwart-wit met een klassiek tintje

Een zwart-wit interieur is erg mooi, vooral als je het combineert met de klassieke stijl. Wil je jouw zwart-wit interieur een beetje klassieke elegantie geven? Hier zijn enkele ideeën om klassiek te combineren:

 • Zwart-wit tegels kunnen dienen als de perfecte basis voor een klassiek interieur. Overweeg om zwart-witte tegels te gebruiken in de badkamer of keuken om een tijdloze en chique uitstraling te creëren;
 • Een plankenvloer vormt een prachtige basis voor je zwart-wit interieur. Het voegt warmte en karakter toe aan de ruimte, terwijl het contrast van zwart-wit behouden blijft;
 • Kies voor kussens en gordijnen met fluweel- of bontdetails om een vleugje luxe aan jouw interieur toe te voegen;
 • Een barok bankstel óf behang met een klassiek patroon kan een opvallend statement maken in je zwart-wit interieur en de stijl versterken.

Een klassiek zwart-wit interieur kan je overal in je woning naar voren laten komen. Zo ook in je badkamer en keuken. Een klassiek zwart-witte badkamer is super gaaf! Kijk hieronder voor inspiratie.

Zwart wit interieur

Hopelijk hebben wij je met deze tips kunnen helpen om jouw zwart-wit interieur te realiseren. Wees niet bang om te spelen met accessoires en andere kleuren. Uiteindelijk gaat het erom dat jij je thuis voelt in je eigen huis!