Een zwart-wit interieur, het klinkt saai maar niets is minder waar. De kleuren zijn twee contrastkleuren waardoor ze elkaar goed aanvullen. Door gebruik te maken van de juiste combinaties en verschillende materialen is een zwart-wit interieur alles behalve saai. Nu de winter nadert vinden we het fijn om het huis hierop aan te passen. Beeld je in dat de straten weer bedekt zijn met een mooie, witte laag sneeuw. De bomen zijn kaal maar toch voelt het zo goed gezellig aan. Hoe leuk is het om deze sfeer en dit gevoel ook in jouw interieur terug te laten komen! In dit blog geven wij jouw tips hoe je een perfect zwart-wit interieur creëert met een gezellige en warme uitstraling. Zo kun jij optimaal genieten van deze winter zowel buiten als in huis.

Naast het feit dat een zwart-wit interieur erg sfeervol en gezellig kan zijn brengt het nog een voordeel met zich mee. Een zwart-wit interieur is namelijk een stuk minder trend gevoelig. Zwart en wit zijn nooit uit de mode waardoor een zwart-wit interieur tijdloos is.

Tip 1: 70% wit, 30% zwart

Bij een zwart-wit interieur draait het om de 70%- regel. Jouw interieur komt het best tot zijn recht wanneer ongeveer 70% hiervan wit is en 30% van het interieur een zwarte kleur heeft. Deze procentuele verhouding zorgt ervoor dat het zwart niet overheerst en er een goede balans ontstaat tussen zwart en wit. Te veel zwart kan zorgen voor een harde, koude en donkere uitstraling. Zeker in een kleinere ruimte. Simpel gezegd eist zwart meer de aandacht op dan wit. Wanneer je jezelf houdt aan de 70%-regel is een zwart-wit interieur ook een ideale stijl wanneer je bijvoorbeeld een studentenkamer gaat inrichten.

Zwart wit interieur

Tip 2: Zwart en wit in combinatie met andere kleuren

Een zwart-wit interieur is makkelijk te combineren met andere kleuren. Je kunt geen kleur bedenken doe niet goed bij het interieur zou passen. Het is wel belangrijk dat je de kleur zo bescheiden mogelijk houdt. Hierdoor wordt het zwart-wit interieur versterkt in plaats dat de kracht van het contrast verloren gaat.

Zowel kleur of zwarte accessoires werken goed in dit interieur. Hieronder enkele accessoires die je zowel in het zwart/wit als kleur kan verkrijgen en passen bij een zwart-wit interieur;

Zwart wit interieur

Het is leuk om een zwarte lamp tegen een witte muur af te zetten of om witte fotolijstjes op een zwarte muur te plaatsen. En wat denk je van een zwarte vaas met mooie gele tulpen erin? Je kunt het zo gek niet bedenken, voor zwart en witte accessoires is er genoeg keuze!

Zwart-wit interieur in combinatie met groen

Groen is erg eenvoudig toe te voegen in een interieur door planten in huis te halen. Ze kleden je huis gezellig aan en geven het interieur een subtiel tintje. Op die manier haal je kleur in huis zonder écht kleur in huis te halen.

zwart wit interieur met groen

Zwart-wit interieur in combinatie met cognac

Ook een cognac kleur past erg goed bij een zwart en wit interieur. Zeker wanneer je een subtiele kleur wilt toevoegen.

Zwart-wit interieur in combinatie met lichte kleuren

Ben je toch meer van kleur in huis? Combineer je interieur dan met lichte kleuren. Denk hierbij aan kleuren als: roze, goud en geel. Met andere woorden is een combinatie van pastel kleuren perfect. Hierdoor blijft de input van de kleur subtiel waardoor de kracht van het wit en zwart niet verloren gaat. 

zwart wit interieur met pastel

Tip 3: Zwart met wit wordt grijs!

Naast een nieuwe kleur toevoegen kun je er ook voor kiezen om wit en zwart te combineren en met grijstinten te gaan werken binnen jouw interieur. Doordat grijs in dezelfde kleurenfamilie zit maak je het interieur een stuk dynamischer. Verf je muren bijvoorbeeld een tintje lichter dan zwart, maar zet er zwarte meubels tegen. Dit zorgt een levendige uitstraling. Toch liever geen grijze muur in je interieur? Kies er dan voor om zwarte vlakken op de muur te schilderen in plaats van de hele muur te schilderen. Zo creëer je toch een uniek beeld in de kamer.

zwart wit interior

Tip 4: Warmte creëren in een zwart-wit interieur

Ook al voeg je kleur toe aan het interieur, kan het toch jouw interieur toch wat afstandelijk aanvoelen. Om dit te voorkomen zijn er naast het toevoegen van de vorige tips, nog een aantal dingen die je kunt doen om warmte toe te voegen in een zwart-wit interieur.

Gebruik verschillende warme stoffen

Om een interieur minder kil te laten voelen kun je gebruik maken van stof. Stof zorgt voor een huiselijk gevoel, ongeacht welke kleur het stof heeft. Door gebruik te maken van verschillende texturen creëer je meer diepte. Denk aan grove plaids, wollen woonaccessoires, een tapijt, dierenvachtjes en verschillende sierkussens.

Maak gebruik van natuurlijke materialen

Materialen uit de natuur stralen van zichzelf al warmte uit. Helemaal wanneer het materiaal onbewerkt blijft. Denk aan materialen als leer, riet en eiken. Een ander bijkomend voordeel is dat deze materialen meteen wat kleur in huis brengen zonder direct een échte kleur te gebruiken.

Kaarsen doen wonderen

Kaarsen zijn in ieder interieur een goed idee. Ze geven je huis een warme en rustgevende uitstraling. Dus dim het licht, steek die kaarsjes aan en pak een warm plaids erbij. Een knusser gevoel dan dit is bijna onmogelijk!

Tip 5: Zwart-wit interieur met een klassiek tintje

Een zwart-wit interieur is erg mooi vooral als je het combineert met de klassieke stijl. Hierbij is het van belang om een goede afweging te maken tussen het zwart-wit interieur en het klassieke tintje. Zorg voor een goede verdeling. Hier enkele tips om je zwart-wit interieur in een klassiek tintje te zetten! Gebruik:

  • Zwart en witte tegels als basis voor je klassieke interieur;
  • Een plankenvloer als basis voor je zwart-wit interieur;
  • Kussens en gordijnen met fluweel of bont in je zwart-wit interieur;
  • Een barok bank óf behang in je zwart-wit interieur.

Een klassiek zwart-wit interieur kan je overal in je woning naar voren laten komen. Zo ook in je badkamer en keuken. Een klassiek zwart-witte badkamer is super gaaf! Kijk hieronder voor inspiratie.

Zwart wit interieur

Hopelijk hebben wij je met deze tips kunnen helpen om jouw zwart-wit interieur te realiseren. Wees niet bang om te spelen met accessoires en andere kleuren. Uiteindelijk gaat het erom dat jij je thuis voelt in je eigen huis!