Als het gaat om woonaccessoires voor in en buiten je huis zijn plantenpotten niet te missen. Denk je erover na om wat potten aan te schaffen? Nadat je deze pagina hebt gelezen ben je volledig op de hoogte over wat er komt kijken bij het kiezen van plantenpotten. We geven je informatie over het materiaal, de vormen, locaties, kleuren, formaten en andere interessante informatie over plantenpotten.

Plantenpotten

Waar rekening mee houden?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het uitkiezen van plantenpotten. Ten eerste het materiaal waarvan de plantenpot gemaakt is. Kunststof potten hebben een meer nette look, maar er zijn ook potten met een wat luxere uitstraling dan een kunststof pot. Deze fiberstone en kunststof plantenpotten vallen onder een meer moderne stijl van potten. Verder heb je ook plantenpotten die meer sfeer en rust uitstralen, dit zijn potten met een afwerking van natuurlijke materialen zoals sisal en houtfineer. Keramieken potten daarentegen stralen, net zoals een handgemaakt natuurproduct, meer warmte uit in je huis. Verder zijn er ook rustieke potten, deze potten kunnen zorgen voor een extra mooi interieur in de meer klassiek ingerichte huizen. De bekendste materialen van plantenpotten zijn porselein, terracotta, kunststof, hout, zink, riet en steen.

De verschillende vormen van plantenpotten

Het tweede waar je rekening mee kunt houden is dat er veel verschillende vormen van plantenpotten zijn. Hoog en laag, ovaal of rechthoekig, klein of groot en ga zo maar verder. Een rechthoekige pot past bijvoorbeeld goed in een strak en modern interieur, terwijl een ovale pot vaak meer vriendelijkheid en natuurlijkheid uitstraalt. Als je gaat voor een hoge(re) pot dan ligt de nadruk meer op de pot zelf dan de plant. Terwijl dit juist andersom ligt bij een kleine(re) pot. Het formaat van de plantenpotten hangt ook sterk af van de ruimte waarin je de pot wilt plaatsen. Zo staan grotere plantenpotten vaak beter in grotere ruimtes en kleinere plantenpotten beter in een kleine ruimte. Zorg er ook voor dat je rekening houdt met de meubels die de potten omringen, ook langs hoge meubels staat een hogere pot vaak beter en vice versa.

Een aantal vormen van plantenpotten zijn:

  • De cilindervorm: de bodem en opening zijn even groot, deze komen vaak voor en zijn vaak het handigst.
  • Bolvorm: de opening en bodem zijn even groot, maar de pot heeft een breder middelpunt. Dit zijn vaak luxere potten, maar kunnen lastig zijn met water geven.
  • Schaalvormig: een lage, maar brede pot die goed gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld vetplantjes.

Plantenpotten

  • Uitlopende vorm: Dit is een van de meest voorkomende plantenpotten, de opening is bij deze wat groter dan de bodem. Het verpotten van planten en water geven gaat goed met deze potten.
  • Toelopende vorm: de opening is kleiner dan de bodem, deze potten zijn niet erg geschikt voor planten met snelgroeiende wortels.

Rustieke plantenpotten

Plantenpot binnen of buiten plaatsen?

De locatie is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden tijdens je keuze. Het belangrijkst is dat je eerst beslist of je op zoek bent naar plantenpotten voor binnen of juist buiten. De interieur en exterieur potten verschillen vaak veel van uiterlijk, materiaal en functie. De outdoor potten zijn vaak wat steviger en zwaarder, omdat ze tegen verschillende weersomstandigheden bestand moeten zijn. Ook moeten deze potten goed kunnen afwateren in verband met regen, vaak zitten er gaten in de bomen zodat het overtollige water gemakkelijk weg kan lopen. Planten in huis zijn in dat geval wat makkelijker, deze houden al het water vast wat je ze geeft.

Tal van verschillende kleuren

De kleur of kleuren zijn ook een belangrijke factor voor het uitkiezen van de juiste plantenpotten. Dit hangt vooral af van de door jou gekozen stijl in je interieur- of exterieur. Het is goed om jezelf af te vragen hoeveel verschillende kleuren je wilt hebben in je huis en daarin een keuze maakt. Het kan vaak mooi zijn om verschillende tinten van een kleur te gebruiken en eenvormigheid na te streven met de gekozen kleuren. Het is ook slim om te overwegen of je opvallende of onopvallende plantenpotten wilt. Als je liever opvallende plantenpotten wilt kan je kiezen voor een mooi gedecoreerde pot of een felle(re) kleur.

Gekleurde planten

Onze aanbeveling

Ben je op zoek naar mooie handgemaakte, moderne en/of rustieke plantenpotten voor binnen en/of buiten? Dan raden wij aan om een kijkje te nemen bij Van Pot Los. Ze hebben een ruim assortiment aan moderne, rustieke en custom-made potten. De potten worden volgens oude gebruiken met de hand gemaakt in verschillende ateliers in Aziƫ. Hierdoor zijn alle potten uniek en vertellen ze ieder hun eigen verhaal.

Wil jij graag een cursus volgen over hoe jij klankschalen kunt maken? Vraag dan geheel gratis de proefles aan.