De aanschaf van een set zonnepanelen is een zeer verstandig idee als je je eigen groene stroom op wilt wekken, maar er zijn veel misverstanden en onduidelijkheden waar je rekening mee moet houden. Ga verder met lezen als je wilt weten wat de top 5 grootste misverstanden zijn over zonnepanelen.

1. Enkel interessant voor daken die gericht zijn op het zuiden

Zonnepanelen leveren inderdaad meer op als het dak op het zuiden is gericht, maar dit betekent niet dat zonnepanelen kopen geen goede investering is. Is het dak gericht op het zuidwesten of het zuidoosten, dan kan je uitgaan van 10-15% minder opbrengst. Als het dak op het noorden gericht is, dan zullen de panelen te weinig opleveren. Je moet wel eerst zonnepanelen vergelijken voor je de investering aangaat. 

2. Is er geen zon, dan kan er geen stroom worden opgewekt

Ook tijdens bewolkt weer kan je voldoende stroom opwekken. In Nederland kan je tussen april en september en vervolgens weer tussen oktober en februari het meeste stroom opwekken

3. Gegevens van mijn energiemeter kloppen niet

Als je energiemeter een lagere winst aangeeft dan de app van de energieleverancier is dit correct aangezien de stroom die niet is verbruikt automatisch naar het energienetwerk wordt teruggeleverd.

4. Hoe feller de zon schijnt, des te meer energie je kunt opwekken

De felheid of hitte van de zon is niet bepalend voor de opbrengst, aangezien zonnepanelen het best functioneren bij gemiddeld 25 graden. Hoe meer de temperatuur oploopt, des te minder stroom de zonnepanelen opwekken (bron).

5. Je belast het milieu door zonne-energie op te wekken

De productie en het vervoer van zonnepanelen kost inderdaad een flinke hoeveelheid aan energie en er is sprake van veel CO-2 uitstoot. Als je uitgaat dat zonnepanelen jarenlang meegaan en je veel op de maandelijkse energiekosten bespaart, dan zijn zonnepanelen toch een slimme investering. 

Overweeg je de aanschaf van een zonnepanelensysteem, dan moet je eerst zonnepanelen vergelijken zodat je een weloverwogen keuze maakt en op de kosten bespaart.