Bepaalde aquariumvissen worden geclassificeerd als “beginnersvissen”, omdat ze gemakkelijk te verzorgen zijn, zeer kleurrijk zijn en niet duur zijn. Maar zelfs ervaren aquariumhouders kiezen vaak voor deze vissen, omdat ze zo in de smaak vallen bij het publiek en niet zoveel aandacht vragen als de soorten die meer onderhoud vergen. Dit zijn onze top 10 beginnersvissen die we keer op keer aanraden.

1.    Zwarte neon tetra (Hyphessobrycon herbertaxelrodi)

Zwarte Neon Tetra

Deze opvallende startervis staat bekend om zijn effen witte en zwarte horizontale strepen met een rode “wenkbrauw” boven zijn pupil. Door zijn meestal neutrale kleuren, vinden we dat de zwarte streep goed past bij vissen van vele andere kleuren. Ze worden ongeveer 4 cm lang en worden iets groter dan de gewone neon tetra’s (Paracheirodon innesi). Als scholenvis doen ze het het best in een groep van 6-12 soortgenoten, maar gelukkig zijn ze relatief goedkoop voor €2-3 per stuk. Zwarte neon tetra’s zijn erg vergevingsgezind als het op beginnersfouten aankomt en zijn bestand tegen een grote verscheidenheid aan temperaturen en waterwaarden. Hun robuustheid en gelijkmatige karakter kunnen je helpen meer vertrouwen te krijgen in de beginfase van je hobby vissen houden.

2. Kuhli Loach (Pangio kuhlii)

Kuhli Loach

Deze miniatuur-“paling” is een populaire “oddball fish” vanwege zijn noedelachtige lichaam en afwisselend gele en zwarte banden. Deze bodembewoner van 10 cm (4 inch) scharrelt graag op de bodem naar voedsel en verstopt zich achter aquariumdecoraties, kienhout en aquariumplanten. Om ze aan te moedigen naar buiten te komen, maak je een groepje van minstens 3-6 kuhli loaches en laat je hun maaltijden vooraan in het aquarium vallen. Ze eten graag diepvries bloedwormen, gevriesdroogde tubifex wormen en kleine zinkende pellets.

3. Bristlenose Plecostomus (Ancistrus sp.)

Bristlenose Plecostomus

Veel beginners nemen uiteindelijk een plecostomus meerval of “zuigvis” omdat ze er cool uitzien en graag aan het glas of de bodem van de bak hangen. Sommige pleco’s kunnen echter extreem groot worden, dus overweeg een bristlenose pleco te kiezen die relatief klein en vreedzaam blijft. Hun naam komt van het feit dat de mannetjes kleine borstelhaartjes op hun gezicht krijgen, maar de vrouwtjes meestal niet. Ze zijn een van onze meest aanbevolen algeneters omdat ze het aquarium zo goed schoonhouden, maar zorg er wel voor dat je ze een goede kwaliteit eiwitvoer, Repashy gelvoer, en groenten zoals geblancheerde courgette schijfjes en ingeblikte sperziebonen geeft.

4. Harlekijn rasbora (Trigonostigma heteromorpha)

Harlekijn rasbora

Iedereen heeft altijd harlekijn rasbora’s op hun lijst van beginners vissen vanwege hun prachtige uiterlijk, winterhardheid, en lage kosten (meestal onder de € 4,-). Er gaat niets boven een prachtige school oranje rasbora’s van 5 cm lang met een effen zwarte driehoekige vlek op hun lichaam. Je hebt minstens zes of meer van dezelfde soort nodig om ze zich het gelukkigst te laten voelen in hun omgeving. In het algemeen hebben scholenvissen tijd nodig met hun soortgenoten om zich op hun best te kunnen kleuren, zich correct te gedragen en je het langst plezier van je aankoop te laten hebben.

5. Albino Cory meerval (Corydoras aeneus)

Meerval

Corydoras meervallen zijn een favoriet in aquaria vanwege hun vrolijke persoonlijkheid en hun vermogen om de vloer schoon te houden van kruimels. Er zijn meer dan 100 soorten in het Corydoras geslacht, maar wij houden van albino corys voor beginners vanwege hun taaiheid, goedkope prijs, en glanzende roze schubben die opvallen in een beplant aquarium. Als je niet de voorkeur geeft aan roze, kun je ook gaan voor de bronzen cory, wat dezelfde soort is in een donker groen-bruine kleur. Deze bodembewoner wordt tot 7 cm groot en verslindt graag diepgevroren bloedwormen, Repashy gelvoer en kleine zinkende pellets. Een van hun schattige gedragingen is hun gewoonte om met hun ogen naar beneden te knipperen, dus kijk of je ze op heterdaad kunt betrappen.

6. Kersenbarbeel (Puntius titteya)

Cherry Barb

Je hebt misschien gehoord dat barbelen agressief zijn, maar gelukkig zijn kersenbarbelen niet agressiever dan de gemiddelde tetra of rasbora. De mannetjes hebben een dieprode kleur, terwijl de vrouwtjes meer tanninerood zijn. Hoewel je in de verleiding kunt komen om alleen mannetjes te kopen voor je aquarium, probeer dan tenminste 1-2 vrouwtjes te kopen voor elk mannetje, want de jongens laten hun beste kleuren zien als ze meisjes hebben om indruk op te maken. Als je ze hoogwaardig voedsel geeft, zoals krillvlokken, gevriesdroogd voedsel en diepvriesvoedsel, zijn ze heel gemakkelijk te kweken en leggen ze voortdurend eieren. De volwassenen gedragen zich als roofdier op hun nakomelingen hoewel, dus plant een bos van dichte aquarium planten zoals water sprite en blauwe regen voor de baby fry om tussen te verbergen.

7. Roodoogtetra (Moenkhausia sanctaefilomenae)

Cardinal Tetra

Als je per ongeluk een grotere, semi-agressieve vis hebt gekocht, zoals een bala haai of een regenboog haai, koppel deze dan met een grotere, meer volslanke schoolvis. Roodoogtetra’s (of monnikstetra’s) worden ongeveer 7 cm groot en zijn tolerant voor een groot aantal waterwaarden. Hun zilverkleurige lichaam, rode oog en zwarte staart contrasteren goed met een achtergrond van groene planten of een gemeenschap van andere kleurrijke vissen. Zet er zes of meer in een groep om in het midden van je aquarium te zwemmen, en voer ze met een gevarieerde selectie visvoer, zoals vlokken, gevriesdroogde bloedwormen, en Vibra Bites.

8. White Cloud Mountain Minnow (Tanichthys albonubes)

White Cloud

Er zijn verschillende soorten witte wolkenminnows (ook die verkocht worden als voedervisjes), maar wij raden aan om gewone witte wolkenbergminnows te kopen als de meest kogelvrije soort. Ze zijn erg goedkoop, worden maar 4 cm groot, en hebben geen aquariumverwarming nodig omdat ze in koelere temperaturen leven. In feite houden veel mensen ze buiten in minivijvers of kuipen tijdens het zomerseizoen (of het hele jaar door, afhankelijk van uw klimaat). Zorg er wel voor dat de watertemperatuur niet hoger wordt dan 27°C (80°F), anders kunnen ze vatbaar worden voor ziektes. Koop deze ondergewaardeerde vis omdat je het geweldig zult vinden om te zien hoe de mannetjes met elkaar sparren, hun vinnen als kleine pauwen uitwaaierend.

9. Siamese algeneter (Crossocheilus oblongus)

Siamese Algeneter

De Siamese algeneter (of SAE) is een andere grote schonere vis met een naar beneden gedraaide mond die ideaal is voor het consumeren van algen en restjes visvoer in het aquarium. Het is een grotere vis die ongeveer 15 cm lang wordt en een beetje lijkt op een kleine haai. Technisch gezien zijn het scholenvissen, maar omdat ze semi-agressief van aard kunnen zijn, vinden wij dat ze het het best doen als je maar één SAE alleen hebt, of drie of meer om elkaar in toom te houden. Wij verkiezen de SAE boven de Chinese algeneter (CAE) omdat deze laatste nog groter en vijandiger wordt. Sommige mensen zeggen dat SAE’s beter algen eten als ze jonger zijn, maar wij vinden dat dat komt omdat de volwassen SAE’s groot genoeg zijn om tijdens het eten het leeuwendeel te krijgen. Om oudere SAE’s weer geïnteresseerd te krijgen in het eten van algen, kunt u proberen het voedsel te beperken om hun eetlust op te wekken.

10. Levendbarende Endler (Poecilia wingei)

MollyFish

Ondanks de populariteit van levendbarenden (of vissen die levende jongen baren) zoals guppy’s en mollies, raden we ze niet altijd aan voor beginners, omdat ze specifieke waterwaarden hebben waaraan voldaan moet worden. Bovendien zijn hun prachtige kleuren soms het resultaat van zware inteelt, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Endler’s levendbarenden zijn echter een goede keuze omdat hun natuurlijke kleuring er al verbluffend uitziet en er dus niet zo veel lijnteelt nodig is om spectaculaire patronen te krijgen. We hebben gemerkt dat ze zich goed kunnen aanpassen aan een pH van 6.5 en hoger en temperaturen tussen 20-28°C (68-82°F). Ze geven de voorkeur aan mineralen in het water, dus als uw leidingwater een lage GH (algemene hardheid) heeft, probeer dan wat Wonder Shell of Seachem Equilibrium toe te voegen. Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke vis die er fantastisch uitziet en gratis meer baby’s maakt, dan kun je niet fout gaan met Endler’s levendbarenden.

Alle vissen op deze lijst zijn meestal gezelschapsvissen die samen in een groot genoeg aquarium kunnen leven, dus voel je vrij om deze soorten te mixen en matchen om het perfecte, onderhoudsarme aquarium te bouwen en daarvan te genieten. Bekijk deze vissenwinkel om alle vissen online te kopen.