Altijd al je eigen walk-in closet willen hebben? Dit is de tijd om er zelf een te maken! In dit blog geven we je allerlei tips en inloopkast ideeën. Een inloopkast maken kun jij zelf, daar zijn wij van overtuigd.

Wat is een inloopkast en waarom zou je er een maken?

Erger jij je aan rondslingerende kleren en een kast die net niet groot genoeg is, waardoor het opruimen van de was of het pakken van je favoriete outfit een grote uitdaging is? Grijp deze ergerlijke situatie dan aan om een leuke ruimte in te richten voor jezelf, en ga zelf een inloopkast maken. Een inloopkast is, zoals de naam al doet vermoeden, een kast waar je zelf in kunt lopen. In plaats van een losstaande kast, wordt met een inloopkast een ruimte bedoeld die volledig gewijd is aan het opbergen van spullen. Het fijne van zo’n kast is dat je er vaak al je kleding in kwijt kunt zonder te hoeven proppen en je in de ruimte zelf verschillende outfits kunt uitproberen. Hoog tijd voor wat inloopkast ideeën dus!

Inloopkast maken; ruimte over of kastruimte creëren?

Ga je een inloopkast maken, dan is het uiteraard handig om over een lege ruimte te beschikken. Denk aan een kantoortje dat je niet gebruikt, een kinderkamer die inmiddels niet meer in gebruik is, of een zolderruimte.

Wil je graag een inloopkast maken, maar heb je geen lege kamer over? Dan zijn er zeker ook mogelijkheden. Door meerdere kasten tegenover elkaar te plaatsen, creëer je een afscheiding die de basis van een aparte inloopkast kan vormen. Plaats bijvoorbeeld een kastenwand tegenover een zijwand van de slaapkamer, en werk de ingang van de inloopkast af met een gordijn. Plaats een kastenwand tegenover de achterwand van je slaapkamer om de inloopkast helemaal uit het zicht te laten.

Bij het creëren van de ruimte voor een inloopkast heb je alle keuze en kun je zelfs bestaande kastenwanden (her)gebruiken als basis voor de afscheiding voor je walk-in closet.

Inloopkast maken en inrichten

Nu je de ruimte voor je inloopkast hebt bepaald, kun je verder met het ontwerpen. Ga na wat jij zelf het fijnste vindt qua indeling en kastruimte; hang je je kledingstukken het liefste op, wil je lades, of zijn vakken toch meer jouw ding? Uiteraard kun je ook voor een combinatie van kast-, hang- en ladesystemen gaan. Het leuke aan inloopkasten maken is dat je deze echt zelf kan samenstellen. De ruimte die je gereserveerd hebt voor je inloopkast, speelt hierbij ook een rol. Een lage zolderruimte richt je misschien het beste in met lage ladekasten. Bij een slaapkamer met hoog plafond kun je met een inloopkast meer de hoogte in werken; maak bijvoorbeeld gebruik van hoge planken, waar je je zomer- of wintercollectie opbergt en die je kunt bereiken via een trappetje.

inloopkast maken

Je kunt eenvoudig de basis voor je inloopkast maken door met een aantal (Ikea) kastenwanden te werken, deze te combineren met wat buizen waar je kleding aan kunt ophangen en het geheel vervolgens in één kleur te verven. Ook door een aantal kastjes in dezelfde kleur en stijl te kopen en die naast elkaar tegen de wand van de kamer te plaatsen, kun je snel een goede basis leggen voor je inloopkast. Als je zelf handig bent, of bereid bent om hulp in te schakelen, kun je natuurlijk ook voor een inloopkast op maat gaan. Hieronder geven we je nog wat concrete tips voor het verder afmaken van de inrichting.

Welke items gebruiken bij inloopkast maken?

Ga je een inloopkast maken? Met de volgende items kun je hem tot één sfeervolle ruimte maken:

  • Poef of sofa; als je een nieuwe outfit past, of er iemand wil jureren terwijl jij outfits uit je inloopkast samenstelt, geeft het extra luxe gevoel als je plaats kan nemen op een relaxte sofa of poef.
  • Spiegel; vergeet geen spiegel te plaatsen wanneer je een inloopkast gaat maken.
  • Stalen buizen; laat wat kleding hangen, bijvoorbeeld aan een buis die je tussen twee ladekasten in je inloopkast plaatst. Door lades, planken en kastjes af te wisselen met stalen buizen, voorkom je dat je inloopkast hokkerig wordt.

inloopkast ideeën kledingrek

  • Kaptafel; als een ruimere inloopkast hebt, kun je hierin ook een kaptafel plaatsen en je eigen pmu studio maken.
  • Hangers voor sieraden en tassen; een inloopkast maken geeft je meteen de mogelijkheid je sieraden en tassen op te bergen bij je kleding, zodat je alles bij elkaar kunt zoeken.
  • Vloerkleed; een vloerkleed is een goed idee wanneer je de ruimte extra comfortabel en sfeervol wilt maken.
  • Planken voor schoenen; schoenen kunnen een lust voor het oog zijn en verdienen het dan ook om een mooi plaatsje te krijgen. Richt bijvoorbeeld een wand van je inloopkast in als sneakerwand.

inloopkast schoenen

Verlichting in je inloopkast maken

Misschien heb je een donkere voorraadkast of een zolderruimte prachtig ingericht als inloopkast, maar blijft het een donker hok. Met de juiste verlichting kun je dit oplossen. Ga aan de slag met led inbouwspots, waaronder je bijvoorbeeld de mooiste items uit je inloopkast hangt. Door ledstrips onder of bovenop je lades of planken in je inloopkast te plaatsen, kun je een modern effect creëren. Met de lampen van Calex in de hoek van je inloopkast, verhoog je bovendien de gezellige sfeer en voorkom je dat je een inloopkast als een hok aanvoelt. Het VIP gevoel maak je compleet door de spiegel in je inloopkast te voorzien van een lichteffect, denk bijvoorbeeld aan de lampjes spiegel die je in kleedkamers vaak ziet.

spiegel inloopkast ontwerpen

Als je bovenstaande tips voor een inloopkast maken doorlopen hebt, kun je hem gaan voorzien van jouw kledingcollectie. Veel succes en plezier met het maken, het inrichten ervan en natuurlijk het uitproberen van nieuwe outfits in de door jouw gemaakte inloopkast.