Genderneutraal. Een woord dat je de laatste tijd overal om je heen hoort. Genderneutraal opvoeden. Geen verschil maken tussen jongen en meisje, man en vrouw. Er zijn zelfs mensen die zich niet meer identificeren met de termen meneer en mevrouw. Dit laten ze zelfs uit hun paspoort verwijderen. Misschien gaat dit voor een groot deel van de mensen nog veel te ver. Maar dat de verschillen tussen mannen en vrouwen kleiner worden mag wel duidelijk zijn. Vrouwen zijn niet minder dan mannen. Vrouwen zijn niet het zwakkere geslacht. Niet langer de jonkvrouw in nood die gered moet worden. Vrouwen worden zelfstandiger, komen beter op voor hun eigen rechten en lossen hun eigen klusjes op.

Geen uitdaging te groot

Het ophangen van een lijstje aan de muur. Een keukenkastje vervangen dat scheef hangt. De verstopte afvoer van de wastafel schoonmaken, zodat het water weer vlot wegstroomt. Geen klus is te groot voor de hedendaagse klusjesvrouw. Misschien weet je bij de start niet altijd meteen hoe je het moet gaan aanpakken, maar daar hebben ze handige YouTube filmpjes voor gemaakt. Monkey see, monkey do. En is het na een doe-het-zelf filmpje nog steeds niet helemaal duidelijk, dan wil de vriendelijke winkelmedewerker van de doe-het-zelf zaak je vast wel op weg helpen. Richting de materialen die je nodig hebt.

Termen en materialen

Wil je echt mee kunnen doen met de mannen, dan is het nodig om de klustermen en de materialen goed te kennen. Wat weet jij bijvoorbeeld over rubber ringen die gebruikt worden bij afdichtingen? Er bestaan zelfs groothandels waar je dit soort materialen in allerlei soorten, maten en vormen kunt vinden. Ontzettend handig, maar dan moet je wel weten wat je precies moet zoeken. Zoeken naar een ringetje geeft je oneindig veel variaties. Groot, klein, dik, dun. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een variant van.

Misschien toch om hulp vragen

Begint het je allemaal te duizelen en vraag je je weleens af of het wel slim is om alles zelf te willen doen? Soms is het gewoon beter om klusjes aan een vakman, of vakvrouw, over te laten. Scheelt je een hoop tijd, energie en gedoe. Niet per ongeluk een gat boren waar eigenlijk een kabel liep. Oeps. Soms is het weleens lekker om gewoon met een warme kop thee op de bank te zitten terwijl de klusjes in je huis voor je opgelost worden. Is dat echt iets voor een vrouw? Ach, zolang jij kunt relaxen op de bank maakt dat niet uit, toch?