In eerdere blogs voorzagen we je al van wat woonkamer inspiratie en vertelden we je hoe je je woonkamer extra gezellig kan maken. In dit blog besteden we aandacht aan kleine woonkamers, want het samenstellen van een gezellige en functionele woonkamerinrichting kan best een uitdaging zijn als je maar over beperkte ruimte beschikt. We bespreken enkele puntjes waar je tijdens het inrichten van een kleine woonkamer op in kunt spelen om een fijne plek te creëren.

Kleine woonkamer inrichten: welke kleuren gebruik je?

Ondanks dat een kleine woonkamer inrichten een aantal (ruimte)beperkingen met zich mee kan brengen, bestaan er ook genoeg mogelijkheden om een sfeervolle woonkamerinrichting te creëren. Zo kun je aan de slag gaan met het uitkiezen van een evenwichtig kleurenpalet.

Lichte kleuren weerkaatsen de lichtinval in je kleine woonkamer. Gebruik daarom lichte kleuren om te voorkomen dat de ruimte een donker hok wordt. Grotere objecten zullen minder opvallen en minder sterk de ruimte kleiner doen lijken als ze een lichtere kleur hebben. Een lichte vloer in (ongeveer) dezelfde kleur als de wanden zal een ruimtelijk effect geven en is een mooie, rustige basis als je je kleine woonkamer gaat inrichten. Voeg een vloerkleed met een mooi patroon toe om je woonkamer van wat huiselijkheid te voorzien.

Om te voorkomen dat je kleine woonkamer als één lichte massa gaat ogen, kun je met accentkleuren wat karakter aan je woonkamer toevoegen. Verf één wand in een opvallende kleur, of voeg een meubel in uitgesproken kleur toe aan de inrichting van je kleine woonkamer om deze uniek en sfeervol te maken. Let wel op; door een muur in een opvallende kleur te verven, leg je het accent op deze wand. Voorkom dus dat je met een felle kleur het accent legt op het plafond of de achterwand en je kleine woonkamer hierdoor nog kleiner gaat lijken. Accentueer in plaats daarvan bijvoorbeeld een zijwand.

kleine woonkamer inrichten kleur

Een handige woonkamer indeling helpt bij een kleine woonkamer inrichten

Voorkom dat je je kleine woonkamer inricht met te veel meubels. Beslis welke meubels je écht nodig hebt en zet ze bij elkaar op basis van hun functie. Hiermee bedoelen we dat je diverse gedeeltes binnen je kleine woonkamer inricht met elk hun eigen functie. Creëer een zithoek bestaande uit een bank en een klein salontafeltje. Een eethoek plaats je weer in een andere hoek. Kijk eventueel of je een mooi kamerscherm kunt vinden om de afzonderlijke gedeeltes van elkaar te scheiden en wat rust te creëren in je woonkamerinrichting. Een kast kan ook zo’n scheidingswand vormen. Op die manier zorg je meteen voor wat extra opbergruimte in je kleine woonkamer.

Kleine woonkamer inrichten met meubels op pootjes

Massieve meubels kunnen ervoor zorgen dat je kleine woonkamer als snel vol lijkt. Door gebruik te maken van meubels op pootjes zorg je er juist voor dat je de vloer blijft zien en je kleine woonkamerinrichting zo ruimtelijk mogelijk oogt. Zoek bijvoorbeeld een bank, stoel of tafeltje met slanke pootjes uit. Met een hoge, smalle kast of een aantal planken die boven elkaar zijn geplaatst, voorkom je ook dat je veel grondoppervlak bedekt én benut je meteen de hoogte van je kleine woonkamer.

kleine woonkamer woonkamerinrichting

Licht en verlichting in een kleine woonkamer

Heb je een hoek in je kleine woonkamer die weinig natuurlijke lichtinval beschikt? Gebruik zo’n hoek dan om een knusse zithoek van te maken, waar je uit het zicht een dutje kunt doen op de bank. Een plek bij het raam is weer geschikt als werkplek of om een eettafel aan te plaatsen. Verder kun je je kleine woonkamer inrichten met wandlampen en plafondlampen. Zo voorkom je dat je grondoppervlak moet bedekken met een staande lamp en houd je het geheel clean. Je kunt je vensterbank decoreren met een sfeervolle schemerlamp om de ruimte die de vensterbank biedt optimaal te benutten.

Ga je een kleine woonkamer inrichten? Ook dan heb je vele mogelijkheden om er een heel fijn plekje van te maken. Hopelijk hebben we je met dit blog van wat leuke ideeën voorzien en ga je ga je geïnspireerd aan de slag met het inrichten van je kleine woonkamer.